Gdzie kupować wędliny?
Wędliny to produkty, które ze względu na skład mogą się szybko psuć. W studiu Dzień Dobry TVN kucharz Szymon Czerwiński opowiedział widzom, jak rozpoznać, że produkt ma dobrą jakość i jest świeży. - Przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety. Możemy zawsze poprosić o nie sprzedawcę, nawet gdy towar leży pokrojony na ladzie - tłumaczył.
- Im krótsza etykieta, im mniej składników, tym wiemy, że produkt jest lepszy. Jeśli na etykiecie kiełbasy lub szynki na pierwszym miejscu nie ma mięsa, to oznacza, że jest go tam bardzo mało. Pierwsze składniki to są te, których jest najwięcej - zaznaczył.
Ekspert polecił też kupowanie wędlin ze sprawdzonych źródeł. - Musimy kupować je ze sklepu mięsnego, gdzie wiemy, że on ma dobre produkty, gdzie droga dostawy jest najkrótsza, czyli od lokalnych rolników, producentów, którzy dostarczają produkty do sklepu - dodał.
Rozpoznaj nieświeżą wędlinę
Jak możemy rozpoznać, że wędlina jest nieświeża? Jak tłumaczył Szymon Czerwiński, pomóc może nam np. nasz węch i wzrok. - Patrzymy czy nie jest obeschnięta - powiedział. - Nie powinna też być śliska. Jeżeli wędlina lub kiełbasa jest już stara, powstaje na niej taka maź, to wtedy absolutnie jej nie jedzmy - radził ekspert.
- Wędlina powinna być lśniąca, w naturalnym kolorze, a nie zielonkawa. Nie jemy produktów z szarą, zieloną i niebieską pleśnią. Nie próbujmy uratować takiego produktu, bo jak pojawiła się pleśń, to cały produkt jest uszkodzony - dodał.
Zobacz całą rozmowę w naszym materiale wideo.
Statystyczny Polak zjada 20 kilogramów wędlin rocznie. Zdecydowana większość wyrobów mięsnych produkowana jest przez duże zakłady. Co tak naprawdę jest w wędlinach? Zobacz raport - już 15 października o 20:05 w programie "Uwaga! TVN".
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zakaz nazywania wegańskich produktów "mięsnymi" terminami? "To kwestia przejrzystości i uczciwości"
- Partia tatara wołowego wycofana z popularnej sieciówki. Wykryto obecność pałeczek Salmonella
- Czy powinno się marynować mięso na grilla? Katarzyna Bosacka odpowiada
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News