Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego

Śliwki w boczku
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!

Sylwestrowe przekąski: śliwki w boczku

Składniki:

  • 20 cienkich, plasterków surowego boczku wędzonego
    • 20 miękkich śliwek suszonych, bez pestek,
      • 20 patyczków do szaszłyków

        Przygotowanie:

        Każdą śliwkę owiń ciasno boczkiem, przekłuj patyczkiem do szaszłyka. Ułóż na pergaminie na blasze bądź na ruszcie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz, aż boczek się zrumieni. Podawaj na gorąco. Plaster boczku powinien mieć mniej więcej taką samą szerokość, jak śliwka przeznaczona do owinięcia. Jeżeli śliwki są suche i twarde, przed owijaniem boczkiem trzeba je namoczyć.

        Sylwestrowe przekąski: roladki z łososia

        Składniki:

        • łosoś wędzony w plastrach
          • twarożek kozi lub krowi kremowy, typu almette
            • czerwony pieprz
              • roszponka

                Przygotowanie:

                Plastry łososia kroimy na nieduże kwadraty, nakładamy na nie twarożek z przyprawami i zawijamy, przebijając wykałaczką. Z łososiem dobrze gra twarożek doprawiony koperkiem, chrzanem, skórką cytrynową, kaparami, czerwoną cebulą albo świeżym ogórkiem. Można tworzyć bardzo różne mini roladki.

                Sylwestrowe przekąski: pieczone bataty z dipami

                Składniki:

                • bataty - dowolna ilość
                  • oliwa, wędzona papryka w proszku, sól

                    Przygotowanie:

                    Bataty pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami, wysyp na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st c i piecz ok 15 minut, wyjmij, gdy będą miękkie i rumiane na brzegach.

                    Sylwestrowe tzatziki

                    Składniki:

                    • 1 opakowanie gęstego greckiego jogurtu
                      • 1 świeży ogórek
                        • 3 łyżki oliwy extra vergine
                          • 2 ząbki czosnku
                            • sól

                              Przygotowanie:

                              Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dobrze odciśnij. Czosnek przetrzyj przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

                              Sylwestrowe mayo chipotle

                              Składniki:

                              • 1 puszka chile chipotle adobado (dostępne w delikatesach w dziale z importem tex-mex)
                                • majonez

                                  Przygotowanie:

                                  Wymieszaj majonez z łyżką chile chipotle, poziom ostrości dostosuj do własnych preferencji.

                                  Sylwestrowe grissini z rukolą i szynką parmeńską

                                  Składniki:

                                  • 1 op. paluszków grissini
                                    • 10-15 cieniutkich plastrów szynki sezonowanej
                                      • pęczek rukoli

                                        Przygotowanie:

                                        Gałązki rukoli i pojedyncze paluszki chlebowe grissini owijamy pojedynczymi plasterkami szynki. Możemy wykorzystać włoską szynkę parmeńską, hiszpańską serrano, czy niemiecką szwarcwaldzką. Tę przekąskę przygotowujemy w ostatniej chwili, gdyż grissini przyjmując wilgoć od szynki przestają być chrupiące. Można podać składniki osobno i zachęcać gości do samoobsługi. Grissini nadają się też do maczania w dipach, lub jako pieczywo do degustacji serów.

                                        Sylwestrowe placuszki z groszku

                                        Składniki:

                                        • 450 g ( 1 op) mrożonego groszku
                                          • 2 cebule, pokrojone w kostkę
                                            • 2 jajka
                                              • 3-4 łyżki oliwy
                                                • po 3 łyżki siekanego szczypioru, kopru, mięty
                                                  • sól, pieprz, chili, cukier
                                                    • 2 łyżki mąki

                                                      Przygotowanie:

                                                      Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj przyprawy i zioła. Groszek ugotuj w wodzie z solą i cukrem, odcedź. Zmiksuj, pozostawiając niespójną fakturę. Dodaj masę groszkową do cebuli, wbij jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Formuj w dłoniach i smaż nieduże placuszki na oliwie, osuszaj na papierze.

                                                      Sylwestrowe patatas bravas

                                                      Składniki:

                                                      • 500 g malutkich ziemniaków, 10 - 12 szt
                                                        • 2-3 łyżki oliwy

                                                          pasta:

                                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                            • 2 łyżki czerwonego octu winnego
                                                              • 2 utarte ząbki czosnku
                                                                • 1 łyżeczka kruszonej papryki cayenne
                                                                  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
                                                                    • ew. szczypta mielonego kuminu

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Ziemniaki muszą być malutkie, najlepiej z cienką skórką. Wyszorować dokładnie i podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo.
                                                                        1. Wszystkie składniki pasty wymieszać
                                                                          1. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić ziemniaki, obsmażyć.
                                                                            1. Dodać pikantną pastę, mieszać i smażyć na małym ogniu. Przykryć, od czasu do czasu potrząsać patelnią. Smażyć aż cała pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Najlepsze są na ciepło.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości