Sos Kiełbasiany, ricotta i ser pecorino
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 kiełbasy (biała kiełbasa surowa)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
400 g passaty pomidorowej
100 gr sera pecorino (nie tarty)
czarny pieprz
tymianek do smaku
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na patelni z oliwą z oliwek do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj kiełbasę bez skóry i krusz ją, aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Dodaj wino, a następnie, gdy jest już odparowane, zmniejsz ogień i pozwól mu gotować się przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory i pozwól sosowi gotować się przez kolejne 25/30 minut. Gdy sos jest gotowy, wkładamy do niego przygotowany wcześniej makaron, dodajemy ricottę, a przed podaniem dodajemy świeżo starty ser Pecorino oraz tymianek i czarny pieprz.
Kolorowe Fettuccine: różowe, żółte, zielone, czerwone
Składniki:
Zielone fettuccine:
400 g mąki
3 jaja
100 g ugotowanego, odsączonego i zblendowanego szpinaku
Czerwone fettuccine:
400 g mąki
3 jaja
3 łyżki pasty pomidorowej
Różowe fettuccine:
400 g mąki
3 jaja
100 g puree z buraka
Żółte puree
400 g mąki
4 jaja
Kurkuma w proszku
Przygotowanie:
Do przygotowania kolorowego makaronu z przepisu trzeba odjąć 1 żółtko i zamiast niego dodać jedną łyżkę szpinaku, pomidorów, nero di seppia lub innego produktu na 100 g mąki.
Ziemniaczana harmonijka
Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości
2 ser wędzony - scamorze
100 gr pancetty /boczku
rozmaryn
pietruszka
suchy czosnek
papryka
trochę bułki tartej
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie: Ziemniaki gotować 10/12 minut (nie do końca gotowania) Przygotuj małą miskę z drobno posiekanym rozmarynem, pietruszką, czosnkiem, papryką i odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój ziemniaki na kilka grubych plastrów, ale nie do końca, muszą wyglądać jak akordeon, między plasterkami dodać ser wędzony scamorze i pancettę/boczek. Umieść mieszankę ziół na wierzchu. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mieszanka sałat z zielonymi jabłkami, prażonymi migdałami i cytronetką
Składniki:
2 opakowania mixu sałat
1 zielone jabłko
garść migdałów
1 butelka mocno gazowanej wody
20 gr wody sok z cytryny
sól i pieprz
30 kropli oliwy z oliwek
świeże zioła do smaku
Przygotowanie: Obierz jabłko i umieść w wodzie gazowanej (aby nie zrobiło się ciemne/nie zmieniło koloru). Upraż migdały. Przygotuj cytronetkę z soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy z oliwek (wykonaj test) dokładnie w następującej kolejności: sok z cytryny, dodaj sól i ubij, następnie dodaj pieprz i ubij ponownie, a następnie powoli dodawaj olej nie przestając ubijać.
Frappe
Składniki:
220 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki cukru
1 skórkę z cytryny
szczypta soli
30 g masła
olej do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Roztop masło, a następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki. Ugniataj ciasto, aż utworzysz kulkę. Owiń ją folią stretch i pozostaw na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i pokrój w paski i usmaż na oleju. Na koniec posyp cukrem pudrem. NINIEJSZY PRZEPIS JEST PRAWIE TAKI SAM W CAŁYCH WŁOSZECH, WYSTĘPUJE JEDNAK POD WIELOMA NAZWAMI: Chiacchiere, crostoli, bugie lub frappe !!
Castagnole
Składniki:
40 g masła nie topi się, ale jest kremowe
200 g mąki 00
2 jajka
50 g cukru
½ skórki z cytryny
1 łyżka dobrego pomarańczowego likieru
1 szczypta soli
8 g proszku do pieczenia
1 łyżka wanilii
olej do smażenia
cukier puder lub miodu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przejdź do zagniatania ciasta, aż utworzy się kulka. Owiń ją folią stretch i odstaw na 30 minut. Następnie ulep z ciasta małe kulki (około 12g każda) i usmaż w głębokim oleju. Serwuj castagnole posypane cukrem pudrem lub polane ciepłym miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN