Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek na imprezę

chipsy wegańskie
Fot. rudisill / Getty Images
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek wegańskich. Jeśli szukasz przepisów na wegańskie przekąski na imprezę i na co dzień, przychodzimy z pomocą. Zobacz nasze przepisy na bezmięsne przekąski!

Weganizm to bardziej restrykcyjna odmiana wegetarianizmu. Zakłada ona wykluczenie nie tylko mięsa, ale również produktów pochodzenia zwierzęcego. Na liście produktów zabronionych znajdują się między innymi mleko, jajka, twarogi, a nawet miód. Jest to dieta wybierana często ze względów etycznych, ale niektórzy decydują się na nią również z powodów zdrowotnych, duchowych lub religijnych.

Więcej:

Dieta wegańska nie należy do najłatwiejszych. Utrzymanie jej wymaga wiele samozaparcia, świadomości, jakie produkty trzeba wykluczyć oraz znajomości wegańskich zamienników. Tak jak stosowanie się do założeń diety w domu nie będzie zbyt kłopotliwe, problem może pojawić się w momencie wyjścia na miasto lub do znajomych, wśród których nie ma innych wegan. Chociaż coraz więcej restauracji ma do zaoferowania w swoim menu dania wegetariańskie i wegańskie, w przypadku wizyty u znajomych możemy natrafić na nie lada przeszkodę. Wegańskie przekąski na sylwestra i każdą inną imprezę, możemy przygotować w domu sami i zabrać ze sobą, aby uniknąć sytuacji, w której nie znajdziemy dla siebie nic do jedzenia.

Wegańskie chipsy

Jedną z przekąsek, które mogą wystąpić w wersji wegańskiej, są chipsy. Dla niektórych zapewne może być zaskoczeniem, że produkt ten może pojawiać się w niewegańskiej wersji, w końcu to tylko odpowiednio pokrojony i przyprawiony ziemniak. Nic bardziej mylnego, do chipsów często dodawana jest maślanka w proszku. Na szczęście wśród dostępnych na rynku chipsów, wiele z nich jest w wersji wegańskiej, dlatego wystarczy zwracać uwagę na skład, aby znaleźć wegańskie chipsy.

Domowe wegańskie chipsy

Jeśli jesteśmy na diecie ze względów zdrowotnych, chipsy kupione w supermarkecie mogą nie być dla nas najlepszym rozwiązaniem. Ich skład często potrafi przyprawić o zawrót głowy. Zawierają one bowiem olej palmowy i bardzo dużą ilość soli, przez co nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Z tego powodu warto spróbować zrobić je samemu w domowym zaciszu. Mamy wtedy pełną kontrolę nad składnikami, których używamy, a co więcej, chipsów wcale nie musimy przygotować z ziemniaków! Coraz bardziej popularne są chipsy marchewkowe, z batatów, suszonych pomidorów, a nawet bananowe!

Do przygotowania domowych chipsów pomidorowych potrzebne nam będą:

  • pomidory,
    • ulubione przyprawy,
      • papier do pieczenia.

        Przygotowanie:

        Pomidory kroimy w plasterki, najlepiej równej grubości, dzięki czemu chipsy będą schły w równym tempie. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posypujemy ulubionymi przyprawami do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 60℃ i pieczemy chipsy około 4–5 godzin. Gdy pomidory bez problemu będą odchodzić od papieru, to znaczy, że są już gotowe. Podczas pieczenia warto zostawić piekarnik lekko uchylony, dzięki czemu wytworzona para wodna będzie miała ujście.

        Aby przygotować wegańskie chipsy z ziemniaków, potrzebne nam będą:

        • ziemniaki,
          • sól (może być morska lub himalajska),
            • przyprawy – suszone listki tymianku lub rozmarynu,
              • oliwa.

                Przygotowanie:

                Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie, w miarę równej grubości plasterki (ok. 1–2 mm). W tym celu możemy użyć malaksera, mandoliny lub tarki do warzyw. Ziemniaki smarujemy oliwą i posypujemy solą i przyprawami. Przygotowane w ten sposób chipsy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego do 220℃ wsadzamy blachę i pieczemy przez około 7–10 minut. W przypadku grubszych chipsów należy piec je w temperaturze 250 stopni przez 9–15 minut. Warto zaglądać od czasu do czasu do piekarnika, i sprawdzać, czy ziemniaki się nie przypalają. Po upieczeniu najlepiej odczekać kilka minut, ziemniaki będą łatwiej odchodzić od papieru.

                Zobacz film: Kuchnia wegańska. Źródło: Dzień Dobry TVN

                Przekąski wegańskie

                Wegańskie przekąski to nie tylko chipsy. Możemy przygotować również inne, smaczne dania bez wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego. Do wyboru są paszteciki z warzywnym nadzieniem, mini pizze, „skrzydełka” z kalafiora, tarta z ciasta francuskiego i wiele innych. Wegańskie przekąski na imprezę wcale nie muszą być nudne i bez smaku, odpowiednio przygotowane trafią w gusta nawet zawziętych mięsożerców. Tego rodzaju daniem są np. pieczone nuggetsy z pieczarek.

                Przepis na pieczone nuggetsy z pieczarek

                Składniki na kilkanaście sztuk nuggetsów:

                • 3–4 duże pieczarki,
                  • pół szklanki wegańskiego, migdałowego parmezanu,
                    • 2 łyżki płatków drożdżowych,
                      • 2 łyżeczki siemienia lnianego,
                        • przyprawy – sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona,
                          • mąka z ciecierzycy.

                            Przygotowanie:

                            Mąkę z ciecierzycy rozrabiamy z wodą do uzyskania lekkiej konsystencji. W drugiej misce mieszamy wegański parmezan z płatkami, przyprawami i siemieniem lnianym. Pieczarki myjemy i kroimy w grube, ok 1–2 centymetrowe plastry. Pieczarki maczamy najpierw w mące z wodą, później w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w rozgrzanym do 220℃ piekarniku przez około 10–15 minut aż do lekkiego zbrązowienia.

                            Autor: Anna Kobyłka

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości