Mini tarty z porem, mascarpone i wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 3 pory drobno posiekane,
- 3 gałązki świeżego tymianku posiekanego,
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 3 jajka,
- 120 g Mascarpone OSM Łowicz,
- starta skórka z jednej cytryny,
- 100 g wędzonego łososia pokrojonego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż do miękkości pora wraz tymiankiem. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj pozostałe składniki – jajka, mascarpone, łososia- przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Do powstałej masy dodaj pora z tymiankiem i całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyłóż na foremki do pieczenia, nałóż na nie zmieszane składniki, pozostaw 1 cm wolnego ciasta na każdym brzegu. Zapiekaj przez 20 minut. Serwuj z posiekanym świeżym koperkiem.
Dip ze zmiksowanego sera typu feta
Składniki:
- 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka otartego oregano,
- łyżeczka chili w płatkach,
- 100 ml śmietany 18% OSM Łowicz,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki koperku,
- sól, pieprz,
- ziarna sezamu,
- płatki chili,
- oliwa z oliwek,
- płynny miód.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dipu zmiksuj na gładką masę. Umieść w misie i udekoruj prażonymi ziarnami sezamu, płatkami chili, oliwą oraz miodem. Serwuj z grillowanymi warzywami, pitą, a nawet z pieczonym/grillowanym mięsem czy serem.
Smażone krążki cebuli z serem Gouda
Składniki:
- 2 duże czerwone cebule,
- 50 g startego sera Gouda w porcji OSM Łowicz,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany 18% OSM Łowicz,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj. W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.
Roladki z tortilli
Składniki:
- 3 tortille,
- 250 g Mascarpone OSM Łowicz,
- 70 g śmietany 18% OSM Łowicz,
- 100 g świeżego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 20 plastrów sera premium z suszonymi pomidorami,
- 15 plastrów szynki dobrej jakości,
- kilka liści sałaty masłowej,
- zgrillowane plastry bakłażana oraz cukinii,
- 2 garście świeżej rukoli.
Przygotowanie:
Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, szpinakiem, czosnkiem, natką oraz solą i pieprzem. Tortille podsmaż przez 20 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie smaruj powstałym sosem i dodaj ulubione składniki.
Souvlaki
Składniki:
- kilogram piersi z indyka,
- sok z jednej cytryny oraz starta skórka,
- 2 łyżki oliwy,
- 400 g jogurtu naturalnego typu Greckiego OSM Łowicz,
- łyżka posiekanego oregano,
- płaska łyżka posiekanego tymianku,
- czubata łyżka posiekanej mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekana papryczka pepperoni,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w podłużne plastry. Z pozostałych składników zrób marynatę. Umieść mięso w marynacie i odstaw na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso nadziewaj na patyczki i piecz przez 15-20 minut.
Zobacz także:
- Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Przekąski na sylwestra typu finger food - przepisy braci Zawierucha
- Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News