Sylwestrowe przekąski: śliwki w boczku
Składniki:
- 20 cienkich, plasterków surowego boczku wędzonego
- 20 miękkich śliwek suszonych, bez pestek,
- 20 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Każdą śliwkę owiń ciasno boczkiem, przekłuj patyczkiem do szaszłyka. Ułóż na pergaminie na blasze bądź na ruszcie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz, aż boczek się zrumieni. Podawaj na gorąco. Plaster boczku powinien mieć mniej więcej taką samą szerokość, jak śliwka przeznaczona do owinięcia. Jeżeli śliwki są suche i twarde, przed owijaniem boczkiem trzeba je namoczyć.
Sylwestrowe przekąski: roladki z łososia
Składniki:
- łosoś wędzony w plastrach
- twarożek kozi lub krowi kremowy, typu almette
- czerwony pieprz
- roszponka
Przygotowanie:
Plastry łososia kroimy na nieduże kwadraty, nakładamy na nie twarożek z przyprawami i zawijamy, przebijając wykałaczką. Z łososiem dobrze gra twarożek doprawiony koperkiem, chrzanem, skórką cytrynową, kaparami, czerwoną cebulą albo świeżym ogórkiem. Można tworzyć bardzo różne mini roladki.
Sylwestrowe przekąski: pieczone bataty z dipami
Składniki:
- bataty - dowolna ilość
- oliwa, wędzona papryka w proszku, sól
Przygotowanie:
Bataty pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami, wysyp na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st c i piecz ok 15 minut, wyjmij, gdy będą miękkie i rumiane na brzegach.
Sylwestrowe tzatziki
Składniki:
- 1 opakowanie gęstego greckiego jogurtu
- 1 świeży ogórek
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dobrze odciśnij. Czosnek przetrzyj przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Sylwestrowe mayo chipotle
Składniki:
- 1 puszka chile chipotle adobado (dostępne w delikatesach w dziale z importem tex-mex)
- majonez
Przygotowanie:
Wymieszaj majonez z łyżką chile chipotle, poziom ostrości dostosuj do własnych preferencji.
Sylwestrowe grissini z rukolą i szynką parmeńską
Składniki:
- 1 op. paluszków grissini
- 10-15 cieniutkich plastrów szynki sezonowanej
- pęczek rukoli
Przygotowanie:
Gałązki rukoli i pojedyncze paluszki chlebowe grissini owijamy pojedynczymi plasterkami szynki. Możemy wykorzystać włoską szynkę parmeńską, hiszpańską serrano, czy niemiecką szwarcwaldzką. Tę przekąskę przygotowujemy w ostatniej chwili, gdyż grissini przyjmując wilgoć od szynki przestają być chrupiące. Można podać składniki osobno i zachęcać gości do samoobsługi. Grissini nadają się też do maczania w dipach, lub jako pieczywo do degustacji serów.
Sylwestrowe placuszki z groszku
Składniki:
- 450 g ( 1 op) mrożonego groszku
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 jajka
- 3-4 łyżki oliwy
- po 3 łyżki siekanego szczypioru, kopru, mięty
- sól, pieprz, chili, cukier
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj przyprawy i zioła. Groszek ugotuj w wodzie z solą i cukrem, odcedź. Zmiksuj, pozostawiając niespójną fakturę. Dodaj masę groszkową do cebuli, wbij jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Formuj w dłoniach i smaż nieduże placuszki na oliwie, osuszaj na papierze.
Sylwestrowe patatas bravas
Składniki:
- 500 g malutkich ziemniaków, 10 - 12 szt
- 2-3 łyżki oliwy
pasta:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kruszonej papryki cayenne
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ew. szczypta mielonego kuminu
Przygotowanie:
- Ziemniaki muszą być malutkie, najlepiej z cienką skórką. Wyszorować dokładnie i podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo.
- Wszystkie składniki pasty wymieszać
- Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić ziemniaki, obsmażyć.
- Dodać pikantną pastę, mieszać i smażyć na małym ogniu. Przykryć, od czasu do czasu potrząsać patelnią. Smażyć aż cała pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Najlepsze są na ciepło.
Zobacz także:
- Słono zapłacimy za Sylwestra. Gdzie jest najdrożej?
- Kreacja na sylwestra z second handu? To możliwe. Pracę tej stylistki docenił portugalski Vogue
- Przesądy sylwestrowe. Które z nich są najciekawsze?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images