Kuchnia śródziemnomorska, czyli pikantny omlet z serem halloumi i oregano

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował potrawy z kuchni śródziemnomorskiej. Coś dla odmiany po świątecznych smakach. Co powiecie na: pikantny omlet z serem halloumi i oregano, cukinię zapiekaną z serem feta i konfiturą cebulową czy paprykę pieczoną z kaszą kuskus i sosem z pieczonych warzyw?

Pikantny omlet z serem halloumi i oregano

Składniki:

  • 100 g chorizo
  • 4 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
  • 1 mała łyżka świeżego oregano
  • 1/2 małej łyżki pieprzu cayenne
  • 100 g sera halloumi
  • Sól do smaku
  • 1 awokado
  • 1 gałązka pomidorków cherry

Przygotowanie:

Posiekać chorizo w paski, następnie podsmażyć na patelni aż będzie chrupkie. Jajka wbić do metalowej miski, dodać słodką śmietanę, świeże liście oregano, pieprz cayenne oraz sól. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z Chorizo. Ser halloumi zetrzeć na grubych oczkach i położyć na omlet. Gdy dolna część będzie usmażona zacząć delikatnie zwijać omlet.

Gotowy omlet przełożyć ma talerz, można do niego dodać ćwiartkę awokado i pomidorki cherry.

Tomasz Urbanek

Lunch :

Cukinia zapiekana z serem feta i konfiturą cebulową

  • Konfitura cebulowa
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • Sól do smaku
  • Sok z 1 cytryny

Cebulę czerwoną pokroić w cienkie paski.

Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu dodając brązowy, masło, suszoną żurawinę i czerwony ocet winny. Gdy wszystkie soki odparują, a cebula będzie lekko twarda dodać odrobinę soku owocowego. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.

Tomasz Urbanek

Cukinia zapiekana

  • 4 cukinie
  • 200 g konfitury z cebuli
  • 100 g orzeszków pinii
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 małe opakowanie liści rukoli

Cukinię przeciąć wzdłuż. Za pomocą małej łyżki wydrapać gniazda nasienne tworząc zagłębienie. Dodać do środka konfiturę z cebuli, orzeszki pinii i pokrojoną fetę. Tak przygotowane cukinie wstawić do piekarnika z opcją grilla na 15 minut do temp. 210 st. C.

Po wyjęciu ułożyć cukinie na talerzu, polać oliwą i udekorować liśćmi rukoli.

Kolacja :

Papryka pieczona z kaszą kuskus i sosem z pieczonych warzyw

  • Kasza kuskus
  • 500 g kaszy kuskus
  • 500 ml wody
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 duża łyżka masła
  • Sok z 1 cytryny
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 200 g suszonych pomidorów x 200g
  • 100 g marynowanej papryki jalapeno
  • 1 mały pęczek kolendry

Przygotowanie:

Wsypać kaszę do metalowej miski, dodać sól, pieprz z młynka, gałązkę rozmarynu, masło, sok z cytryny i zalać gorącą wodą tak aby tylko lekko zakryła kaszę. Zamieszać widelcem i miskę przykrytą folią lub talerzem odstawić na kilka minut. Po tym czasie zamieszać kaszę za pomocą widelca. Do kaszy dodać posiekane orzechy nerkowca, pocięte suszone pomidory (dodać również olej ze słoika jaki został), plasterki papryki jalapeno i posiekaną kolendrę.

Sos z pieczonych warzyw

  • 2 marchewki
  • 2 zielone cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona i żółta)
  • 200 g pieczarek
  • 2 chili czerwone
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 Cebule białe i czerwone
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • Sól, cukier po 1 łyżce
  • 1 l soku pomidorowego
  • Curry, kumin do smaku
  • Pęczek bazylii

Marchew, cukinię, bakłażana, czosnek, paprykę, pieczarki, chili i cebulę pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi, solą oraz cukrem. Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 170 st. C. Po wyjęciu przełożyć warzywa do garnka, dodać sok pomidorowy i gotuj około 10 minut. Doprawić do smaku curry i kuminem. Zmiksować do gładkiej konsystencji dodając na koniec posiekane liście bazylii.

Pieczone papryki

  • 6 kolorowych papryk
  • 1 pęczek świeżych liści oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Z papryk odciąć górną część, za pomocą małego noża wyciąć gniazda nasienne, nałożyć farsz wcześniej przygotowany z kaszy kuskus. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 st. C. na 20 minut. Po wyjęciu papryk dodać świeże liście oregano i polać oliwą z oliwek. Zakryć paprykę odciętą częścią. Do naczynia żaroodpornego nalać sos, następnie ułożyć w nim papryki i wstawić do piekarnika

Tomasz Urbanek

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości