Przetwory z sezonowymi warzywami. Dzięki tym sałatkom przywołasz lato w środku zimy

Przetwory z sezonowymi warzywami. Dzięki tym sałatkom przywołasz lato w środku zimy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zamknij lato w słoiku
Zamknij lato w słoiku
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Koniec sezonu na polskie warzywa to ostatni moment, by przygotować domowe sałatki, które zimą przypomną o wakacyjnych smakach. Swoje propozycje na sałatki z papryką, cukinią i kapustą zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Kucharka przyrządziła paprykę konserwową w zalewie słodko-kwaśnej, sałatkę z cukinią i ogórkiem, sałatkę z kapusty, ogórków, cebuli i papryki, a także sałatkę z cukinii, papryki i cebuli z kurkumą. Przepisy poniżej.

Papryka konserwowa w zalewie słodko-kwaśnej 

Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej.

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody,
  • szklanka cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki octu 10%,
  • 2 łyżeczki soli.

Dodatkowo (na każdy słoik 0,5 l):

  • łyżeczka gorczycy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe.

Przygotowanie:

Składniki na zalewę zagotowujemy. Paprykę kroimy i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy na mniejsze części. Do czystych słoików układamy paprykę. Dodajemy gorczycę, ziele angielskie oraz listki. Zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy słoiczki. Do mniejszych słoiczków dajemy pół łyżeczki gorczycy, jeden listek oraz 2 ziela angielskie. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy od zagotowania wody 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy, zimne wynosimy do spiżarni.

Sałatka z cukinią i ogórkiem

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • kilogram młodej cukinii,
  • 4 duże marchewki,
  • 3-4 papryki,
  • 3 duże cebule,
  • łyżka soli.

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki octu,
  • jedna lub 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli kamiennej,
  • 8 goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Przygotowanie:

Do wody dodajemy sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy. Warzywa dokładnie myjemy Ogórki i cukinię można obrać ze skórki. Ogórki i cukinię tniemy na grubsze plasterki. Marchewkę obieramy i również tniemy na plasterki. Cebulkę obieramy i tniemy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paseczki.

Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy łyżkę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Czyste i wyparzone słoiki napełniamy sałatką (do każdego słoika można dolać trochę soku z warzyw). Słoiki wypełniamy zalewą i starannie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Gotowe przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu.

Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sałatka z kapusty, ogórków, cebuli i papryki

Składniki:

  • kilogram papryki (czerwonej i żółtej),
  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • kilogram marchwi,
  • 0,5 kg cebuli,
  • kilogram białej kapusty.

Składniki na zalewie:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki octu 10%.

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy (ale nie obieramy) i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast paprykę oraz kapustę w paseczki. Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do bardzo dużej miski lub garnka i mieszamy.

W osobnej miseczce mieszamy składniki zalewy: ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na około godzinę, co jakiś czas mieszając - sałatka puści jeszcze dość dużo soku. Następnie nakładamy dość ciasno do słoików, zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca od górnej krawędzi i zalewamy powstałym sokiem do poziomu sałatki. Pasteryzujemy "na mokro" około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki układamy na ściereczce do góry dnem.

Sałatka z cukinii, papryki i cebuli z kurkumą

Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 3 kg cukini, bez miękkiego miąższu i pestek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 5 dużych cebul,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 płaskie łyżki soli.

Składniki na zalewę:

  • 2 płaskie łyżki gorczycy,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 kopiaste łyżki kurkumy.

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy przez 15-20 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości