Lunch w słoiku: sałatka, chłodnik i dziki ryż

Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.

Orientalna sałatka w słoiku

Składniki:

150 g makaronu ryżowego

0,5 pęczka dymki

1 filet z kurczaka

3 łyżki sosu sojowego

Pieprz

1 dojrzałe mango

1 ostra papryczka chilli

Garść kiełków fasoli

Czarny i biały sezam

Sos

50 ml sosu sojowego

100 g truskawek

1 ząbek czosnku

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie wymieszać z posiekaną dymką i papryczka chilli.

Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym i przyprawić pieprzem.

Odstawić na chwilę żeby się zamarynował.

W tym czasie obrać mango i pokroić w kostkę.

Makaron ułożyć na dnie słoika, na nim ułożyć mango.

Kurczaka podsmażyć na patelni razem z marynatą.

Następnie ułożyć w słoiku.

Na wierzchu ułożyć kiełki fasoli.

Całość posypać podprażonym sezamem.

Składniki na sos zmiksować i przelać do osobnego słoika.

Polać sosem przed jedzeniem.

Sezonowa sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:

150 g ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki pesto

4 łyżki oliwy z oliwek

Kilka truskawek

Łyżka octu balsamicznego

Kilka liści sałaty masłowej

4 rzodkiewki

Pomidorki cherry

Sól i pieprz

Ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Kaszę wymieszać z pesto i oliwą.

Przełożyć na dno słoika.

Truskawki przekroić na ćwiartki i zalać octem.

Wymieszać i nałożyć na kaszę.

Na górę nałożyć porwane liście sałaty.

Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na szpinaku.

Na górę ułożyć pokrojone pomidorki.

Przyprawić solą i pieprzem.

Całość posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.

Chłodnik

Składniki:

100 ml maślanki

2 ogórki małosolne

Kilka gałązek koperku

1 ogórek szklarniowy

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

1 dojrzałe awokado

Garść pestek dyni

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Maślankę wymieszać ze startymi na tarce ogórkami małosolnymi oraz posiekanym koperkiem.

Przełożyć do słoika.

Świeżego ogórka pokroić na plasterki a następnie podsmażyć na patelni z przyprawiając solą i pieprzem.

Pod koniec zalać sokiem z cytryny i podsmażyć przez chwilę.

Ogórki nałożyć też do słoika.

Dodać pokrojone w kostkę awokado i a na wierzch podprażone pestki dyni.

Koktajl owocowo-warzywny

Składniki:

200 g truskawek

1 banan

Garść szpinaku

Garść świeżych listków rzodkiewki

0,5 ogórka

2 łyżki miodu

2 łyżki otrębów owsianych

Sok pomarańczowy lub woda

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem w słoiku, dolać soku lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Nocna owsianka w słoiku z truskawkami

Składniki:

Płatki owsiane błyskawiczne

Mleko ryżowe

2 łyżki miodu

Garść truskawek

Garść listków mięty

Przygotowanie:

Do słoika wsypać 1/3 wysokości płatków.

Zalać mlekiem ryżowym do wysokości 2/3 słoika.

Wstawić do lodówki na noc.

Truskawki pokroić i wymieszać z porwanymi listkami mięty, wstawić do lodówki.

Rano dodać truskawki z sokiem który powstanie do owsianki.

Dziki ryż w słoiku z sosem

Składniki:

100 g dzikiego ryżu

300 ml mleka kokosowego

Garść rodzynek

0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

2-3 nektarynki

Kilka sezonowych owoców do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż z rodzynkami gotować na wolnym ogniu podlewając mlekiem kokosowym.

Gdy będzie miękki dodać kardamon i wymieszać.

Nektarynki zmiksować na razem ze skórkami na gładki sos.

Ryż przełożyć do słoika, zalać sosem i udekorować owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości