Kucharka przyrządziła paprykę konserwową w zalewie słodko-kwaśnej, sałatkę z cukinią i ogórkiem, sałatkę z kapusty, ogórków, cebuli i papryki, a także sałatkę z cukinii, papryki i cebuli z kurkumą. Przepisy poniżej.
Papryka konserwowa w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej.
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody,
- szklanka cukru kryształu,
- 1/2 szklanki octu 10%,
- 2 łyżeczki soli.
Dodatkowo (na każdy słoik 0,5 l):
- łyżeczka gorczycy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe.
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy. Paprykę kroimy i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy na mniejsze części. Do czystych słoików układamy paprykę. Dodajemy gorczycę, ziele angielskie oraz listki. Zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy słoiczki. Do mniejszych słoiczków dajemy pół łyżeczki gorczycy, jeden listek oraz 2 ziela angielskie. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy od zagotowania wody 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy, zimne wynosimy do spiżarni.
Sałatka z cukinią i ogórkiem
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- kilogram młodej cukinii,
- 4 duże marchewki,
- 3-4 papryki,
- 3 duże cebule,
- łyżka soli.
Składniki na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- 3/4 szklanki octu,
- jedna lub 3/4 szklanki cukru,
- łyżka soli kamiennej,
- 8 goździków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych.
Przygotowanie:
Do wody dodajemy sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy. Warzywa dokładnie myjemy Ogórki i cukinię można obrać ze skórki. Ogórki i cukinię tniemy na grubsze plasterki. Marchewkę obieramy i również tniemy na plasterki. Cebulkę obieramy i tniemy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paseczki.
Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy łyżkę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Czyste i wyparzone słoiki napełniamy sałatką (do każdego słoika można dolać trochę soku z warzyw). Słoiki wypełniamy zalewą i starannie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Gotowe przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sałatka z kapusty, ogórków, cebuli i papryki
Składniki:
- kilogram papryki (czerwonej i żółtej),
- 1,5 kg ogórków gruntowych,
- kilogram marchwi,
- 0,5 kg cebuli,
- kilogram białej kapusty.
Składniki na zalewie:
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki octu 10%.
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy (ale nie obieramy) i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast paprykę oraz kapustę w paseczki. Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do bardzo dużej miski lub garnka i mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy składniki zalewy: ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na około godzinę, co jakiś czas mieszając - sałatka puści jeszcze dość dużo soku. Następnie nakładamy dość ciasno do słoików, zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca od górnej krawędzi i zalewamy powstałym sokiem do poziomu sałatki. Pasteryzujemy "na mokro" około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki układamy na ściereczce do góry dnem.
Sałatka z cukinii, papryki i cebuli z kurkumą
Składniki:
- 3 kg cukini, bez miękkiego miąższu i pestek,
- 3 czerwone papryki,
- 5 dużych cebul,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 płaskie łyżki soli.
Składniki na zalewę:
- 2 płaskie łyżki gorczycy,
- 3 szklanki cukru,
- 2 szklanki octu,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 kopiaste łyżki kurkumy.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Zobacz także:
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Lunch w słoiku: sałatka, chłodnik i dziki ryż
- Ogórki po meksykańsku - doskonałe przetwory na zimę
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News