Do przygotowania ogórków po meksykańsku potrzebujemy zaledwie kilku składników, w tym papryczek chili i mielonego chili. Są to przetwory na ostro, bardzo dobrze sprawdzające się podczas imprez, a także jako dodatek do dań obiadowych czy kolacji. Ogórki można przygotować do spożywania na bieżąco lub zapasteryzować na zimę.
Przepis na ogórki po meksykańsku
Ogórki po meksykańsku z chili to sposób na niebanalną przekąskę i dodatek do posiłków. Aby w naszej spiżarni stanęły słoiczki z aromatycznymi ogórkami, potrzebne będą następujące składniki:
· 1½ kg ogórków,
· 1 główka czosnku,
· 3 papryczki chili,
· 1 szklanka octu,
· 1 szklanka octu winnego,
· 4 łyżeczki soli,
· 3 łyżeczki mielonego chili,
· 8 łyżeczek oleju,
· 3 szklanki cukru,
· 2 łyżki słodkiej papryki,
· 1 łyżeczka gorczycy.
Ogórki kroimy na plasterki i wkładamy je do słoików lub do naczynia z kamionki. Przygotowujemy zalewę: gotujemy ocet z olejem i cukrem, następnie dodajemy przyprawy i posiekaną drobno papryczkę chili. Ogórki zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na około 12 godzin. Po tym czasie możemy włożyć ogórki do lodówki (do spożycia w ciągu kilku dni) lub zapasteryzować i schować do spiżarni. Najczęściej pasteryzujemy słoiki w garnku z wrzącą wodą, możemy jednak zrobić to w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 stopni. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy w ten sposób przez około 30 minut. Po tym czasie ogórki po meksykańsku mogą być przechowywane przez całą zimę.
Dobre ogórki po meksykańsku można przyrządzić też na kilka innych sposobów, np. bez papryczki chili, a jedynie z mieloną przyprawą chili. Do przyrządzenia takiej wersji ogórków po meksykańsku do słoików potrzebujemy:
· 2½ kg świeżych ogórków,
· 4 łyżki soli,
· 1½ główki czosnku,
· 3 płaskie łyżki przyprawy chili,
· ½ kg cukru,
· 8 łyżek oleju,
· 1½ szklanki octu.
Ogórki myjemy, odkrawamy końcówki, a większe przekrawamy na pół. Posypujemy solą i odstawiamy na 7 godzin. Następnie odlewamy z nich wodę i posypujemy papryczką chili. Dodajemy rozgnieciony czosnek i mieszamy całość. Ogórki odstawiamy ponownie, tym razem na godzinę, zajmując się w tym czasie przygotowaniem zalewy - gotujemy ocet z cukrem i olejem, odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy je do słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą. Od momentu zagotowania czekamy minutę, po czym wyjmujemy słoiki z wrzątku i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Od tej chwili możemy delektować się niepowtarzalnym słodko-ostrym smakiem naszych przetworów.
Ogórki po meksykańsku bez gotowania
Ogórki po meksykańsku na zimę można zrobić błyskawicznie, nie tracąc czasu na pasteryzowanie. Do tego przepisu potrzebujemy:
· 2½ kg ogórków (najlepiej małych),
· 4 łyżki soli,
· 2 główki czosnku,
· 2 łyżeczki ostrej papryki,
· 8 łyżek oleju rzepakowego,
· 1¾ szklanki octu 10%,
· ½ kg cukru.
Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, solimy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, a ogórki doprawiamy papryką i posypujemy przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy i przygotowujemy zalewę z octu zagotowanego z olejem i cukrem. Zalewamy ogórki i odstawiamy na 12 godzin. Następnie wkładamy ogórki do słoików, wlewamy zalewę, zakręcamy i chowamy w chłodne miejsce. Nasze przetwory są gotowe do konsumpcji.
Jak jeszcze można zrobić ogórki po meksykańsku ? Ciekawą alternatywą są ogórki z curry, które są dość ostre, ale smaczne. Do zalewy potrzebujemy:
· 6 szklanek wody,
· 2 szklanki octu,
· 6 łyżek soli,
· 4 szklanki cukru,
· 4 łyżeczki gorczycy białej,
· 4 łyżeczki papryki ostrej,
· 4 łyżeczki curry,
· 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
· 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego.
Ogórki myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki. Układamy je ściśle w słoikach, dodając cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy zalewę z podanych składników, studzimy i zalewamy nią ogórki. Pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez 5 minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Z 6 kg ogórków otrzymamy ok. 14 półlitrowych słoików. Możemy też pokusić się o przygotowanie meksykańskiej sałatki z ogórków i papryki z curry - jest pikantna i doskonała na zimowe wieczory.
Składniki:
· 4 kg ogórków + ½ szklanki soli,
· 4 czerwone papryki + ¼ szklanki soli,
· ½ kg cebuli + ¼ szklanki soli,
· 1 l wody,
· 2½ szklanki octu 6%,
· 2½ szklanki cukru,
· 1 łyżka curry,
· 1 łyżka ziela angielskiego.
Ogórki kroimy na plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy na 3 godziny. Podobnie postępujemy z papryką pokrojoną na paseczki i cebulą pokrojoną na plasterki. Gotujemy zalewę z wody, octu, cukru i przypraw, lekko studzimy. Warzywa odsączamy z soku i mieszamy w jednej misce, dodajemy zalewę i całość dokładnie łączymy. Sałatkę przekładamy do słoików, na koniec pasteryzujemy przez 1 minutę. Pikantna sałatka meksykańska jest gotowa!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN