Róże pustyni
Składniki:
200 g orzechów laskowych
140 g rodzynek
80 g pistacji zielonych świeżych
660 g czekolady dobrej jakości min 70%
120 g płatków kukurydzianych
Szczypta soli maldońskiej
2 cytryny
200 g cukru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 C.
Orzechy posiekać i prażyć przez 10 min.
Rodzynki posiekać, pistacje pokruszyć.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce.
Do czekolady dodać płatki kukurydziane, orzechy, pistacje oraz sól, dokładnie wymieszać.
Uformować różyczki za pomocą łyżki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Włożyć na 15 min. do lodówki.
Cytrynę obrać ze skorki i blanszować 3 razy, wycisnąć sok z cytryny, zmieszać z cukrem i zagotować, do gorącego syropu przełożyć skórkę cytrynową i wystudzić.
Pokroić i udekorować róże.
Trufle z czekolady i wody z kwiatu pomarańczy
Składniki:
400 g mlecznej czekolady
250 g śmietany kremówki
70 g miodu akacjowego
80 g masła
30 g wody z kwiatów pomarańczy
Szczypta soli
Kakao organiczne
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w mikrofalówce.
W rondelku podgrzać śmietanę z miodem.
Dodać do czekolady i wymieszać, następnie dodać miękkie masło. Zmiksować blenderem.
Dodać wodę pomarańczową i sól, zamieszać.
Ostudzić na talerzu, a gdy jest tylko lekko schłodzone uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na papierze do pieczenia i oprószyć równo kakaem.
Tatar wołowy
Składniki: 1 kg p olędwicy wołowej dobrej jakości 100 ml o leju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 1 pęczek szczypiorku 12 jaj przepiórczych Sos sojowy 100 ml Rzodkiew arbuzowa 4 jajka Ocet sherry 1 słoik musztardy 500 ml oliwy z pestek winogron 50 g mąki 420 g wody 12 g atramentu z mątwy
Przygotowanie:
Naleśnik koronkowy Wymieszać 250 g oleju z pestek winogron z mąką , wodą oraz atramentem z mątwy. Smażyć jak naleśnik na patelni do pancakow bądź 14 cm rozgrzane patelni.
Mięso na tatara oczyścić i pokroić na kawałki 5x2 cm, zmrozić na 70%, następnie zmielić w maszynce do mięsa i doprawić, wmieszać żółtka przepiórcze. Udekorować majonezem szczypiorkowym i rzodkiewką arbuzową, ułożyć na naleśniku koronkowym.
Jaja buraczane
Składniki: 20 jajek 2 l soku z buraka 1 kg b uraka czerwonego, małe sztuki 1burak Chioggia 5 mini buraków czerwonych 5 mini buraków żółtych 1 opakowanie buraków mikro Ocet borolo bądź chianti Ocet z czerwonego wina Chrzan 250 ml oleju z pestek winogron Sól Pieprz Chleb żytni czerstwy bądź 1-dniowy z lodówki
Przygotowanie: Jaja gotować 7,5 min. od momentu zagotowania się wody. Wyjąć z wody, jeszcze kiedy ciepłe obstukać łyżeczką z każdej strony i wrzucić do soku z buraka na 15 min. Sok uprzednio doprawić octem i solą. Buraki upiec i wystudzić, zetrzeć na tarce. Zrobić majonez chrzanowy i dodać starte buraki. Mini buraki pomarańczowe zetrzeć na plasterki na mandolinie i włożyć do wody z lodem na 1 godz. Mini buraki czerwone zetrzeć na mandolinie i wymieszać z miksem octów i jeżeli dostępna pakowarka próżniowa odessać powietrze i marynować min 1 godz. Chleb pokroić najcieniej jak się da i piec w piekarniku 5 min. na 180 st. C pomiędzy blachami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN