Dalsza część tekstu pod wideo:
Najlepsze dania z cielęciny - ranking Taste Atlas
Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony daniom z cielęciny. Zwycięzcą został Çökertme kebabı, czyli odmiana kebaba pochodząca z okolic Bodrum (Turcja). Potrawa składa się z marynowanych pasków mięsa, które podawane są z małymi smażonymi ziemniakami, sosem pomidorowym i jogurtem.
Drugie miejsce powędrowało do wiedeńskiego sznycla, a trzecie zajęła piccata al limone. To tradycyjne danie mięsne pochodzące z Włoch, które zazwyczaj przygotowuje się z przegrzebków cielęcych, masła, soku z cytryny, mąki, pietruszki i soli.
Na kolejnych pozycjach uplasowały się takie potrawy jak:
- Ossobuco alla Milanese - duszone w winie golonki cielęce;
- Cachopo - mięsny przysmak z hiszpańskiego regionu Asturia, składający się z dwóch steków cielęcych, sera i szynki;
- Cotoletta alla Milanese - to cienko rozbity, panierowany, smażony na patelni kotlet cielęcy po mediolańsku;
- Sofrito - to greckie danie (z Korfu) składające się z delikatnych kawałków cielęciny, które są lekko obtoczone w mące, a następnie powoli smażone w aromatycznym sosie na bazie białego wina;
- Frankfurter Schnitzel - to tradycyjne danie pochodzące z Frankfurtu, które jest bardzo podobne do sznycla wiedeńskiego;
- Saltimbocca alla Romana - jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań rzymskich. Składa się z delikatnych, smażonych na patelni kotletów cielęcych, które są zawijane we włoskie prosciutto, doprawione świeżą szałwią, a następnie podsmażane w białym winie.
- Zürcher Geschnetzeltes - danie pochodzi z Zuruchu, przyrządzane jest z pokrojonych pasków cielęciny, śmietany, bulionu wołowego, białego wina, często z dodatkiem grzybów.
Polska pieczeń wyróżniona w światowym rankingu
Choć nasza pieczeń została dostrzeżona przez twórców rankingu, to zajęła dalekie miejsce. Na 55 pozycji uplasowała się dopiero na 39. miejscu
"Ta polska specjalność składa się z cielęciny nabijanej czosnkiem i pieczonej w piekarniku. Mięso najpierw doprawia się solą i pieprzem, a następnie moczy we wrzącej wodzie przez pół godziny. Później gotowane jest w naczyniu żaroodpornym ze smalcem i podlewane sokami z gotowania, aby pozostało wilgotne" - opisali nasze danie autorzy przewodnika Taste Atlas.
"Po przygotowaniu pieczona cielęcina zazwyczaj krojona jest w plastry i podawana z dodatkiem sosu własnego z gotowania. Typowe dodatki do tego dania to gotowane ziemniaki, purée ziemniaczane lub groszek z marchewką" - dodali.
Zobacz także:
- Z Włoch: cielęcina w sosie z tuńczyka i jagnięcina z sycylijskim pesto
- Grillowana cielęcina. Piotr Kucharski radzi, jak ją odpowiednio przyrządzić
- Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: Marcomayer/Getty Images