Przepisy kulinarne

Przekąski na Sylwestra: mini burgery, tapasy i sticki z mozzarelli. Przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę MasterChef Junior - Kubę Tomaszczyka, który w programie zachwycał swoją kulinarną kreatywnością. Dla nas razem ze swoją babcią Ireną przygotował sylwestrowe przekąski.

Sticki z mozzarelli w panierce z doritosów i sosem aioli

Składniki:

  • 700 g mozzarelli w bloku
  • 1 duża paczka serowych doritosów
  • 3 jajka
  • 60 ml wody
  • 200 g mąki
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 l oleju
  • pietruszka

Sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • cytryna
  • 100 g pomidorów suszonych
  • szafran
  • 2 żółtko
  • pieprz biały, sól

Sposób przygotowania:

Mozzarelle kroimy w około 1 cm słupki. Mieszamy mąkę z skrobią, jajka z wodą i kruszymy doritosy. Serowe słupki panierujemy kolejno w mące, jajku i nachosach a następnie wrzucamy do nagrzanego oleju. Smażymy aż będą miały ładny brązowy kolor.

Sos:

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce lub rozgnieć. Połącz z sokiem z cytryny. Dodaj żółtka i mieszaj cały czas w jedną stronę powoli wlewając oliwę. Na koniec dodaj posiekanych pomidorów suszonych.

Mini burgerki babci Irenki z chutneyem z cebuli

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 ml sosu worcestershire
  • gorczyca
  • kolendra suszona
  • papryka wędzona
  • czosnek granulowany
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Bułeczki:

  • 1/2 kg mąki 450
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 literatki mleka (podgrzane)
  • 4 łyżki oleju
  • sezam
  • żółtko do smarowania

Chutney z cebuli:

  • 5 cebuli czerwonych
  • 70 g masła
  • 200 ml wina czerwonego
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • świeży tymianek
  • Sposób przygotowania:

Bułeczki:

Przesiać przez sito mąkę, zrobić dołeczek a następnie pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, soli, wbić jajko i wlać letnie mleko oraz wodę wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, posypać górę sezamem i piec w temp. 180oC.

Chutney:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roztapiamy masło na patelnii i smażymy. Po 5 minutach dodajemy miód i tymianek wysuszony na patelnii i karmelizujemy przez 3-4 minuty. Na koniec wlewamy wino i ocet balsamiczny i redukujemy około 6-8 minut.

Mięso:

Mięso przyprawiamy zmieloną gorczycą, kolendrą, wysuszonym tymiankiem na patelni, papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i dodajemy sosu sos worcestershire i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki (musimy pamiętać o tym żeby były trochę większę niż bułka). Smażymy na patelni z olejem z obu storn, nasze mięso musi mieć ładny brązowy kolor. Pod koniec smażenia dajemy na każdy kotlecik plaster mozzarelli.

Podanie:

Bułeczki przekrawamy na pół. Smarujemy obie strony bułki sosem, na jednej układamy listek sałaty i pomidora, następnie kładziemy mięso z roztopionym serem, na to chutney z cebuli i składamy bułkę.

(Użyjemy sosu aioli który wcześniej przygotowaliśmy)

3 rodzaje sylwestrowych tapasów

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • chleb razowy
  • kiełki buraka
  • 2 jajka
  • czarny sezam
  • natka pietruszki

Pasta z pomidorów suszony:

  • 200 g pomidorów suszonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 serek mascarpone
  • 1 cebula czerwona
  • pestki pinii
  • rukola
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Pasta z łososia:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g serka śmietankowego
  • papryczka chili
  • 4 rzodkiewki
  • świeża kolendra
  • cytryna
  • sól, pieprz

Pasta z grillowanej cukinii:

  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g rukoli
  • 150 g sera fety
  • limonka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pasta z suszonych pomidorów:

Serek, pomidory, cebulę i kapary blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy podprażone orzechy i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.

Pasta z łososia:

Rzodkiewkę trzemy na tarce i przekładamy do miski. Dodajemy serek, posiekaną papryczkę i kolendrę. Wędzonego łososia kroimy w paski i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy trochę skórki z cytryny i soku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Pasta z grillowanej cukinii:

Cukinie kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy cukinie, grillujemy z obu stron i wkładamy do pojemnika. Miksujemy z podprażonymi orzechami i pozostałymi składnikami na gładką masę.

Podanie:

Ciasto francuskie kroimy w kwadraciki, smarujemy żółtkiem i sypiemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy około 10 minut. Chlebek razowy kroimy w trójkąciki. Nasze pasty podajemy na chlebku i cieście francuskim. Tapasy dekorujmy wedle uznania.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
79
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0