Materiał promocyjny

Przekąski sylwestrowe dla miłośników serów. Przepisy Jaśka Kuronia na dania z mascarpone, goudą i fetą

Mleczno-serowe przystawki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sylwestrowe domówki to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzanie ostatniej nocy roku. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości nietuzinkowymi przekąskami, które zapadną im w pamięć, polecamy dania z dodatkiem różnego rodzaju serów. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaprezentował przepisy na mini tarty z mascarpone i wędzonym łososiem, smażone krążki cebulowe z dodatkiem goudy, roladki z tortilli, souvlaki oraz dip z serem feta.

Mini tarty z porem, mascarpone i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
    • 3 pory drobno posiekane,
      • 3 gałązki świeżego tymianku posiekanego,
        • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
          • 3 jajka,
            • 120 g Mascarpone OSM Łowicz,
              • starta skórka z jednej cytryny,
                • 100 g wędzonego łososia pokrojonego,
                  • sól, pieprz,
                    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
                      • opakowanie ciasta francuskiego.

                        Przygotowanie:

                        Na oliwie podsmaż do miękkości pora wraz tymiankiem. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj pozostałe składniki – jajka, mascarpone, łososia- przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Do powstałej masy dodaj pora z tymiankiem i całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyłóż na foremki do pieczenia, nałóż na nie zmieszane składniki, pozostaw 1 cm wolnego ciasta na każdym brzegu. Zapiekaj przez 20 minut. Serwuj z posiekanym świeżym koperkiem.

                        Dip ze zmiksowanego sera typu feta 

                        Składniki:

                        • 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
                          • 3 ząbki czosnku,
                            • łyżeczka otartego oregano,
                              • łyżeczka chili w płatkach,
                                • 100 ml śmietany 18% OSM Łowicz,
                                  • 3 łyżki majonezu,
                                    • 2 łyżki koperku,
                                      • sól, pieprz,
                                        • ziarna sezamu,
                                          • płatki chili,
                                            • oliwa z oliwek,
                                              • płynny miód.

                                                Przygotowanie:

                                                Wszystkie składniki dipu zmiksuj na gładką masę. Umieść w misie i udekoruj prażonymi ziarnami sezamu, płatkami chili, oliwą oraz miodem. Serwuj z grillowanymi warzywami, pitą, a nawet z pieczonym/grillowanym mięsem czy serem.

                                                Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
                                                Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
                                                Dip ze zmiksowanego sera typu feta 
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Smażone krążki cebuli z serem Gouda

                                                Składniki:

                                                • 2 duże czerwone cebule,
                                                  • 50 g startego sera Gouda w porcji OSM Łowicz,
                                                    • 2 jajka,
                                                      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                                        • 2 łyżki śmietany 18% OSM Łowicz,
                                                          • łyżka mąki pszennej,
                                                            • sól, pieprz,
                                                              • olej do smażenia.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj. W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.

                                                                Smażone krążki cebuli z serem Gouda
                                                                Smażone krążki cebuli z serem Gouda
                                                                Smażone krążki cebuli z serem Gouda
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Roladki z tortilli

                                                                Składniki:

                                                                • 3 tortille,
                                                                  • 250 g Mascarpone OSM Łowicz,
                                                                    • 70 g śmietany 18% OSM Łowicz,
                                                                      • 100 g świeżego szpinaku,
                                                                        • ząbek czosnku,
                                                                          • pęczek posiekanej natki pietruszki,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • 20 plastrów sera premium z suszonymi pomidorami,
                                                                                • 15 plastrów szynki dobrej jakości,
                                                                                  • kilka liści sałaty masłowej,
                                                                                    • zgrillowane plastry bakłażana oraz cukinii,
                                                                                      • 2 garście świeżej rukoli.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, szpinakiem, czosnkiem, natką oraz solą i pieprzem. Tortille podsmaż przez 20 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie smaruj powstałym sosem i dodaj ulubione składniki.

                                                                                        Roladki z tortilli z szynką
                                                                                        Roladki z tortilli z szynką
                                                                                        Roladki z tortilli z szynką
                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                        Souvlaki

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • kilogram piersi z indyka,
                                                                                          • sok z jednej cytryny oraz starta skórka,
                                                                                            • 2 łyżki oliwy,
                                                                                              • 400 g jogurtu naturalnego typu Greckiego OSM Łowicz,
                                                                                                • łyżka posiekanego oregano,
                                                                                                  • płaska łyżka posiekanego tymianku,
                                                                                                    • czubata łyżka posiekanej mięty,
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                        • posiekana papryczka pepperoni,
                                                                                                          • sól, pieprz.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Mięso pokrój w podłużne plastry. Z pozostałych składników zrób marynatę. Umieść mięso w marynacie i odstaw na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso nadziewaj na patyczki i piecz przez 15-20 minut.

                                                                                                            Souvlaki
                                                                                                            Souvlaki
                                                                                                            Souvlaki
                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana