Wszystkie oblicza bigosu. Przepisy Beaty Kartowicz na święta i nie tylko

Wszystkie oblicza bigosu. Przepisy Beaty Kartowicz na święta i nie tylko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bigos idealny
Bigos idealny
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta

Jednym z najważniejszych dań, które nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, jest bigos. Pachnący kapustą, mięsem i suszonymi grzybami, doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Oto przepisy Beaty Kartowicz, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharka przyrządziła bigos tradycyjny, wigilijny i ze słodkiej kapusty.

Bigos tradycyjny

Anita Walczewska/East News
Bigos tradycyjny
Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 4 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g borowików suszonych,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g karkówki wołowej,
  • 500 g boczku surowego,
  • 300 g karkówki wieprzowej,
  • 50 g smalcu wieprzowego,
  • 300 g kiełbasy jałowcowej,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 4 duże cebule,
  • 100 g śliwek suszonych,
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, majeranek.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną płuczemy, a następnie dodajemy wcześniej podgotowane grzyby suszone wraz z wodą. Później dodajemy przyprawy oraz śliwki suszone i gotujemy do miękkości kapusty. Potem pieczemy pokrojone mięsa, kiełbasę, boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do kapusty, a następnie dajemy jeszcze wino i miód. Później gotujemy bigos przez cały dzień.

Bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • główka kapusty białej,
  • 200 g kiełbasy wiejskiej,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w dużą kostkę, dodajemy szklankę wrzątku i przyprawy. Mięso smażymy z cebulą, a potem dodajemy boczek, kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Jeśli chcemy, żeby bigos był bardziej świąteczny, dodajemy suszone grzyby i śliwki wędzone. W przeciwieństwie do bigosu z kiszonej kapusty, ten bigos znacznie krócej się gotuje.

Bigos wigilijny

Bigos wigilijny
Bigos wigilijny
Bigos wigilijny
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • kilogram kapusty kiszonej,
  • 60 g grzybów suszonych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek + kilka w całości,
  • łyżka powideł śliwkowych lub miodu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • kilka listków laurowych,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i wkładamy do garnka, a potem dodajemy przyprawy, wcześniej namoczone grzyby oraz pokrojone śliwki suszone lub wędzone. Następnie smażymy cebulę i czosnek, a później dodajemy je do gotującej się kapusty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości