Materiał promocyjny

Różnorodne dania z jednego kurczaka - sprawdź, jak przygotować wiele potraw z jednej tuszki

Różnorodne dania z jednego kurczaka - sprawdź, jak przygotować wiele potraw z jednej tuszki
Kurczę pieczone!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z jednego kurczaka można przygotować wiele różnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń wykorzystuje już przygotowane mięso, którego nie trzeba samemu oprawiać. Sprawdź, co można przygotować z jednej tuszki. Poznaj przepisy na roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami, ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu oraz pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde.

Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami

Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Roladki z kozim serem i żurawiną podane z kaszą i glazurowanymi buraczkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 piersi
  • garść suszonych żurawin namoczonych w soku jabłkowym,
  • 400 g twardego twarogu koziego,
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
  • sól, pieprz,
  • mąka do oprószenia,
  • olej do smażenia,
  • 8 upieczonych i obranych buraków,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek octu balsamicznego,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 C.

Piersi przetnij wzdłuż pośrodku. Rozklep powstałe płaty na grubość 3 mm. Natrzyj mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek każdego kawałka mięsa wyłóż twaróg, żurawinę, tymianek. Zwiń roladki od boku do środka na tzw. zakładkę. Zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem gastronomicznym. Oprósz je delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do pieca i piecz 15 minut.

Buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Na maśle połóż tymianek oraz ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij oba składniki. Wyłóż buraki i zwiększ moc/płomień. Smaż 3 minuty, dodaj ocet oraz miód i smaż mieszając. Kiedy sos mocno się zredukuje i zagęści, dopraw buraki solą i pieprzem.

Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu
Źródło: Ola Skowron/East News

Ćwiartki kurczaka marynowane w solance podane z puree dyniowym, opiekanymi ziemniaczkami i pesto z jarmużu

Składniki:

  • tuszka Kurczaka Sielskiego – 2 ćwiartki,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 cytryny,
  • 6 gałązek rozmarynu,
  • dynia Hokkaido,
  • 2 łyżki oliwy,
  • duża cebula posiekana w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 kg upieczonych w mundurkach niewielkich ziemniaków,
  • 250 g jarmużu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml oliwy,
  • 80 ml zimnej wody,
  • posiekana papryczka pepperoni,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 20 g startego sera typu parmezan,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka podziel tak, aby oddzielić udka od podudzi. W kamionkowym lub plastikowym naczyniu przygotuj solankę – do wody wsyp sól (łyżka na litr wody), wyciśnij sok z cytryn, wrzuć również wyciśnięte owoce oraz rozmaryn. Całość dobrze wymieszaj, umieść w solance elementy kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmij i osusz. Wstaw je do piekarnika nagrzanego 200 C na 10 minut. Następnie przykryj mięso folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temp. 150 C.

Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojoną w dużą kostkę dynię (pamiętaj, że odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Zalej całość bulionem, dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj około 15 minut, do odparowania połowy bulionu. Całość zmiksuj na gładkie puree, dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

Wszystkie składniki pesto zmiksuj. Kurczaka ułóż na puree, ziemniaczki wymieszaj w pesto i ułóż naokoło.

Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde
Źródło: Ola Skowron/East News

Pieczone skrzydełka w panierce z sera typu parmezan i czosnku, podane na musie kalafiorowym i sałatą z sosem salsa verde

Składniki:

  • Tuszka Kurczaka sielskiego – skrzydełka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
  • 100 g masła roztopionego,
  • 30 g startego twardego pikantnego sera np. Dziugas,
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • kalafior,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry,
  • sól, pieprz,
  • mieszanka sałat,
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,
  • ogórek szklarniowy,
  • 200 g jogurtu,
  • 30 ml wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki oprószenia skrzydełek. Natrzyj mięso czosnkiem i oprósz mieszanką. Wstaw skrzydełka do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na środkową półkę. W misce wymieszaj masło, ser, natkę, sól i pieprz. Po 20 minutach odwróć mięso i posmaruj mieszanką masła i sera. Piecz kolejne 10 minut, zwiększ temp. do 220 i piecz jeszcze 10 minut.

Kalafior rozbierz na różyczki. Ugotuj go do miękkości w osolonym mleku, a następne dopraw ziarnami kolendry, solą i pieprzem. Zmiksuj. W misce połącz mieszankę sałat z ogórkiem i pomidorem. W blenderze zmiksuj jogurt, wodę, natkę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Skrzydełka po wyjęciu z pieca posmaruj ekstra porcją mieszanki masła i parmezanu. Wyłóż mięso na mus z kalafiora, zaś warzywa wymieszaj z dressingiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości