Jak rozpoznać dobrej jakości wędlinę lub kiełbasę? "To oznacza, że tam jest bardzo mało mięsa"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak sprawdzić, czy wędlina lub kiełbasa jest świeża?
Jak sprawdzić, czy wędlina lub kiełbasa jest świeża?
Raport o wędlinach
Raport o wędlinach
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Dla wielu Polaków wędliny są stałym elementem śniadań lub kolacji. Warto więc nauczyć się odróżniać dobrej jakości wyroby mięsne, od tych mniej zdrowych. Jak to zrobić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz, Szymon Czerwiński.

Gdzie kupować wędliny?

Wędliny to produkty, które ze względu na skład mogą się szybko psuć. W studiu Dzień Dobry TVN kucharz Szymon Czerwiński opowiedział widzom, jak rozpoznać, że produkt ma dobrą jakość i jest świeży. - Przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety. Możemy zawsze poprosić o nie sprzedawcę, nawet gdy towar leży pokrojony na ladzie - tłumaczył.

- Im krótsza etykieta, im mniej składników, tym wiemy, że produkt jest lepszy. Jeśli na etykiecie kiełbasy lub szynki na pierwszym miejscu nie ma mięsa, to oznacza, że jest go tam bardzo mało. Pierwsze składniki to są te, których jest najwięcej - zaznaczył.

Ekspert polecił też kupowanie wędlin ze sprawdzonych źródeł. - Musimy kupować je ze sklepu mięsnego, gdzie wiemy, że on ma dobre produkty, gdzie droga dostawy jest najkrótsza, czyli od lokalnych rolników, producentów, którzy dostarczają produkty do sklepu - dodał.

Rozpoznaj nieświeżą wędlinę

Jak możemy rozpoznać, że wędlina jest nieświeża? Jak tłumaczył Szymon Czerwiński, pomóc może nam np. nasz węch i wzrok. - Patrzymy czy nie jest obeschnięta - powiedział. - Nie powinna też być śliska. Jeżeli wędlina lub kiełbasa jest już stara, powstaje na niej taka maź, to wtedy absolutnie jej nie jedzmy - radził ekspert.

- Wędlina powinna być lśniąca, w naturalnym kolorze, a nie zielonkawa. Nie jemy produktów z szarą, zieloną i niebieską pleśnią. Nie próbujmy uratować takiego produktu, bo jak pojawiła się pleśń, to cały produkt jest uszkodzony - dodał.

Zobacz całą rozmowę w naszym materiale wideo.

Statystyczny Polak zjada 20 kilogramów wędlin rocznie. Zdecydowana większość wyrobów mięsnych produkowana jest przez duże zakłady. Co tak naprawdę jest w wędlinach? Zobacz raport - już 15 października o 20:05 w programie "Uwaga! TVN". 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana