Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą - przepis na sylwestra
Składniki:
- 3 pomarańcze,
- 1½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
- 1½ łyżeczki miodu,
- łyżka białego octu winnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z pomarańczy,
- 4 marchewki,
- 50 g masła,
- olej do smażenia
- łyżka cukru,
- sok z cytryny do smaku
- 3 sery halloumi,
- opakowanie baby szpinak.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze wy filetuj a następnie z pozostałych części odciśnij sok.
- W misce wymieszaj składniki dressingu, dodaj do oliwy z oliwek miód, musztardę, ocet winny i wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Marchew obierz, za pomocą obieraczki potnij połowę wzdłuż tak aby powstały grube i cienkie plastry przypominające makaron papardele.
- Drugą cześć potnij w kostkę 2x2 cm i podsmaż na oleju z masłem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny do smaku.
- Ser halloumi potnij na plastry grubości 1cm, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- W misce wymieszaj młody szpinak z dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
- Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem.
Klasyczna sałatka Cezar z kurczakiem - przepis na sylwestra
Składniki na dressing:
- ząbek czosnku,
- 2 anchois z puszki,
- ser Grano Padano,
- 5 łyżek majonezu,
- łyżka białego octu winnego.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i razem ze sobą wymieszaj, do smaku można dodać sok z cytryny.
Składniki na sałatkę:
- średni bochenek ciabatty (lub 4 grube kromki chrupiącego białego chleba),
- 50 g masła,
- zioła prowansalskie do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości,
- duża sałata rzymska,
- parmezan do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pieczywo potnij w kostkę grubości 2 cm, następnie z dodatkiem masła podsmaż na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj sól i zioła prowansalskie.
- Pierś kurczak nasmaruj solą oraz pieprzem, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru a następnie upiecz w piekarniku (185 st. C) około 5-8 minut, pierś wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Sałatę rzymską potnij na ćwiartki, dopraw dressingiem i ułóż na talerzu, dodaj grzanki, kurczka, plastry parmezanu i całość delikatnie jeszcze polej dressingiem.
Sałatka włoska z makaronem i burratą - przepis na sylwestra
Składniki:
- 500 g kolorowego makaronu w świderkach,
- oliwa z oliwek,
- opakowanie rukoli,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g orzeszków pinii,
- mix papryki,
- 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych,
- duży pęczek bazylii,
- 2 burraty,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kolorowy makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź a następnie lekko przelej oliwą z oliwek.
- W robocie kuchennym zmiksuj rukolę razem z passata pomidorową, czosnkiem, orzeszkami pinii i oliwa z oliwek. Dressing dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Paprykę kolorową potnij w kostkę, dopraw solą i podsmaż na oleju aby była chrupka, do papryki dodaj pokrojone pomidorki cherry i posiekane liście bazylii. Całość dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie składniki ułóż w misce, polej dressingiem a następnie dodaj kawałki porwanej buraty. Sałatkę udekoruj liśćmi rukoli i bazylii.
Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką - przepis na sylwestra
Składniki:
- 4 buraki żółte i 4 buraki czerwone,
- 2 pasternaki,
- 10 małych ziemniaków,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sól i tymiane,
- sok z cytryny,
- pęczek natki pietruszki,
- 10 mandarynek,
- 200 g sera feta,
- 100 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Warzywa korzenne dokładnie umyj i obierz, następnie polej oliwą dodaj sól i tymianek i wstaw do piekarnika (170 st. C) na około 1,15m.
- Gdy warzywa będą miękkie obierz je ze skóry, dodaj oliwę, sok z cytryn, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Mandarynkę podziel na segmenty, ser feta potnij w kostkę.
- Na talerzu ułóż pieczone warzywa, na górę dodaj pocięty ser feta, oliwę z oliwek i kawałki mandarynki. Sałatkę można pokruszyć prażonymi migdałami.
Zobacz także:
- Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich
- Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
- Buraczane carpaccio, pieczarki z patelni, placek mandarynkowy. Sylwestrowe przekąski last minute Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: