Jak wspierać chorego w powrocie do zdrowia?
Pobyt w szpitalu wiążę się z dużym stresem, zarówno dla pacjenta, jak i opiekuna, który wspiera i towarzyszy choremu w walce o jak najszybszy powrót do zdrowia. Gdy wreszcie przychodzi wyczekany moment wypisu, oprócz radości, naturalną emocją jest również niepewność.
Wcześniej, bliska nam osoba była pod stałą opieką lekarzy, pielęgniarek, a teraz na rodzinie spoczywa obowiązek, by w bezpieczny i odpowiedzialny sposób dbać o jej rekonwalescencję. Potrzeba tu ogromu empatii, cierpliwości i uważności na emocje chorego, który może odczuwać lęk, bezradność czy frustrację. To opiekun musi wykazać się czujnością i odpowiadać na potrzeby osoby, o którą się troszczy.
Motywacja, cierpliwość i empatia – jak nie dać się rutynie?
Już po kilku tygodniach, wiele obowiązków stanie się dla nas normalną rutyną, jednak mogą pojawiać się też nowe wyzwania, na przykład spadek motywacji do ćwiczeń, trudność z utrzymaniem zdrowych nawyków, znużenie – te problemy pojawiają się często u obu stron.
Ważne jest jednak, by utrzymać tę motywację, ponieważ jasne zasady i harmonogram działań budują poczucie bezpieczeństwa, pomagają osiągać drobne sukcesy, a te dają siłę do podejmowania dalszych wyzwań. Ponadto chory czuje, że w całym tym procesie ma kogoś, kto nie zostawi go samego, nawet w trudnych momentach.
Odpowiednie żywienie kluczem do zdrowia
Oprócz motywacji i wsparcia psychicznego, w powrocie do zdrowia bardzo ważne jest odpowiednie żywienie połączone z aktywnością fizyczną. Organizm osłabiony leczeniem potrzebuje pełnowartościowych posiłków, które są bogate w białko, witaminy i minerały.
Odpowiednie, dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego żywienie, wspiera gojenie się tkanek i ma ogromne znaczenie we wzmacnianiu odporności. Oczywiście, wymaga to czasu, jednak żywienie i ruch mają ogromny wpływ zarówno na tempo, jak i jakość powrotu do pełni sił.
Produkty bogate w witaminy i minerały
Co należy dostarczyć do organizmu, by skutecznie wspierać proces rekonwalescencji? Są to m.in. witaminy z grupy B, poprawiające pracę układu nerwowego i pomagające odzyskać energię. Znajdziemy je w nasionach, orzechach, zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Ważna jest też witamina D, czyli na przykład częste spacery z ekspozycją na słońce i korzystnie wpływający na kości i układ odpornościowy wapń. Do diety warto także włączyć tłuste ryby morskie, jaja, czy fermentowane produkty mleczne. Większość z nas powinna suplementować witaminę D – o zaleceniach warto porozmawiać z lekarzem.
Dieta powinna być też bogata w żelazo, występujące w czerwonym mięsie, burakach, zielonych warzywach liściastych, czy roślinach strączkowych. Jego niedobór prowadzi do anemii, a ta wiążę się z osłabieniem, spadkiem koncentracji, czy wolniejszym tempem gojenia się ran.
Produkty, które warto włączyć do jadłospisu
Menu powinno być urozmaicone o ryby morskie, siemię lniane, czy orzechy włoskie. Te produkty zawierają kwasy omega-3, które zmniejszają stany zapalne, wspierają pracę serca oraz mózgu, korzystnie wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych, co poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko powikłań naczyniowych. Wspierają też prawidłową pracę układu nerwowego, poprawiając koncentrację i nastrój podczas rekonwalescencji.
Stały dopływ energii bez nagłych spadków glukozy zapewniają węglowodany złożone. Wybieraj kasze i pełnoziarniste pieczywo, ponieważ ich powolne trawienie sprzyja stabilnemu poziomowi cukru we krwi, co zapobiega nagłemu osłabieniu.
Regulacje trawienia i wsparcie mikroflory jelitowej (ważnej dla odporności) zapewnia błonnik. Jest obecny w owocach, warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Rola białka w rekonwalescencji
Niezbędne do odbudowy mięśni i gojenia ran jest białko (chude mięso, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe).
Na rynku dostępny jest też wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny produkt Nutridrink Protein, to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którą stosuje się pod nadzorem lekarza. Szczególnie polecany jest pacjentom ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym i z ryzykiem niedożywienia związanego z chorobą. Produkt ten sprawdza się m.in. w sytuacjach, gdy pokrycie zapotrzebowania organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające.
Produkt Nutridrink Protein jest również pomocny w opiece nad osobami, które wykazują brak apetytu, niechęć do spożywania stałych pokarmów, wynikającej z problemów z jedzeniem, takich jak niemożność gryzienia czy żucia.
Płynna forma sprawia, że jest odpowiedni do bezpośredniego spożycia, można też go dodawać do potraw, by wzbogacić je o składniki odżywcze. Ponadto Nutridrink Protein powstał w kilku smakach, by jak najlepiej odpowiadać na preferencje pacjentów.
Należy również wspomnieć o odpowiednim nawodnieniu – wodzie, naparach ziołowych. Co zrobić, gdy osoba, którą się opiekujesz, nie chce przyjmować płynów? Spróbuj dodać do wody listek mięty, bazylii, plaster cytryny, czy pomarańczy. Już drobna zmiana może przyczynić się do ochoczego sięgania po szklankę z napojem. Pamiętaj jednak, by nie podawać napojów wysoko słodzonych.
Świadome żywienie jest prostym, ale skutecznym sposobem na poprawę samopoczucia i jakości życia w okresie powrotu do zdrowia.
Dietę trzeba łączyć z aktywnością fizyczną
Wiemy już, jak dieta bogata w witaminy i składniki mineralne pomaga pacjentowi w procesie rekonwalescencji.
Zapewnienie odpowiedniego żywienia powinno iść w parze z dbaniem o aktywność fizyczną, ponieważ stopniowe wprowadzanie ruchu to jeden z najskuteczniejszych sposobów na poprawę krążenia, wzmocnienie mięśni i przywrócenie sprawności.
Już nawet spacer po mieszkaniu czy ogrodzie wspiera układ oddechowy i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Prozdrowotne będą także lekkie ćwiczenia rozciągające i oddechowe. Stopniowo warto zwiększać dystans i wysiłek, włączać ćwiczenia siłowe.
Ruch to lepsze dotlenienie tkanek, wspomaganie metabolizmu, regulowanie poziomu cukru we krwi. Aktywność fizyczna poprawia również nastrój, ponieważ pobudza wydzielanie endorfin, zmniejsza uczucie zmęczenia i przygnębienia, co często występuje u osób w trakcie rekonwalescencji.
Pamiętaj - żywienie i aktywność powinny być traktowane jako dwa elementy jednej całości. Odpowiednia dieta dostarczy energii do ćwiczeń, a ruch poprawi trawienie i wykorzystanie przez organizm dostarczonych wraz z posiłkami składników odżywczych. Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Stosować pod nadzorem lekarza.
Zobacz także:
- Hipochondria, czyli nerwica hipochondryczna. Jak się objawia, jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć?
- Coraz więcej ludzi uzależnionych od lęku. "On pociąga za sobą obietnicę czegoś bardzo ważnego"
- Wystarczy 15 minut dziennie, aby poczuć różnicę. Jak kontakt z naturą wpływa na nasze zdrowie psychiczne?
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe