Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego

Śliwki w boczku
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!

Sylwestrowe przekąski: śliwki w boczku

Składniki:

  • 20 cienkich, plasterków surowego boczku wędzonego
  • 20 miękkich śliwek suszonych, bez pestek,
  • 20 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Każdą śliwkę owiń ciasno boczkiem, przekłuj patyczkiem do szaszłyka. Ułóż na pergaminie na blasze bądź na ruszcie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz, aż boczek się zrumieni. Podawaj na gorąco. Plaster boczku powinien mieć mniej więcej taką samą szerokość, jak śliwka przeznaczona do owinięcia. Jeżeli śliwki są suche i twarde, przed owijaniem boczkiem trzeba je namoczyć.

Sylwestrowe przekąski: roladki z łososia

Składniki:

  • łosoś wędzony w plastrach
  • twarożek kozi lub krowi kremowy, typu almette
  • czerwony pieprz
  • roszponka

Przygotowanie:

Plastry łososia kroimy na nieduże kwadraty, nakładamy na nie twarożek z przyprawami i zawijamy, przebijając wykałaczką. Z łososiem dobrze gra twarożek doprawiony koperkiem, chrzanem, skórką cytrynową, kaparami, czerwoną cebulą albo świeżym ogórkiem. Można tworzyć bardzo różne mini roladki.

Sylwestrowe przekąski: pieczone bataty z dipami

Składniki:

  • bataty - dowolna ilość
  • oliwa, wędzona papryka w proszku, sól

Przygotowanie:

Bataty pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami, wysyp na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st c i piecz ok 15 minut, wyjmij, gdy będą miękkie i rumiane na brzegach.

Sylwestrowe tzatziki

Składniki:

  • 1 opakowanie gęstego greckiego jogurtu
  • 1 świeży ogórek
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dobrze odciśnij. Czosnek przetrzyj przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Sylwestrowe mayo chipotle

Składniki:

  • 1 puszka chile chipotle adobado (dostępne w delikatesach w dziale z importem tex-mex)
  • majonez

Przygotowanie:

Wymieszaj majonez z łyżką chile chipotle, poziom ostrości dostosuj do własnych preferencji.

Sylwestrowe grissini z rukolą i szynką parmeńską

Składniki:

  • 1 op. paluszków grissini
  • 10-15 cieniutkich plastrów szynki sezonowanej
  • pęczek rukoli

Przygotowanie:

Gałązki rukoli i pojedyncze paluszki chlebowe grissini owijamy pojedynczymi plasterkami szynki. Możemy wykorzystać włoską szynkę parmeńską, hiszpańską serrano, czy niemiecką szwarcwaldzką. Tę przekąskę przygotowujemy w ostatniej chwili, gdyż grissini przyjmując wilgoć od szynki przestają być chrupiące. Można podać składniki osobno i zachęcać gości do samoobsługi. Grissini nadają się też do maczania w dipach, lub jako pieczywo do degustacji serów.

Sylwestrowe placuszki z groszku

Składniki:

  • 450 g ( 1 op) mrożonego groszku
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • po 3 łyżki siekanego szczypioru, kopru, mięty
  • sól, pieprz, chili, cukier
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj przyprawy i zioła. Groszek ugotuj w wodzie z solą i cukrem, odcedź. Zmiksuj, pozostawiając niespójną fakturę. Dodaj masę groszkową do cebuli, wbij jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Formuj w dłoniach i smaż nieduże placuszki na oliwie, osuszaj na papierze.

Sylwestrowe patatas bravas

Składniki:

  • 500 g malutkich ziemniaków, 10 - 12 szt
  • 2-3 łyżki oliwy

pasta:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kruszonej papryki cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ew. szczypta mielonego kuminu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki muszą być malutkie, najlepiej z cienką skórką. Wyszorować dokładnie i podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo.
  2. Wszystkie składniki pasty wymieszać
  3. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić ziemniaki, obsmażyć.
  4. Dodać pikantną pastę, mieszać i smażyć na małym ogniu. Przykryć, od czasu do czasu potrząsać patelnią. Smażyć aż cała pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Najlepsze są na ciepło.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości