Dania z dyni. Nie tylko dla wegan

Sebastian Krauzowicz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas pyszne dania z dyni: wegańską dynię z soczewicą i szpinakiem, dynię zapiekaną z warzywami korzeniowymi i serem blue, a także dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową.

Wegańska dynia z soczewicą i szpinakiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • dynia piżmowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g soczewicy czarnej
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g szpinaku baby
  • 50 g orzeszków nerkowca
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 pestek dyni
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj około 2 minut, aż zacznie się złocić. Wmieszaj czosnek i pastę curry i gotuj około minuty, aż pasta curry zostanie w pełni włączona. Dodaj bulion, mleko kokosowe, dynię, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Przykryj i gotuj na średnim ogniu około 15 minut, aż soczewica będzie ugotowana, ale nie za miękka. Mieszaj od czasu do czasu. Posmakuj i dodaj sól i pieprz do smaku. W ciągu ostatnich 3-5 minut gotowania dodaj szpinaku baby - pozwalając, by zwinęły się w curry.

>>> Zobacz także: Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?

Dynia zapiekana z warzywami korzeniowymi i serem blue

Składniki:

  • 100 g masła
  • czosnek mielony
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 30 proc.
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 dynia zwykła
  • 1 koper włoski
  • 2 pietruszki
  • 1 słodki ziemniak
  • papryczki chili
  • 1 główka czosnku
  • imbir mielony
  • kolendra ziarno
  • 150 g posiekanego ostrego sera cheddar

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Nasmaruj owalne naczynie żaroodporne. W średnim rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek, gotuj, aż będzie miękki i pachnący, 1-2 minuty. Ubij mąkę. Gotuj minutę. Powoli ubij w śmietanie z jajkiem. Dodać sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i ubij w puree z dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż warzywa w plastrach na dnie przygotowanego naczynia, zalej połową sosu. Przykryj połową sera. Powtórz dla następnej warstwy. Umieść na obrzeżach blachy do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż ziemniaki zmiękną na widelcu.

>>> Zobacz także: 3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

Dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 g wędzonej papryki
  • 50 ml miodu
  • 200 g komosy ryżowej
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g jarmużu
  • 100 g bryndzy
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 sok z marchwi
  • 50 ml oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

Umieść udka i skrzydełka kurczaka natartego papryką i czosnkiem w piekarniku i upiecz go w 150 st. C, następnie przełóż do garnka z przesmażoną połówką dyń i zagotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie, około 25 minut. Wyjmij kurczaka z wody i pozwól mu ostygnąć. Po ostygnięciu usuń mięso z kości i rozdrobnij. Zmiksuj dynie, przesmaż cebulę, komosę ryżową, selera, marchwie, czosnek, liście laurowe, tymianek i szałwie, i ponownie zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 20-25 minut. Dodaj kurczaka, jarmuż.

>>> Zobacz także: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości