Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Składniki:
- tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 piersi
- garść suszonych żurawin namoczonych w soku jabłkowym,
- 400 g twardego twarogu koziego,
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
- sól, pieprz,
- mąka do oprószenia,
- olej do smażenia,
- 8 upieczonych i obranych buraków,
- 2 łyżki masła,
- 4 gałązki tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek octu balsamicznego,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Piersi przetnij wzdłuż pośrodku. Rozklep powstałe płaty na grubość 3 mm. Natrzyj mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek każdego kawałka mięsa wyłóż twaróg, żurawinę, tymianek. Zwiń roladki od boku do środka na tzw. zakładkę. Zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem gastronomicznym. Oprósz je delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do pieca i piecz 15 minut.
Buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Na maśle połóż tymianek oraz ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij oba składniki. Wyłóż buraki i zwiększ moc/płomień. Smaż 3 minuty, dodaj ocet oraz miód i smaż mieszając. Kiedy sos mocno się zredukuje i zagęści, dopraw buraki solą i pieprzem.
Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
Składniki:
- tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 ćwiartki,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki soli,
- 2 cytryny,
- 6 gałązek rozmarynu,
- dynia Hokkaido,
- 2 łyżki oliwy,
- duża cebula posiekana w kostkę,
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 litr bulionu,
- 1 kg upieczonych w mundurkach niewielkich ziemniaków,
- 250 g jarmużu,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 ml oliwy,
- 80 ml zimnej wody,
- posiekana papryczka pepperoni,
- 50 g orzechów włoskich,
- 20 g startego sera typu parmezan,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ćwiartki z kurczaka podziel tak, aby oddzielić udka od podudzi. W kamionkowym lub plastikowym naczyniu przygotuj solankę – do wody wsyp sól (łyżka na litr wody), wyciśnij sok z cytryn, wrzuć również wyciśnięte owoce oraz rozmaryn. Całość dobrze wymieszaj, umieść w solance elementy kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmij i osusz. Wstaw je do piekarnika nagrzanego 200 C na 10 minut. Następnie przykryj mięso folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temp. 150 C.
Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojoną w dużą kostkę dynię (pamiętaj, że odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Zalej całość bulionem, dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj około 15 minut, do odparowania połowy bulionu. Całość zmiksuj na gładkie puree, dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wszystkie składniki pesto zmiksuj. Kurczaka ułóż na puree, ziemniaczki wymieszaj w pesto i ułóż naokoło.
Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
Składniki:
- Tuszka Kurczaka sielskiego – skrzydełka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 100 g masła roztopionego,
- 30 g startego twardego pikantnego sera np. Dziugas,
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- kalafior,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry,
- sól, pieprz,
- mieszanka sałat,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- ogórek szklarniowy,
- 200 g jogurtu,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki oprószenia skrzydełek. Natrzyj mięso czosnkiem i oprósz mieszanką. Wstaw skrzydełka do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na środkową półkę. W misce wymieszaj masło, ser, natkę, sól i pieprz. Po 20 minutach odwróć mięso i posmaruj mieszanką masła i sera. Piecz kolejne 10 minut, zwiększ temp. do 220 i piecz jeszcze 10 minut.
Kalafior rozbierz na różyczki. Ugotuj go do miękkości w osolonym mleku, a następne dopraw ziarnami kolendry, solą i pieprzem. Zmiksuj. W misce połącz mieszankę sałat z ogórkiem i pomidorem. W blenderze zmiksuj jogurt, wodę, natkę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Skrzydełka po wyjęciu z pieca posmaruj ekstra porcją mieszanki masła i parmezanu. Wyłóż mięso na mus z kalafiora, zaś warzywa wymieszaj z dressingiem.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Pieczony kurczak z warzywami – kurczak w całości, udka lub pierś z kurczaka – jak zrobić?
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News