Materiał promocyjny

Mięsne przekąski na sylwestra. Przepisy Bartka Boratyna

Sylwestrowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sylwester to jedna z tych okazji, które wiele osób skłaniają do zorganizowania imprezy w swoim domu bądź mieszkaniu. Jeśli ty również jesteś w tym roku gospodarzem domówki, zachęcamy do zapoznania się z prezentowanymi w kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na sylwestrowe przekąski z mięsem i wędliną. Bartek Boratyn przygotował bułeczki Bao z farszem z szynki i schabu, szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim, tatar z salami oraz koreczki z kabanosów.

Bułeczki Bao z farszem z szynki i schabu z wędzarni 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej,
    • 50 g cukru,
      • łyżeczka soli,
        • łyżeczka proszku do pieczenia,
          • łyżeczka suszonych drożdży,
            • 150 ml wody,
              • 150 ml mleka 3,2%,
                • 50 ml śmietany 36%,
                  • 2 łyżki oleju.

                    Składniki na farsz:

                    • 200 g schabu z wędzarni Mix Select,
                      • 200 g szynki z wędzarni Mix Select.

                        Składniki na sos:

                        • ¼ szklanki sosu sojowego jasnego,
                          • 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego,
                            • łyżka miodu wielokwiatowego,
                              • 2 łyżki octu ryżowego,
                                • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
                                  • zmiażdżony ząbek czosnku,
                                    • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
                                      • łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli.

                                        Dodatkowo:

                                        Ogórek, pomidor, szczypiorek, kolendra, sezam

                                        Przygotowanie:

                                        Mieszamy razem mąkę, cukier, sól, proszek i drożdże. Dodajemy mleko, wodę i śmietanę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do miski. Dłonie smarujemy olejem i formujemy kulę z ciasta. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm i wycinamy koła. Na połówkę koła kładziemy kawałek papieru do pieczenia i składamy na pół. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika parowego lub parownika i parujemy 20 minut. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Schab i szynkę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy wok lub dużą patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy szybko, często mieszamy i utrzymujemy dużą temperaturę. Doprawiamy delikatnie solą, pamiętając, że składniki sosu są słone. Gotowe bułeczki nadziewamy mięsnym farszem, dodajemy ulubione warzywa, posypujemy opcjonalnie posiekana kolendrą i podajemy na sylwestrowym przyjęciu.

                                        Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim

                                        Składniki:

                                        • średniej wielkości laska kiełbasy myśliwskiej,
                                          • opakowanie ciasta francuskiego,
                                            • opcjonalnie sezam lub zioła do posypania. 

                                              Przygotowanie:

                                              Rozwinąć zimne ciasto francuskie. Pokroić ciasto na szerokość kiełbasy. Każdy pasek ciasta francuskiego przekroić na pół. Zawinąć kiełbasę w ciasto i dobrze je docisnąć. Zawiniętą w ciasto kiełbasę pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Na każdy patyczek do szaszłyków nabić po 3-4 plastry kiełbasy. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 220 st. C góra - dół przez ok. 25 minut.

                                              Sylwestrowy tatar z salami

                                              Składniki:

                                              • 2 opakowania salami ostrego Mix Select 200 g,
                                                • 2 łyżki posiekanych kaparów,
                                                  • łyżka posiekanych ogórków kiszonych,
                                                    • 2 żółtka,
                                                      • 1/2 posiekanej cebuli,
                                                        • 1/2 posiekanego szczypiorku,
                                                          • łyżka musztardy,
                                                            • kilka kropel tabasco (opcjonalnie),
                                                              • kilka kropel sosu Worcestershire,
                                                                • sól i pieprz do smaku.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Salami pokroić na drobną kosteczkę, przesypać do miski. W misce wymieszać kapary, ogórki kiszone, żółtka, cebulkę, szczypiorek, musztardę, sos Worcestershire, tabasco, sól i pieprz. Dodać posiekane salami i dokładnie wymieszać, aby wszystkie się połączyły. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

                                                                  Tatar z salami
                                                                  Tatar z salami
                                                                  Tatar z salami
                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                  Koreczki z kabanosów z wędzarni

                                                                  Składniki:

                                                                  • opakowanie kabanosów z wędzarni Mix Select,
                                                                    • ser żółty w kostce,
                                                                      • ogórki konserwowe,
                                                                        • papryka marynowana,
                                                                          • mini cebulka marynowana.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Kabanosy pokroić w plasterki ok 2 cm. Ser żółty pokroić w kostkę 2x2 cm. Ogórki i paprykę marynowaną pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nadziewać najpierw ser żółty, kabanosa, warzywa i na końcu cebulkę. Podawać jako sylwestrową przekąskę.

                                                                            Koreczki z kabanosów z wędzarni
                                                                            Koreczki z kabanosów z wędzarni
                                                                            Koreczki z kabanosów z wędzarni
                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Bartek Boratyn

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana