Materiał promocyjny

Różnorodne dania z jednego kurczaka - sprawdź, jak przygotować wiele potraw z jednej tuszki

Kurczę pieczone!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z jednego kurczaka można przygotować wiele różnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń wykorzystuje już przygotowane mięso, którego nie trzeba samemu oprawiać. Sprawdź, co można przygotować z jednej tuszki. Poznaj przepisy na roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami, ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu oraz pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde.

Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami

Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 piersi
    • garść suszonych żurawin namoczonych w soku jabłkowym,
      • 400 g twardego twarogu koziego,
        • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
          • 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
            • sól, pieprz,
              • mąka do oprószenia,
                • olej do smażenia,
                  • 8 upieczonych i obranych buraków,
                    • 2 łyżki masła,
                      • 4 gałązki tymianku,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • 6 łyżek octu balsamicznego,
                            • łyżka miodu,
                              • sól, pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Piekarnik rozgrzej do 180 C.

                                Piersi przetnij wzdłuż pośrodku. Rozklep powstałe płaty na grubość 3 mm. Natrzyj mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek każdego kawałka mięsa wyłóż twaróg, żurawinę, tymianek. Zwiń roladki od boku do środka na tzw. zakładkę. Zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem gastronomicznym. Oprósz je delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do pieca i piecz 15 minut.

                                Buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Na maśle połóż tymianek oraz ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij oba składniki. Wyłóż buraki i zwiększ moc/płomień. Smaż 3 minuty, dodaj ocet oraz miód i smaż mieszając. Kiedy sos mocno się zredukuje i zagęści, dopraw buraki solą i pieprzem.

                                Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
                                Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
                                Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu

                                Składniki:

                                • tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 ćwiartki,
                                  • 2 litry wody,
                                    • 2 łyżki soli,
                                      • 2 cytryny,
                                        • 6 gałązek rozmarynu,
                                          • dynia Hokkaido,
                                            • 2 łyżki oliwy,
                                              • duża cebula posiekana w kostkę,
                                                • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
                                                  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
                                                    • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
                                                      • 1 litr bulionu,
                                                        • 1 kg upieczonych w mundurkach niewielkich ziemniaków,
                                                          • 250 g jarmużu,
                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                              • 80 ml oliwy,
                                                                • 80 ml zimnej wody,
                                                                  • posiekana papryczka pepperoni,
                                                                    • 50 g orzechów włoskich,
                                                                      • 20 g startego sera typu parmezan,
                                                                        • sól, pieprz.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Ćwiartki z kurczaka podziel tak, aby oddzielić udka od podudzi. W kamionkowym lub plastikowym naczyniu przygotuj solankę – do wody wsyp sól (łyżka na litr wody), wyciśnij sok z cytryn, wrzuć również wyciśnięte owoce oraz rozmaryn. Całość dobrze wymieszaj, umieść w solance elementy kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmij i osusz. Wstaw je do piekarnika nagrzanego 200 C na 10 minut. Następnie przykryj mięso folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temp. 150 C.

                                                                          Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojoną w dużą kostkę dynię (pamiętaj, że odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Zalej całość bulionem, dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj około 15 minut, do odparowania połowy bulionu. Całość zmiksuj na gładkie puree, dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

                                                                          Wszystkie składniki pesto zmiksuj. Kurczaka ułóż na puree, ziemniaczki wymieszaj w pesto i ułóż naokoło.

                                                                          Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
                                                                          Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
                                                                          Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
                                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                          Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde

                                                                          Składniki:

                                                                          • Tuszka Kurczaka sielskiego – skrzydełka,
                                                                            • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                                              • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
                                                                                    • 100 g masła roztopionego,
                                                                                      • 30 g startego twardego pikantnego sera np. Dziugas,
                                                                                        • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                            • kalafior,
                                                                                              • 2 szklanki mleka,
                                                                                                • łyżeczka mielonych ziaren kolendry,
                                                                                                  • sól, pieprz,
                                                                                                    • mieszanka sałat,
                                                                                                      • kilkanaście pomidorków koktajlowych,
                                                                                                        • ogórek szklarniowy,
                                                                                                          • 200 g jogurtu,
                                                                                                            • 30 ml wody,
                                                                                                              • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
                                                                                                                • łyżka soku z cytryny,
                                                                                                                  • pół łyżeczki miodu,
                                                                                                                    • sól, pieprz.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Wymieszaj wszystkie składniki oprószenia skrzydełek. Natrzyj mięso czosnkiem i oprósz mieszanką. Wstaw skrzydełka do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na środkową półkę. W misce wymieszaj masło, ser, natkę, sól i pieprz. Po 20 minutach odwróć mięso i posmaruj mieszanką masła i sera. Piecz kolejne 10 minut, zwiększ temp. do 220 i piecz jeszcze 10 minut.

                                                                                                                      Kalafior rozbierz na różyczki. Ugotuj go do miękkości w osolonym mleku, a następne dopraw ziarnami kolendry, solą i pieprzem. Zmiksuj. W misce połącz mieszankę sałat z ogórkiem i pomidorem. W blenderze zmiksuj jogurt, wodę, natkę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

                                                                                                                      Skrzydełka po wyjęciu z pieca posmaruj ekstra porcją mieszanki masła i parmezanu. Wyłóż mięso na mus z kalafiora, zaś warzywa wymieszaj z dressingiem.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana