Sylwester w otoczeniu rodziny i przyjaciół? Jeśli planujesz przywitać Nowy Rok w domu, to polecamy Ci przepisy Agnieszki i Olgi Kręglickich. Przygotuj szybki, proste i smaczne przekąski.
Tatar z łososia i awokado
Składniki:
- 200 g surowego łososia
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- 1 łyżka kaparów
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo mielony pieprz
- świeży koper, kolendra, natka pietruszki
Przygotowanie
Łososia posiekaj drobniutko, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, kaparami i przyprawami. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sokiem z cytryny, lekko osól. Awokado ułóż na dnie metalowego ringa (pierścienia), na nim ciasno ułóż doprawione mięso łososia, zdejmij ring, udekoruj, podawaj.
Ceviche z łososia
Składniki:
- 200 g świeżego łososia
- sok z jednej limonki i jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryczka chilli / jalapeno
- 1 łyżka oleju sezamowego
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
Rybę pokrój w paseczki, zamarynuj w soku z limonki i cytryny z dodatkiem jalapeno na dwie godziny. Pokrój awokado w kostkę, cebulę w piórka, posiekaj kolendrę. Wymieszaj z rybą, dopraw do smaku.
Creme brulee
Składniki:
- 2 szklanki śmietany kremówki (500ml)
- 1/2 laski wanilii
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- cukier do przypalenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Śmietankę podgrzej wraz z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka dokładnie zmiksuj z cukrem. Gorącą śmietankę powoli wlewaj do jajek, dodaj szczyptę soli, zamieszaj. Przelej masę do foremek. Piecz ok. 30 minut, wyjmij ostudź, wstaw do lodówki. Przed podaniem posypuj cukrem i opalaj palnikiem, aż cukier się skarmelizuje.
Sos karmelowy
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- brandy lub whisky do smaku
- śmietanka
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozmieszaj cukier z wodą i masłem. Podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Jeżeli cukier się krystalizuje, nie mieszaj, dodaj odrobinę wody i poruszaj garnkiem, by się rozpuścił. Gdy karmel nabierze koloru, dodaj śmietankę, zagotuj. Uzupełnij alkoholem do smaku. Gorącym sosem karmelowym polewaj lody, jogurt z granolą, ciasto czekoladowe itd.
Suflet ziemniaczany
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 jaja
- tarty parmezan do wysypania foremek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Foremki wysmarować masłem i wysypać tartym parmezanem. Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować dobrze, by były suche. W malakserze zmiksować ziemniaki z masłem, jajami i przyprawami. Rozłożyć masę ziemniaczaną do foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.30-40 minut, aż puree urośnie i się zrumieni. Podawać gorące, natychmiast po upieczeniu, prosto z pieca.
Ziemniaki pieczone z różnymi majonezami smakowymi
Składniki:
- kilka ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
- Sosy majonezowe:
- Majonez
- Mango
- Kolendra
- Wasabi
- Chili chipotle
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w 8, posolić, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*c i piec aż będą miękkie i rumiane. Podawać z zimnymi sosami majonezowymi. Majonez zmieszać z dowolnym dodatkiem.
SMACZNEGO!
Zobacz także:
Sylwestrowe przekąski dla każdego.
Idealne przekąski na sylwestra.
Przekąski na sylwestra. Na słodko i wytrawnie.