Bułeczki Bao z farszem z szynki i schabu z wędzarni
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 50 g cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka suszonych drożdży,
- 150 ml wody,
- 150 ml mleka 3,2%,
- 50 ml śmietany 36%,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz:
- 200 g schabu z wędzarni Mix Select,
- 200 g szynki z wędzarni Mix Select.
Składniki na sos:
- ¼ szklanki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego,
- łyżka miodu wielokwiatowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- zmiażdżony ząbek czosnku,
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli.
Dodatkowo:
Ogórek, pomidor, szczypiorek, kolendra, sezam
Przygotowanie:
Mieszamy razem mąkę, cukier, sól, proszek i drożdże. Dodajemy mleko, wodę i śmietanę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do miski. Dłonie smarujemy olejem i formujemy kulę z ciasta. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm i wycinamy koła. Na połówkę koła kładziemy kawałek papieru do pieczenia i składamy na pół. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika parowego lub parownika i parujemy 20 minut. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Schab i szynkę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy wok lub dużą patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy szybko, często mieszamy i utrzymujemy dużą temperaturę. Doprawiamy delikatnie solą, pamiętając, że składniki sosu są słone. Gotowe bułeczki nadziewamy mięsnym farszem, dodajemy ulubione warzywa, posypujemy opcjonalnie posiekana kolendrą i podajemy na sylwestrowym przyjęciu.
Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim
Składniki:
- średniej wielkości laska kiełbasy myśliwskiej,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- opcjonalnie sezam lub zioła do posypania.
Przygotowanie:
Rozwinąć zimne ciasto francuskie. Pokroić ciasto na szerokość kiełbasy. Każdy pasek ciasta francuskiego przekroić na pół. Zawinąć kiełbasę w ciasto i dobrze je docisnąć. Zawiniętą w ciasto kiełbasę pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Na każdy patyczek do szaszłyków nabić po 3-4 plastry kiełbasy. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 220 st. C góra - dół przez ok. 25 minut.
Sylwestrowy tatar z salami
Składniki:
- 2 opakowania salami ostrego Mix Select 200 g,
- 2 łyżki posiekanych kaparów,
- łyżka posiekanych ogórków kiszonych,
- 2 żółtka,
- 1/2 posiekanej cebuli,
- 1/2 posiekanego szczypiorku,
- łyżka musztardy,
- kilka kropel tabasco (opcjonalnie),
- kilka kropel sosu Worcestershire,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Salami pokroić na drobną kosteczkę, przesypać do miski. W misce wymieszać kapary, ogórki kiszone, żółtka, cebulkę, szczypiorek, musztardę, sos Worcestershire, tabasco, sól i pieprz. Dodać posiekane salami i dokładnie wymieszać, aby wszystkie się połączyły. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Koreczki z kabanosów z wędzarni
Składniki:
- opakowanie kabanosów z wędzarni Mix Select,
- ser żółty w kostce,
- ogórki konserwowe,
- papryka marynowana,
- mini cebulka marynowana.
Przygotowanie:
Kabanosy pokroić w plasterki ok 2 cm. Ser żółty pokroić w kostkę 2x2 cm. Ogórki i paprykę marynowaną pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nadziewać najpierw ser żółty, kabanosa, warzywa i na końcu cebulkę. Podawać jako sylwestrową przekąskę.
Zobacz także:
- Sylwestrowe przekąski z użyciem boczku na słodko i na słono. Poznaj sprawdzone przepisy
- Niekonwencjonalne przekąski sylwestrowe wg Darii Ładochy
- Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN