Materiał promocyjny

Przekąski sylwestrowe dla miłośników serów. Przepisy Jaśka Kuronia na dania z mascarpone, goudą i fetą

Przekąski sylwestrowe dla miłośników serów.
Mleczno-serowe przystawki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sylwestrowe domówki to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzanie ostatniej nocy roku. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości nietuzinkowymi przekąskami, które zapadną im w pamięć, polecamy dania z dodatkiem różnego rodzaju serów. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaprezentował przepisy na mini tarty z mascarpone i wędzonym łososiem, smażone krążki cebulowe z dodatkiem goudy, roladki z tortilli, souvlaki oraz dip z serem feta.

Mini tarty z porem, mascarpone i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 pory drobno posiekane,
  • 3 gałązki świeżego tymianku posiekanego,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 jajka,
  • 120 g Mascarpone OSM Łowicz,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż do miękkości pora wraz tymiankiem. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj pozostałe składniki – jajka, mascarpone, łososia- przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Do powstałej masy dodaj pora z tymiankiem i całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyłóż na foremki do pieczenia, nałóż na nie zmieszane składniki, pozostaw 1 cm wolnego ciasta na każdym brzegu. Zapiekaj przez 20 minut. Serwuj z posiekanym świeżym koperkiem.

Dip ze zmiksowanego sera typu feta 

Składniki:

  • 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka otartego oregano,
  • łyżeczka chili w płatkach,
  • 100 ml śmietany 18% OSM Łowicz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól, pieprz,
  • ziarna sezamu,
  • płatki chili,
  • oliwa z oliwek,
  • płynny miód.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dipu zmiksuj na gładką masę. Umieść w misie i udekoruj prażonymi ziarnami sezamu, płatkami chili, oliwą oraz miodem. Serwuj z grillowanymi warzywami, pitą, a nawet z pieczonym/grillowanym mięsem czy serem.

Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Smażone krążki cebuli z serem Gouda

Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule,
  • 50 g startego sera Gouda w porcji OSM Łowicz,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki śmietany 18% OSM Łowicz,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj. W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.

Smażone krążki cebuli z serem Gouda
Smażone krążki cebuli z serem Gouda
Smażone krążki cebuli z serem Gouda
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Roladki z tortilli

Składniki:

  • 3 tortille,
  • 250 g Mascarpone OSM Łowicz,
  • 70 g śmietany 18% OSM Łowicz,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 20 plastrów sera premium z suszonymi pomidorami,
  • 15 plastrów szynki dobrej jakości,
  • kilka liści sałaty masłowej,
  • zgrillowane plastry bakłażana oraz cukinii,
  • 2 garście świeżej rukoli.

Przygotowanie:

Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, szpinakiem, czosnkiem, natką oraz solą i pieprzem. Tortille podsmaż przez 20 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie smaruj powstałym sosem i dodaj ulubione składniki.

Roladki z tortilli z szynką
Roladki z tortilli z szynką
Roladki z tortilli z szynką
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Souvlaki

Składniki:

  • kilogram piersi z indyka,
  • sok z jednej cytryny oraz starta skórka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 400 g jogurtu naturalnego typu Greckiego OSM Łowicz,
  • łyżka posiekanego oregano,
  • płaska łyżka posiekanego tymianku,
  • czubata łyżka posiekanej mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana papryczka pepperoni,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso pokrój w podłużne plastry. Z pozostałych składników zrób marynatę. Umieść mięso w marynacie i odstaw na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso nadziewaj na patyczki i piecz przez 15-20 minut.

Souvlaki
Souvlaki
Souvlaki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości