Jednym z najważniejszych dań, które nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, jest bigos. Pachnący kapustą, mięsem i suszonymi grzybami, doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Oto przepisy Beaty Kartowicz, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharka przyrządziła bigos tradycyjny, wigilijny i ze słodkiej kapusty.
Bigos tradycyjny
Składniki:
- 4 kg kapusty kiszonej,
- 150 g borowików suszonych,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 300 g karkówki wołowej,
- 500 g boczku surowego,
- 300 g karkówki wieprzowej,
- 50 g smalcu wieprzowego,
- 300 g kiełbasy jałowcowej,
- 300 g boczku wędzonego,
- 4 duże cebule,
- 100 g śliwek suszonych,
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, majeranek.
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną płuczemy, a następnie dodajemy wcześniej podgotowane grzyby suszone wraz z wodą. Później dodajemy przyprawy oraz śliwki suszone i gotujemy do miękkości kapusty. Potem pieczemy pokrojone mięsa, kiełbasę, boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do kapusty, a następnie dajemy jeszcze wino i miód. Później gotujemy bigos przez cały dzień.
Bigos ze słodkiej kapusty
Składniki:
- główka kapusty białej,
- 200 g kiełbasy wiejskiej,
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 200 g boczku wędzonego,
- cebula,
- sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w dużą kostkę, dodajemy szklankę wrzątku i przyprawy. Mięso smażymy z cebulą, a potem dodajemy boczek, kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Jeśli chcemy, żeby bigos był bardziej świąteczny, dodajemy suszone grzyby i śliwki wędzone. W przeciwieństwie do bigosu z kiszonej kapusty, ten bigos znacznie krócej się gotuje.
Bigos wigilijny
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej,
- 60 g grzybów suszonych,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- 10 pokrojonych suszonych śliwek + kilka w całości,
- łyżka powideł śliwkowych lub miodu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- kilka listków laurowych,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i wkładamy do garnka, a potem dodajemy przyprawy, wcześniej namoczone grzyby oraz pokrojone śliwki suszone lub wędzone. Następnie smażymy cebulę i czosnek, a później dodajemy je do gotującej się kapusty.
Zobacz także:
- Jak zrobić bigos wigilijny? Tradycyjny przepis na święta Bożego Narodzenia
- Przepis na idealną kapustę na święta. Nadaje się do bigosu, uszek, pierogów i nie tylko!
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN. O tych daniach lepiej nie zapomnieć
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News