Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?

Sałatka z ogórków do słoika
Timeprotv/Getty Images
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.

Sałatka z ogórków do słoika - przepis

Przepis na sałatkę z ogórków do słoika jest wyjątkowo łatwy i nie wymaga większych kulinarnych umiejętności. Poradzą sobie z nim nawet te osoby, które dopiero w tym roku będą robić swoje pierwsze słoiki na zimę.

Składniki na sałatkę z ogórków do słoika

  • 3 kg ogórków gruntowych
    • 4 szklanki wody (1 litr))
      • 3 cebule
        • 4 żółte papryki
          • 1/2 szklanki soli

            Zalewa do sałatki z ogórków do słoika:

            • 2 szklanki wody (1/2 litra)
              • 1 i 1/2 szklanki octu (ok. 420 ml)
                • 1 szklanka cukru
                  • 1 łyżka kurkumy
                    • 1 łyżeczka białej gorczycy
                      • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
                        • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
                          • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
                            • 4 liście laurowe

                              Sałatka z ogórków do słoika - przygotowanie

                              Słoiki z sałatką z ogórków można pasteryzować. W tym celu należy w dużym garnku podgrzać wodę tak, aby jej temperatura była zbliżona do temperatury słoików. Dno garnka wykładamy ściereczką. Wstawiamy słoiki i gotujemy. Następnie zostawiamy na 10 minut. Na koniec wyjmujemy słoiki, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

                              Ale zanim to, należy przygotować sałatkę:

                              • Ogórki umyj i pokrój na plasterki. Papryki pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
                                • 4 szklanki wody wymieszaj z 1/2 szklanki soli. Warzywa umieść w misce i zalej osoloną wodą. Odstaw na 2 godziny.
                                  • Odlej całkowicie wodę z warzyw. Najłatwiej zrobić to przez durszlak. Warzywa przełóż do słoików.
                                    • Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki i zagotuj.
                                      • Gorącą zalewę przelej do słoików z sałatką. Dobrze zakręć słoiki. Odstaw do góry dnem.

                                        Zobacz także:

                                        Zobacz wideo: Lekka sałatka owocowa z kozim serem. Idealna na letnie dni

                                        x-news

                                        Autor: Oskar Netkowski

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana