Dawid Balana - pierwszy Polak, który ukończył elitarną szkołę Alain Ducasse Education w Paryżu, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przekąski idealne na Sylwestra: róże pustyni, czekoladowe trufle, tatara wołowego i buraczane jaja. Jak wygląda współpraca z najlepszymi kucharzami na świecie?

Róże pustyni

Składniki:
200 g orzechów laskowych
140 g rodzynek 
80 g pistacji zielonych świeżych
660 g czekolady dobrej jakości min 70%
120 g płatków kukurydzianych
Szczypta soli maldońskiej
2 cytryny
200 g cukru

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 C.
Orzechy posiekać i prażyć przez 10 min.
Rodzynki posiekać, pistacje pokruszyć.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce.
Do czekolady dodać płatki kukurydziane, orzechy, pistacje oraz sól, dokładnie wymieszać.
Uformować różyczki za pomocą łyżki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Włożyć na 15 min. do lodówki. 
Cytrynę obrać ze skorki i blanszować 3 razy, wycisnąć sok z cytryny, zmieszać z cukrem i zagotować, do gorącego syropu przełożyć skórkę cytrynową i wystudzić.
Pokroić i udekorować róże.

 

Trufle z czekolady i wody z kwiatu pomarańczy

Składniki:
400 g mlecznej czekolady
250 g śmietany kremówki
70 g miodu akacjowego
80 g masła
30 g wody z kwiatów pomarańczy
Szczypta soli
Kakao organiczne

Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w mikrofalówce.
W rondelku podgrzać śmietanę z miodem.
Dodać do czekolady i wymieszać, następnie dodać miękkie masło. Zmiksować blenderem.
Dodać wodę pomarańczową i sól, zamieszać.
Ostudzić na talerzu, a gdy jest tylko lekko schłodzone uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na papierze do pieczenia i oprószyć równo kakaem.

 

Tatar wołowy

Składniki:
1 kg polędwicy wołowej dobrej jakości
100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
1 pęczek szczypiorku
12 jaj przepiórczych
Sos sojowy
100 ml
Rzodkiew arbuzowa
4 jajka
Ocet sherry
1 słoik musztardy 
500 ml oliwy z pestek winogron
50 g mąki
420 g wody
12 g atramentu z mątwy

Przygotowanie:

Naleśnik koronkowy
Wymieszać 250 g oleju z pestek winogron z mąką , wodą oraz atramentem z mątwy.
Smażyć jak naleśnik na patelni do pancakow bądź 14 cm rozgrzane patelni.

Mięso na tatara oczyścić i pokroić na kawałki 5x2 cm, zmrozić na 70%, następnie zmielić w maszynce do mięsa i doprawić, wmieszać żółtka przepiórcze.
Udekorować majonezem szczypiorkowym i rzodkiewką arbuzową, ułożyć na naleśniku koronkowym.

 

Jaja buraczane

Składniki:
20 jajek
2 l soku z buraka
1 kg buraka czerwonego, małe sztuki
1b
urak Chioggia
5 mini buraków czerwonych
5 mini buraków żółtych
1 opakowanie buraków mikro
Ocet borolo bądź chianti
Ocet z czerwonego wina
Chrzan
250 ml oleju z pestek winogron
Sól
Pieprz
Chleb żytni czerstwy bądź 1-dniowy z lodówki

Przygotowanie:
Jaja gotować 7,5 min. od momentu zagotowania się wody.
Wyjąć z wody, jeszcze kiedy ciepłe obstukać łyżeczką z każdej strony i wrzucić do soku z buraka na 15 min.
Sok uprzednio doprawić octem i solą.
Buraki upiec i wystudzić, zetrzeć na tarce.
Zrobić majonez chrzanowy i dodać starte buraki.
Mini buraki pomarańczowe zetrzeć na plasterki na mandolinie i włożyć do wody z lodem na 1 godz.
Mini buraki czerwone zetrzeć na mandolinie i wymieszać z miksem octów i jeżeli dostępna pakowarka próżniowa odessać powietrze i marynować min 1 godz.
Chleb pokroić najcieniej jak się da i piec w piekarniku 5 min. na 180 st. C pomiędzy blachami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0