Cielęcina w sosie z tuńczyka
Składniki:
Ok. 1,5 kg cielęciny
1/2 butelki białego wytrawnego wina
Woda
2-3 liście laurowe
Ziele angielskie
Sól, pieprz (do smaku)
Sos
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
5 łyżek majonezu własnej roboty
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Sok z 1/2 cytryny
Sól, pieprz (do smaku)
Słoik odsączonych kaparów do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Zagotuj wodę (3/4 wysokiego garnka), tak aby włożona tam później kulka cielęca była całkowicie zanurzona.
Do wody wlej wino i dodaj przyprawy.
Do wrzącej wody włóż kulkę cielęcą i gotuj do miękkości w zależności od jej wagi – średnio około godziny.
Odstaw garnek do ostygnięcia.
Wystudzoną kulkę cielęcą włóż do lodówki na noc.
Przygotuj sos z tuńczyka, łącząc wszystkie składniki.
Kulkę cielęcą pokrój najlepiej na maszynie do chleba w jak najcieńsze plasterki i rozłóż na płaskim półmisku.
Całość polej sosem z tuńczyka i posyp kaparami.
Jagnięcina z sycylijskim pesto
Składniki:
1 kg kotletów z jagnięciny z kości
Pesto sycylijskie
2 pełne garście pistacji
2 pęki mięty
1 pęk pietruszki
6 łyżek oliwy
1/2 garści orzeszków pinii
Parmezan do smaku
Sól
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i wymieszaj.
Pesto przełóż do miski i odstaw do lodówki na 30 minut.
Podawaj z makaronem.
Może też być dodatkiem do mięs i ryb.
Jagnięcinę umyj i wysmaruj sycylijskim pesto, wstaw do lodówki na 24 godz.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Po wyjęciu z lodówki daj mięsu odstać ok. 30 minut, potem kładź na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smaż z każdej strony ok. 2 minuty.
Usmażoną jagnięcinę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Piecz przez ok. 20 minut.
Makaron z pomidorami dla zabieganych
Składniki:
2 puszki (500 g) pomidorów całych
Pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki brązowego cukru
Peperocino
1/3 szklanki oliwy extra vergine
Sól, pieprz
3 łyżki parmezanu (włoskiego Parmigiano-Reggiano)
500 g makaronu
RIGATI
Przygotowanie:
Wyjmij pomidory z puszki i pokrój na kawałki.
Wrzuć je do miski, dodaj solidną ilość oliwy i zgnieciony czosnek, peperocino.
Wszystko wymieszaj.
Dodaj porwaną bazylię i do smaku sól, pieprz oraz cukier.
Przykryj i zostaw w misce ok. 20 minut.
Następnie wrzuć zawartość miski na rozgrzaną patelnię i smaż przez 2-4 minuty.
Makaron ugotuj według przepisu, po czym wrzuć go na patelnię i wymieszaj z sosem.
Przełóż na talerz, posyp świeżo porwaną bazylią, startym parmezanem i polej odrobiną oliwy.
Pulpeciki Babci Lorenzo
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
250 g cielęciny
2 jajka
1/2 szklanki liści włoskiej natki pietruszki (posiekana)
1 filiżanka sera romano pecorino (startego na grubej tarce)
1 łyżka czarnego pieprzu
1-1/2 łyżki soli
5 ząbków czosnku drobno posiekanego
1 szklanka chleba (zanurzonego w wodzie, wyciśniętego i rozdartego na centymetrowe kawałki)
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
Mięso uformuj w kulki i usmaż na rozgrzanym oleju.
Gotowe pulpeciki najlepiej smakują z klasycznym sosem pomidorowym, podanym w przepisie: makaron classic, oraz z makaronem lub ryżem.
Śniadaniowe pomidorki nadziewane
Składniki:
4 pomidory
4 jajka
50 g startego parmezanu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Od każdego pomidora odkrój górną część tak, aby później można ją użyć jako przykrywkę.
Wyjmij miąższ z pomidorów, a tak powstałe miseczki przypraw w środku solą i pieprzem.
Rozbij 4 jajka roztrzep je i dodaj do nich parmezan.
Mieszaninę wlej do pomidorów i wstaw je do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Piecz przez 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN