Z Włoch: cielęcina w sosie z tuńczyka i jagnięcina z sycylijskim pesto

Razem ćwiczą i razem gotują. W kuchni Dzień Dobry TVN Mariola Bojarska-Ferenc i jej syn Aleksander Ferenc na ruszt wrzucili kuchnię włoską i przygotowali: cielęcinę w sosie z tuńczyka, jagnięcinę z sycylijskim pesto, makaron z pomidorami dla zabieganych, pulpeciki Babci Lorenzo i śniadaniowe pomidorki nadziewane.

Cielęcina w sosie z tuńczyka

Składniki:

Ok. 1,5 kg cielęciny

1/2 butelki białego wytrawnego wina

Woda

2-3 liście laurowe

Ziele angielskie

Sól, pieprz (do smaku)

Sos

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

5 łyżek majonezu własnej roboty

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Sok z 1/2 cytryny

Sól, pieprz (do smaku)

Słoik odsączonych kaparów do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Zagotuj wodę (3/4 wysokiego garnka), tak aby włożona tam później kulka cielęca była całkowicie zanurzona.

Do wody wlej wino i dodaj przyprawy.

Do wrzącej wody włóż kulkę cielęcą i gotuj do miękkości w zależności od jej wagi – średnio około godziny.

Odstaw garnek do ostygnięcia.

Wystudzoną kulkę cielęcą włóż do lodówki na noc. 

Przygotuj sos z tuńczyka, łącząc wszystkie składniki. 

Kulkę cielęcą pokrój najlepiej na maszynie do chleba w jak najcieńsze plasterki i rozłóż na płaskim półmisku.

Całość polej sosem z tuńczyka i posyp kaparami.

Jagnięcina z sycylijskim pesto

Składniki:

1 kg kotletów z jagnięciny z kości

Pesto sycylijskie

2 pełne garście pistacji

2 pęki mięty

1 pęk pietruszki

6 łyżek oliwy 

1/2 garści orzeszków pinii

Parmezan do smaku

Sól

Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i wymieszaj.

Pesto przełóż do miski i odstaw do lodówki na 30 minut.

Podawaj z makaronem.

Może też być dodatkiem do mięs i ryb.

Jagnięcinę umyj i wysmaruj sycylijskim pesto, wstaw do lodówki na 24 godz.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Po wyjęciu z lodówki daj mięsu odstać ok. 30 minut, potem kładź na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smaż z każdej strony ok. 2 minuty.

Usmażoną jagnięcinę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piecz przez ok. 20 minut.

Makaron z pomidorami dla zabieganych

Składniki:

2 puszki (500 g) pomidorów całych

Pęczek bazylii

2 ząbki czosnku

3 łyżeczki brązowego cukru

Peperocino

1/3 szklanki oliwy extra vergine

Sól, pieprz 

3 łyżki parmezanu (włoskiego Parmigiano-Reggiano) 

500 g makaronu

RIGATI

Przygotowanie:

Wyjmij pomidory z puszki i pokrój na kawałki.

Wrzuć je do miski, dodaj solidną ilość oliwy i zgnieciony czosnek, peperocino.

Wszystko wymieszaj.

Dodaj porwaną bazylię i do smaku sól, pieprz oraz cukier.

Przykryj i zostaw w misce ok. 20 minut.

Następnie wrzuć zawartość miski na rozgrzaną patelnię i smaż przez 2-4 minuty.

Makaron ugotuj według przepisu, po czym wrzuć go na patelnię i wymieszaj z sosem. 

Przełóż na talerz, posyp świeżo porwaną bazylią, startym parmezanem i polej odrobiną oliwy.

Pulpeciki Babci Lorenzo

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny

250 g mielonej wieprzowiny

250 g cielęciny

2 jajka

1/2 szklanki liści włoskiej natki pietruszki (posiekana)

1 filiżanka sera romano pecorino (startego na grubej tarce)

1 łyżka czarnego pieprzu

1-1/2 łyżki soli

5 ząbków czosnku drobno posiekanego

1 szklanka chleba (zanurzonego w wodzie, wyciśniętego i rozdartego na centymetrowe kawałki)

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.

Mięso uformuj w kulki i usmaż na rozgrzanym oleju.

Gotowe pulpeciki najlepiej smakują z klasycznym sosem pomidorowym, podanym w przepisie: makaron classic, oraz z makaronem lub ryżem.

Śniadaniowe pomidorki nadziewane

Składniki:

4 pomidory

4 jajka

50 g startego parmezanu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Od każdego pomidora odkrój górną część tak, aby później można ją użyć jako przykrywkę.

Wyjmij miąższ z pomidorów, a tak powstałe miseczki przypraw w środku solą i pieprzem.

Rozbij 4 jajka roztrzep je i dodaj do nich parmezan.

Mieszaninę wlej do pomidorów i wstaw je do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Piecz przez 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości