Włoska kuchnia sylwestrowa

Co Włosi jedzą w wieczór sylwestrowy i podczas zabaw karnawałowych? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na typowe włoskie dania i przekąski przedstawiła nam Cristina Catese. Smacznego!

Sos Kiełbasiany, ricotta i ser pecorino

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 kiełbasy (biała kiełbasa surowa)

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

400 g passaty pomidorowej

100 gr sera pecorino (nie tarty)

czarny pieprz

tymianek do smaku

Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na patelni z oliwą z oliwek do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj kiełbasę bez skóry i krusz ją, aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Dodaj wino, a następnie, gdy jest już odparowane, zmniejsz ogień i pozwól mu gotować się przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory i pozwól sosowi gotować się przez kolejne 25/30 minut. Gdy sos jest gotowy, wkładamy do niego przygotowany wcześniej makaron, dodajemy ricottę, a przed podaniem dodajemy świeżo starty ser Pecorino oraz tymianek i czarny pieprz.

Kolorowe Fettuccine: różowe, żółte, zielone, czerwone

Składniki:

Zielone fettuccine:

400 g mąki

3 jaja

100 g ugotowanego, odsączonego i zblendowanego szpinaku

Czerwone fettuccine:

400 g mąki

3 jaja

3 łyżki pasty pomidorowej

Różowe fettuccine:

400 g mąki

3 jaja

100 g puree z buraka

Żółte puree

400 g mąki

4 jaja

Kurkuma w proszku

Przygotowanie:

Do przygotowania kolorowego makaronu z przepisu trzeba odjąć 1 żółtko i zamiast niego dodać jedną łyżkę szpinaku, pomidorów, nero di seppia lub innego produktu na 100 g mąki.

Ziemniaczana harmonijka

Składniki:

4 ziemniaki średniej wielkości

2 ser wędzony - scamorze

100 gr pancetty /boczku

rozmaryn

pietruszka

suchy czosnek

papryka

trochę bułki tartej

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:  Ziemniaki gotować 10/12 minut (nie do końca gotowania) Przygotuj małą miskę z drobno posiekanym rozmarynem, pietruszką, czosnkiem, papryką i odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój ziemniaki na kilka grubych plastrów, ale nie do końca, muszą wyglądać jak akordeon, między plasterkami dodać ser wędzony scamorze i pancettę/boczek. Umieść mieszankę ziół na wierzchu. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Mieszanka sałat z zielonymi jabłkami, prażonymi migdałami i cytronetką

Składniki:

2 opakowania mixu sałat

1 zielone jabłko

garść migdałów

1 butelka mocno gazowanej wody

20 gr wody sok z cytryny

sól i pieprz

30 kropli oliwy z oliwek

świeże zioła do smaku

Przygotowanie: Obierz jabłko i umieść w wodzie gazowanej (aby nie zrobiło się ciemne/nie zmieniło koloru). Upraż migdały. Przygotuj cytronetkę z soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy z oliwek (wykonaj test) dokładnie w następującej kolejności: sok z cytryny, dodaj sól i ubij, następnie dodaj pieprz i ubij ponownie, a następnie powoli dodawaj olej nie przestając ubijać.

Frappe

Składniki:

220 g mąki

80 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

1/2 szklanki białego wina

3 łyżki cukru

1 skórkę z cytryny

szczypta soli

30 g masła

olej do smażenia

cukier puder

Przygotowanie:

Roztop masło, a następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki. Ugniataj ciasto, aż utworzysz kulkę. Owiń ją folią stretch i pozostaw na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i pokrój w paski i usmaż na oleju. Na koniec posyp cukrem pudrem. NINIEJSZY PRZEPIS JEST PRAWIE TAKI SAM W CAŁYCH WŁOSZECH, WYSTĘPUJE JEDNAK POD WIELOMA NAZWAMI: Chiacchiere, crostoli, bugie lub frappe !!

Castagnole

Składniki:

40 g masła nie topi się, ale jest kremowe

200 g mąki 00

2 jajka

50 g cukru

½ skórki z cytryny

1 łyżka dobrego pomarańczowego likieru

1 szczypta soli

8 g proszku do pieczenia

1 łyżka wanilii

olej do smażenia

cukier puder lub miodu

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przejdź do zagniatania ciasta, aż utworzy się kulka. Owiń ją folią stretch i odstaw na 30 minut. Następnie ulep z ciasta małe kulki (około 12g każda) i usmaż w głębokim oleju. Serwuj castagnole posypane cukrem pudrem lub polane ciepłym miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana