Wegańska dynia z soczewicą i szpinakiem
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- dynia piżmowa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 200 g soczewicy czarnej
- sól i pieprz do smaku
- 200 g szpinaku baby
- 50 g orzeszków nerkowca
- 50 g orzechów laskowych
- 50 pestek dyni
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj około 2 minut, aż zacznie się złocić. Wmieszaj czosnek i pastę curry i gotuj około minuty, aż pasta curry zostanie w pełni włączona. Dodaj bulion, mleko kokosowe, dynię, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Przykryj i gotuj na średnim ogniu około 15 minut, aż soczewica będzie ugotowana, ale nie za miękka. Mieszaj od czasu do czasu. Posmakuj i dodaj sól i pieprz do smaku. W ciągu ostatnich 3-5 minut gotowania dodaj szpinaku baby - pozwalając, by zwinęły się w curry.
>>> Zobacz także: Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?
Dynia zapiekana z warzywami korzeniowymi i serem blue
Składniki:
- 100 g masła
- czosnek mielony
- 1 łyżka mąki
- śmietana 30 proc.
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 dynia zwykła
- 1 koper włoski
- 2 pietruszki
- 1 słodki ziemniak
- papryczki chili
- 1 główka czosnku
- imbir mielony
- kolendra ziarno
- 150 g posiekanego ostrego sera cheddar
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Nasmaruj owalne naczynie żaroodporne. W średnim rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek, gotuj, aż będzie miękki i pachnący, 1-2 minuty. Ubij mąkę. Gotuj minutę. Powoli ubij w śmietanie z jajkiem. Dodać sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i ubij w puree z dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż warzywa w plastrach na dnie przygotowanego naczynia, zalej połową sosu. Przykryj połową sera. Powtórz dla następnej warstwy. Umieść na obrzeżach blachy do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż ziemniaki zmiękną na widelcu.
>>> Zobacz także: 3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!
Dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 4 skrzydełka kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 5 g wędzonej papryki
- 50 ml miodu
- 200 g komosy ryżowej
- 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- sól i pieprz do smaku
- 200 g jarmużu
- 100 g bryndzy
- 1 dynia piżmowa
- 1 sok z marchwi
- 50 ml oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Umieść udka i skrzydełka kurczaka natartego papryką i czosnkiem w piekarniku i upiecz go w 150 st. C, następnie przełóż do garnka z przesmażoną połówką dyń i zagotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie, około 25 minut. Wyjmij kurczaka z wody i pozwól mu ostygnąć. Po ostygnięciu usuń mięso z kości i rozdrobnij. Zmiksuj dynie, przesmaż cebulę, komosę ryżową, selera, marchwie, czosnek, liście laurowe, tymianek i szałwie, i ponownie zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 20-25 minut. Dodaj kurczaka, jarmuż.
>>> Zobacz także: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN