Bezalkoholowa pinacolada
Składniki:
100 g świeżego ananasa
50 g mango
1 łyżka syropu z agawy
100 ml mleka kokosowego
Sok z 1 limonki
Pokruszony lód
Liście świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl i podaj na kruszonym lodzie z dodatkiem mięty.
Hummus paprykowy
Składniki:
3 papryki czerwone
1 szkanka ciecierzycy ugotowanej (lub z puszki)
Sok z 1 cytryny
3 łyżki tahiny
2-3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Czarny sezam do dekoracji
1/2 łyżeczki wędzonej papryki + do dekoracji
Kilka kromek chleba na naturalnym zakwasie lub chlebków pita
Do podania:
Rukola
Oliwki
Ser halloumi
Pomidor cherry
Ogórek zielony
Przygotowanie:
Paprykę pokrój na połówki, skrop oliwą, dodaj soli i papryki wędzonej i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie obierz paprykę ze skóry.
Następnie zmiksuj ciecierzycę z papryką i przyprawami.
Podawaj z chlebem, warzywami i serem.
Krewetki z zielonym musem
Składniki:
500 g krewetek
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 miękkie awokado
Sok z dwóch limonek
2 łyżki jogurtu greckiego
Pęczek kolendry
Do przygotowania krewetek:
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, chili, kolendrą, sokiem z limonki i jogurtem na gładką masę.
Krewetki podsmaż na maśle z zdodatkiem czosnku i zielonej pietruszki.
Odsącz na papierze.
Mus przełóż do małych miseczek lub szklanek i udekoruj na wierzchu krewetkami, chilli i kolendrą.
Pasta z mango i chilli
Składniki:
2 dojrzałe mango (najlepiej miękkie)
1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
Sok z limonki
1 papryczka chili drobno posiekana
Papryka wędzona w przyprawie
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka syropu z agawy
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Biały sezam podprażony do dekoracji
Do podania:
Kromki chleba
Ser gorgonzola
Przygotowanie:
Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj chili i szczypiorek.
Wymieszaj olej z sokiem z limonki, dodaj przyprawy i mango i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dodaj olej sezamowy i posiekaną kolendrę.
Podawaj na kromkach chleba z dodatkiem gorgonzoli, kolendry i sezamu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN