Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą - przepis na sylwestra
Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą
Źródło: Mateusz Grochocki
Składniki:
- 3 pomarańcze,
 - 1½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
 - 1½ łyżeczki miodu,
 - łyżka białego octu winnego,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - sok z pomarańczy,
 - 4 marchewki,
 - 50 g masła,
 - olej do smażenia
 - łyżka cukru,
 - sok z cytryny do smaku
 - 3 sery halloumi,
 - opakowanie baby szpinak.
 
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze wy filetuj a następnie z pozostałych części odciśnij sok.
 - W misce wymieszaj składniki dressingu, dodaj do oliwy z oliwek miód, musztardę, ocet winny i wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy.
 - Marchew obierz, za pomocą obieraczki potnij połowę wzdłuż tak aby powstały grube i cienkie plastry przypominające makaron papardele.
 - Drugą cześć potnij w kostkę 2x2 cm i podsmaż na oleju z masłem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny do smaku.
 - Ser halloumi potnij na plastry grubości 1cm, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
 - W misce wymieszaj młody szpinak z dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
 - Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem.
 
Klasyczna sałatka Cezar z kurczakiem - przepis na sylwestra
Składniki na dressing:
- ząbek czosnku,
 - 2 anchois z puszki,
 - ser Grano Padano,
 - 5 łyżek majonezu,
 - łyżka białego octu winnego.
 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i razem ze sobą wymieszaj, do smaku można dodać sok z cytryny.
Składniki na sałatkę:
- średni bochenek ciabatty (lub 4 grube kromki chrupiącego białego chleba),
 - 50 g masła,
 - zioła prowansalskie do smaku,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości,
 - duża sałata rzymska,
 - parmezan do dekoracji.
 
Sposób przygotowania:
- Pieczywo potnij w kostkę grubości 2 cm, następnie z dodatkiem masła podsmaż na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj sól i zioła prowansalskie.
 - Pierś kurczak nasmaruj solą oraz pieprzem, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru a następnie upiecz w piekarniku (185 st. C) około 5-8 minut, pierś wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru oleju.
 - Sałatę rzymską potnij na ćwiartki, dopraw dressingiem i ułóż na talerzu, dodaj grzanki, kurczka, plastry parmezanu i całość delikatnie jeszcze polej dressingiem.
 
Sałatka włoska z makaronem i burratą - przepis na sylwestra
Składniki:
- 500 g kolorowego makaronu w świderkach,
 - oliwa z oliwek,
 - opakowanie rukoli,
 - 250 ml passaty pomidorowej,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 50 g orzeszków pinii,
 - mix papryki,
 - 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych,
 - duży pęczek bazylii,
 - 2 burraty,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Kolorowy makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź a następnie lekko przelej oliwą z oliwek.
 - W robocie kuchennym zmiksuj rukolę razem z passata pomidorową, czosnkiem, orzeszkami pinii i oliwa z oliwek. Dressing dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
 - Paprykę kolorową potnij w kostkę, dopraw solą i podsmaż na oleju aby była chrupka, do papryki dodaj pokrojone pomidorki cherry i posiekane liście bazylii. Całość dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj.
 - Wszystkie składniki ułóż w misce, polej dressingiem a następnie dodaj kawałki porwanej buraty. Sałatkę udekoruj liśćmi rukoli i bazylii.
 
Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką - przepis na sylwestra
Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką
Źródło: Mateusz Grochocki
Składniki:
- 4 buraki żółte i 4 buraki czerwone,
 - 2 pasternaki,
 - 10 małych ziemniaków,
 - 50 ml oliwy z oliwek,
 - sól i tymiane,
 - sok z cytryny,
 - pęczek natki pietruszki,
 - 10 mandarynek,
 - 200 g sera feta,
 - 100 g płatków migdałowych.
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa korzenne dokładnie umyj i obierz, następnie polej oliwą dodaj sól i tymianek i wstaw do piekarnika (170 st. C) na około 1,15m.
 - Gdy warzywa będą miękkie obierz je ze skóry, dodaj oliwę, sok z cytryn, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
 - Mandarynkę podziel na segmenty, ser feta potnij w kostkę.
 - Na talerzu ułóż pieczone warzywa, na górę dodaj pocięty ser feta, oliwę z oliwek i kawałki mandarynki. Sałatkę można pokruszyć prażonymi migdałami.
 
Zobacz także:
- Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich
 - Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
 - Buraczane carpaccio, pieczarki z patelni, placek mandarynkowy. Sylwestrowe przekąski last minute Piotra Kucharskiego
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: