Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Jak wygląda dzieżka pomarańczowa?
Dzieżka pomarańczowa to grzyb o owocniku o średnicy od 2 do 10 cm, który zmienia swój kształt w miarę dojrzewania. U młodych osobników jest niemal kulisty, później staje się miskowaty o powyginanych brzegach, a u starszych jest niemal płaski, okrągławy, płatowato powyginany i o pofalowanych brzegach. Grzyb ten nie ma trzonu, czyli nóżki, którą znamy z większości grzybów, które zbieramy. Wewnętrzna warstwa, w której powstają zarodniki, jest gładka i ma kolor od żółtoczerwonego przez pomarańczowy do cyno-brązowo-czerwonego. Natomiast strona zewnętrzna owocnika jest delikatnie aksamitna i ma kolor od białawego do bladożółtoochrowego.
Miąższ grzyba jest bardzo cienki, kruchy i wodnisty. Ma biało-siwy kolor, a jego smak i zapach są słabe. Po rozdrobnieniu miąższ wydziela przyjemną woń.
Gdzie można znaleźć dzieżkę pomarańczową?
Dzieżka pomarańczowa jest grzybem o globalnym zasięgu. Występuje na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy, choć można ją znaleźć na wyspach należących do tego kontynentu. Jest pospolita na północy Europy, aż po Islandię i archipelag Svalbard. Można ją spotkać na wielu wyspach wszystkich oceanów.
Jest to grzyb, który pojawia się od późnego lata do jesieni, zwykle w grupach, często bardzo licznych. Najczęściej rośnie na drogach leśnych i ich obrzeżach, w przykopach i rowach, na wypaleniskach. Spotkać ją można zarówno w lesie i w zaroślach, jak w parku, na cmentarzu, w ogrodzie między trawami. Unika gleb wapiennych, preferuje natomiast gleby gliniaste i piaszczyste. Często jest pierwszym organizmem, który pojawia się masowo na naniesionych po powodzi przez rzeki i potoki zwałach piasku i ziemi.
Czy dzieżka pomarańczowa jest jadalna?
Dzieżka, mimo swojego nietypowego kształtu i koloru, jest grzybem jadalnym. Można ją jeść, chociaż ma ona nikłe walory smakowe. Większość osób, która ją zbiera, robi to ze względu na jej niezwykły wygląd - z racji, że jest jadalna, idealnie nadaje się do ozdabiania dań, a przy tym nie zaburza ich smaku.
Zobacz także:
- Niezwykłe grzyby, które przypominają koralowce. Znajdziesz je w polskim lesie
- Leśne płomyczki to jedne z najpiękniejszych grzybów. Dowiedz się, czy są jadalne
- Co zrobić w przypadku zatrucia się grzybami? Nie zwlekajmy zbyt długo
Autor: Teofila Siewko
Źródło: wikipedia/nagrzyby.pl/KPN
Źródło zdjęcia głównego: imageBROKER/Jürgen Kosten/getty Images