Od zarania dziejów połączenie to wykorzystywano jako arsenał przeciw wirusom. Jednak czy połączenie mleka z miodem (w niektórych przypadkach i czosnkiem) faktycznie pomaga?
Mleko z miodem - gwarancja zdrowia?
Jednym z najpopularniejszych “babcinych” sposobów na zdrowie jest domowa kuracja łatwo dostępnymi produktami. Pierwszą linią obrony w przypadku przeziębienia jest często mleko z miodem i dodatkami.
Przeziębienie to szereg objawów wynikających z obniżonej odporności. Warto więc jak najwcześniej poddać się kuracji, która zwiększy siłę obronną organizmu. Idealnie sprawdzą się tu mleko, miód i czosnek.
Mleko to bogactwo składników mineralnych, a w tym pełnowartościowego białka, witaminy A i cynku, odpowiadających za antyoksydację oraz wzmacniających stan błon śluzowych, które łatwiej radzą sobie z wydzielinami, obficie produkowanymi przez organizm. Miód to mieszanka naturalnych związków bakteriobójczych, w tym: lizozymu, apidycyny i inhibiny, które bez problemu rozprawią się z bakteriami z rodziny gronkowca, paciorkowca czy nawet grzybami z rodziny Candida.
Mleko z miodem na kaszel i ból gardła
Większość infekcji dotykających gardło wywołane jest przez niekontrolowany rozwój bakterii w tym obszarze. Spożywając różnorakie wyroby karmimy bakterie, zaś obniżona odporność sprawia, iż ich rozwój następuje w bardzo szybkim tempie. Podanie mleka z miodem, nie dość, że złagodzi stan zapalny, to jeszcze rozpocznie proces zwalczania bakterii. Cynk z mleka wspomaga równowagę immunologiczną organizmu, zaś substancje bakteriobójcze z miodu zajmą się głównym winowajcą choroby.
W przypadku kaszlu najważniejsze jest sprawne odprowadzanie śluzu z dolnych dróg oddechowych. Doskonale sprawdzi się witamina A zawarta w mleku. Decyduje ona bowiem o funkcjonalności błon śluzowych, które działając sprawniej, o wiele łatwiej pozwolą nam pozbyć się plwociny.
Mleko z miodem - propozycje na uniwersalny lek
Właściwości mleka i miodu są już nam bliżej znane, dlatego skupmy się teraz na dodatkach, które mogą spotęgować działanie leczniczej mikstury.
Mleko z miodem i czosnkiem - czosnek nie bez kozery nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera on w sobie ogromne ilości siarczków i allicyny, które hamują rozwój bakterii, a zawarte w nim saponiny i flawonoidy skutecznie zwalczają podział komórek chorobowych.
Mleko z miodem i masłem - masło stanowi uniwersalny składnik mikstury, wspomagający łagodzenie stanu zapalnego. Dzięki specyficznej strukturze łagodzi ból podczas przełykania, a zarazem nawilża błony śluzowe.
Mleko z miodem i imbirem - imbir to kluczowy składnik diety, który powinien stanowić podstawę żywienia każdego z nas. Ostry smak imbiru uwarunkowany jest składnikami, które doskonale radzą sobie z łagodzeniem stanów zapalnych. Jego ogromna skuteczność sprawi, że jako dodatek pozwoli nam o wiele szybciej pozbyć się infekcji.
Mleko z miodem i cytryną - cytryna to przede wszystkim źródło witaminy C, która przy walce z obniżoną odpornością odgrywa kluczową rolę. Warto wspomnieć, że podawanie jej w czasie trwania choroby nie jest tak efektywne, dlatego cytrynę warto zażywać już na początku, gdy odczuwamy jakiekolwiek objawy zbliżającej się choroby.
Na co pomaga ciepłe mleko z miodem?
Uniwersalna mieszanka nie bez powodu zalecana jest przy wielu dolegliwościach. Bogactwo składników mineralnych i związków bakteriobójczych sprawdza się nie tylko w przypadku przeziębienia.
Zaleca się je również:
- w chorobach układu pokarmowego (zakażenia Helicobacter pylori),
- w przeciwdziałaniu starzenia się skóry,
- w lepszym zasypianiu,
- we wzmacnianiu kości,
- we wzmacnianiu odporności,
- we wspomaganiu przemiany materii,
- w poprawieniu jędrności skóry.
Mleko z miodem i czosnkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- ząbek czosnku,
- masło lub cytryna.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać do 40-60 stopni. Pilnować, aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Dodać opcjonalne masło, poczekać aż się roztopi.
- Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do mieszanki można dodać soku z cytryny lub starty na najdrobniejszych oczkach imbir.
Taką mieszankę pić 2 razy dziennie. W czasie choroby warto pamiętać o nawodnieniu organizmu, gdyż większość płynów spożywanych w ciągu dnia wypacamy podczas gorączki. Do picia idealnie nadaje się ciepła herbata, która wspomaga nawilżanie błon śluzowych gardła.
Zobacz wideo: Mniej mięsa, więcej warzyw
Zobacz także:
- Jak bez tabletek wzmocnić odporność całej rodziny. 12 sprawdzonych metod
- Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Agnieszka Cegielska: "Jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy"
- Nadchodzi jesień. Paulina Ihnatowicz radzi, jak w naturalny sposób zadbać o odporność dziecka: "Zdrowa dieta to filar"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images