W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował sylwestrowe przekąski last minute. Na naszym stole pojawiły się: buraczane carpaccio z wędzonym łososiem, pieczarki z patelni, sałatka z bakłażana i ciecierzycy, chleb z camembertem i placek mandarynkowy.
Buraczane carpaccio z wędzonym łososiem - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 4 ugotowane buraki
- małe korniszony
- 2 szalotki
- 100 g wędzonego łososia
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki kaparów
- 1 żółtko
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- 1Buraki pokroić cienko na mandolinie i ułożyć na talerzu. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać rukolą.
- 2Ogórki pokroić i ułożyć na burakach.
- 3Posiekać szalotkę w piórka i posypać po wierzchu.
- 4Na samej górze ułożyć wędzonego łososia.
- 5Składniki na sos zmiksować blenderem. Sosem polać po wierzchu.
Bartosz Krupa / East News
Pieczarki z patelni - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg małych pieczarek (1 cm średnicy)
- pieprz
- sos sojowy
- miód
- 4 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki
- sok z cytryny
- 4 łyżki sezamu
Przygotowanie:
- 1Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać umyte i osuszone grzyby.
- 2Smażyć nie ruszając przez kilka minut.
- 3Następnie pomieszać i smażyć dalej. Dodać posiekany czosnek i papryczkę.
- 4Podsmażyć i przyprawić pieprzem, podlać sosem sojowym i łyżeczką miodu.
- 5Na osobnej patelni podprażyć sezam. Grzyby smażyć, aż płyn się zredukuje.
- 6Przed podaniem posypać sezamem.
Bartosz Krupa / East News
Sałatka z bakłażana i ciecierzycy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka ciecierzycy
- pęczek kolendry
- kilka gałązek mięty
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- 1Bakłażany pokroić w centymetrowe plastry. Przyprawić solą i odstawić na chwilę. Osuszyć ręcznikami papierowymi i delikatnie naoliwić.
- 2Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, a następnie pokroić na ćwiartki.
- 3Przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną ciecierzycą, listkami mięty i kolendry. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z resztą.
- 4Sos: wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.
Placek mandarynkowy - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 140 g kaszki kukurydzianej/polenty
- 300 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 mandarynki
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- 1Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- 2Masło i 250 g cukru przy użyciu miksera utrzeć na jasną puszystą masę.
- 3Dalej ubijając dodawać po jednym jajku aż masa będzie jednolita. Dodać polentę, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z 3 mandarynek i sok wyciśnięty z jednej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60-70 min.
- 4W tym czasie przygotować syrop. W rondelku podgrzać sok wyciśnięty z 3 mandarynek, skórkę otartą z jednej i resztę cukru. Podgotować aż cukier się rozpuści. Wymieszać mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz podprażyć płatki migdałowe.
- 5Po wyjęciu polać ciasto syropem, posypać migdałami i odstawić do ostygnięcia w formie. Kawałki podawać z łyżką sosu.
Chleb z camembertem
Składniki:
- 1 okrągły bochenek chleba o średnicy około 20 cm
- 1 krążek sera brie o średnicy około 14 cm
- oliwa z oliwek
- tymianek
- mały słoiczek konfitury żurawinowej
Przygotowanie:
- 1Z chleba odciąć wierzch. Ser położyć na chlebie i nożem naciąć okrąg wielkości sera.
- 2Wybrać miąższ chlebowy z zaznaczonego okręgu na głębokość krążka sera.
- 3Boki chleba ponacinać i skropić oliwą z oliwek, posypać tymiankiem.
- 4Z sera odciąć górę i umieścić we wgłębieniu w chlebie.
- 5Ser posypać tymiankiem i nałożyć na niego konfiturę z żurawiny.
- 6Przykryć wierzchem chleba i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec 20 min.
Bartosz Krupa/East News
Zobacz także:
Autor: Iza Dorf