Buraczane carpaccio, pieczarki z patelni, placek mandarynkowy. Sylwestrowe przekąski last minute Piotra Kucharskiego

Sylwester w kuchni
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował sylwestrowe przekąski last minute. Na naszym stole pojawiły się: buraczane carpaccio z wędzonym łososiem, pieczarki z patelni, sałatka z bakłażana i ciecierzycy, chleb z camembertem i placek mandarynkowy.

Buraczane carpaccio z wędzonym łososiem - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 4 ugotowane buraki
  • małe korniszony
  • 2 szalotki
  • 100 g wędzonego łososia
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 3 łyżki kaparów
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki pokroić cienko na mandolinie i ułożyć na talerzu. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać rukolą.
  2. Ogórki pokroić i ułożyć na burakach.
  3. Posiekać szalotkę w piórka i posypać po wierzchu.
  4. Na samej górze ułożyć wędzonego łososia.
  5. Składniki na sos zmiksować blenderem. Sosem polać po wierzchu.

Bartosz Krupa / East News

Pieczarki z patelni - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg małych pieczarek (1 cm średnicy)
  • pieprz
  • sos sojowy
  • miód
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki sezamu

Przygotowanie:

  1. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać umyte i osuszone grzyby.
  2. Smażyć nie ruszając przez kilka minut.
  3. Następnie pomieszać i smażyć dalej. Dodać posiekany czosnek i papryczkę.
  4. Podsmażyć i przyprawić pieprzem, podlać sosem sojowym i łyżeczką miodu.
  5. Na osobnej patelni podprażyć sezam. Grzyby smażyć, aż płyn się zredukuje.
  6. Przed podaniem posypać sezamem.

Bartosz Krupa / East News

Sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pęczek kolendry
  • kilka gałązek mięty
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokroić w centymetrowe plastry. Przyprawić solą i odstawić na chwilę. Osuszyć ręcznikami papierowymi i delikatnie naoliwić.
  2. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, a następnie pokroić na ćwiartki.
  3. Przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną ciecierzycą, listkami mięty i kolendry. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z resztą.
  4. Sos: wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.

Placek mandarynkowy - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 140 g kaszki kukurydzianej/polenty
  • 300 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 mandarynki

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło i 250 g cukru przy użyciu miksera utrzeć na jasną puszystą masę.
  3. Dalej ubijając dodawać po jednym jajku aż masa będzie jednolita. Dodać polentę, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z 3 mandarynek i sok wyciśnięty z jednej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60-70 min.
  4. W tym czasie przygotować syrop. W rondelku podgrzać sok wyciśnięty z 3 mandarynek, skórkę otartą z jednej i resztę cukru. Podgotować aż cukier się rozpuści. Wymieszać mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz podprażyć płatki migdałowe.
  5. Po wyjęciu polać ciasto syropem, posypać migdałami i odstawić do ostygnięcia w formie. Kawałki podawać z łyżką sosu.

Chleb z camembertem

Składniki:

  • 1 okrągły bochenek chleba o średnicy około 20 cm
  • 1 krążek sera brie o średnicy około 14 cm
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • mały słoiczek konfitury żurawinowej

Przygotowanie:

  1. Z chleba odciąć wierzch. Ser położyć na chlebie i nożem naciąć okrąg wielkości sera.
  2. Wybrać miąższ chlebowy z zaznaczonego okręgu na głębokość krążka sera.
  3. Boki chleba ponacinać i skropić oliwą z oliwek, posypać tymiankiem.
  4. Z sera odciąć górę i umieścić we wgłębieniu w chlebie.
  5. Ser posypać tymiankiem i nałożyć na niego konfiturę z żurawiny.
  6. Przykryć wierzchem chleba i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec 20 min.

Bartosz Krupa/East News

Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości