Ten grzyb można znaleźć w suplementach diety. Jakie działanie ma soplówka jeżowata?

Soplówka jeżowata
Ten grzyb można znaleźć w suplementach diety. Jakie działanie ma soplówka jeżowata?
Źródło: imageBROKER/Angelika Schmelzer/Getty Images

Soplówka jeżowata, inaczej nazywana lwią grzywą, od dawna przyciąga uwagę zwolenników medycyny alternatywnej. Produkty zawierające ten grzyb, które można znaleźć na rynku, są często promowane jako lek na różne dolegliwości, w tym ciężkie choroby przewlekłe. Co to za grzyb i jakie ma właściwości?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Soplówka jeżowata - co to za grzyb?

Soplówka jeżowta ma kulisty, poduchowaty lub strzechowaty kształt. Jej wielkość waha się od 8 do 20 cm, ale niektóre okazy mogą dorastać nawet do 30 cm. W młodości ma biały kolor, który z czasem zmienia się na białokremowy, potem na żółtosiny, a w końcu na ochrowobrązowawy. Przyrasta do drzewa bokiem lub za pomocą bulwiastej części, która z wiekiem drewnieje.

Jest gęsto pokryta kolcami, które mają długość od 2 do 6 cm i grubość (przy podstawie) od 1,5 do 2 mm. Kolce w młodości są białawożółte, później stają się śmietankowe, a na starość ich kolor zmienia się na żółtopomarańczowy lub siwobrązowawy.

Miąższ grzyba jest mięsisty, elastyczny, sprężysty i nieco włóknisty. Ma biały kolor, jest zwarty i dziurkowany. Smak ma słodkawy, a zapach typowo grzybowy.

Czy soplówkę jeżowatą można znaleźć w Polsce?

Ten gatunek występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce jest jednak rzadko spotykany. Do 2021 roku odnotowano tylko 3 historyczne stanowiska i 55 współczesnych, w tym na buku zwyczajnym, który jest pomnikiem przyrody nr 1066 w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym w Gdańsku. Gatunek ten jest umieszczony na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski z statusem E, co oznacza, że jest na skraju wymarcia. Jest również na listach gatunków zagrożonych w wielu innych krajach, takich jak Austria, Belgia, Czechy, Szwajcaria, Niemcy, Dania, Anglia, Holandia, Szwecja i Słowacja.

W Polsce znacznie częściej można spotkać "kuzynkę" soplówki jeżowatej - soplówkę bukową i jodłową. Różnią się jednak one znacznie od jeżowatej - zarówno kształtem owocnika, jak i kolcami.

Właściwości soplówki jeżowatej

Soplówka jeżowata uznawana jest za grzyb jadalny, jednak w Polsce podlega ochronie ścisłej i nie wolno go zbierać. W Japonii i Chinach jest lubianym grzybem, który można znaleźć w sklepach na dziale spożywczym. Ponadto, przypisuje mu się właściwości lecznicze - przeciwnowotowrowe, immunomodulacyjne, nerwotoniczne i antyastmatyczne.

Soplówkę jeżowatą można znaleźć w wielu suplementach diety, jednak warto wspomnieć, że nie podlegają one tak ścisłej kontroli, jak leki (nawet te wydawane bez recepty). Stąd realny skład produktów może się różnić od deklarowanego. Ponadto, w mediach pojawiają się doniesienia o potencjalnych zatruciach tym grzybem. Dlatego też, zawsze warto mieć na uwadze, że preparaty z kategorii suplementów mogą być potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia.

Zatrucia soplówką jeżowatą

Jak podaje Onet - coraz częściej mozna usłyszeć w mediach o potencjalnie szkodliwym wpływie tego grzyba na zdrowie.

- Przykładem może być historia TikTokerki Pauliny Kozioł, która po spożyciu soplówki jeżowatej zaobserwowała u siebie niepokojące objawy psychiczne - podaje portal onet.pl.

Jak donosi portal, także na platformie Reddit, internauci dzielą się swoimi doświadczeniami na temat spożywania soplówki jeżowatej.

- Wśród wymienianych przez nich skutków ubocznych pojawiają się bóle głowy, problemy poznawcze, dezorientacja, a także objawy charakterystyczne dla zespołu serotoninowego, który jest naprawdę niebezpieczny - czytamy.

Soplówka jeżowata w medycynie alternatywnej

W Chinach, w medycynie tradycyjnej, soplówka jeżowata polecana jest przy chorobie Parkinsona i Alzheimera, chorobach nowotworowych, stwardnieniu rozsianym i wielu innych. Uważa się, że ma ona działanie przeciwzapalne, ułatwia gojenie ran, a także poprawia odporność.

Jest również chętnie uprawiana w Japonii, jednak tam jest głównie grzybem spożywczym. Jego smak porównuje się do mięsa krabów czy owoców morza. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości