Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Krowiak podwinięty - co to za grzyb?
Z daleka krowiak dla niewprawnego oka może przypominać podgrzybka, zwłaszcza, kiedy jest to młody owocnik i jego kapelusz jeszcze nie ma charakterystycznego kształtu. Jednak szybko powinniśmy się zorientować, ponieważ pod kapeluszem zamiast rurek, ma blaszki.
Krowiak podwinięty ma kapelusz o średnicy maksymalnie 13 cm. Młode egzemplarze charakteryzują się łagodnie łukowatym kształtem z wyraźnie podwiniętym brzegiem, który z wiekiem staje się płaski lub nieco wklęsły, ale nadal z podwiniętym brzegiem. Ich barwa oscyluje między żółtobrązową, oliwkową, ochrowobrązową a czerwonobrązową. W zależności od pogody, kapelusz może być suchy i błyszczący podczas suszy, natomiast staje się bardzo śliski, kiedy jest wilgotno. Jest podobny do swojego "kuzyna" krowiaka olszowego.
Krowiaki można spotkać w polskich lasach często - są grzybem pospolitym i często występującym. Owocuje od lipca, aż do listopada.
Czy krowiak podwinięty jest jadalny?
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak uznawany był przez niektórych za jadalny, chociaż pod pewnymi warunkami. Niektórzy grzybiarze zbierali go, a podczas przygotowywania kilkukrotnie gotowali - nawet 5 do 7 razy. Obecnie jednak uważa się go za grzyba trującego, niezależnie od tego, jakiej obróbce termicznej go poddamy.
Chociaż faktycznie część osób nie reagowała źle na tego grzyba, to zawiera on substancję toksyczną, która może powodować śmiertelną reakcję układu odpornościowego człowieka. W odpowiedzi na nią organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko własnym krwinkom, te sklejają się i blokują przepływ krwi.
- Grzyby te zawierają substancję chemiczną inwolutynę, która odkłada się w organizmie, powoli niszczy czerwone ciałka krwi i prowadzi do białaczki nawet po 20 latach. Wszystko zależy od częstotliwości i ilości spożycia oraz siły organizmu - wyjaśniał Justyn Kołek, polski znawca grzybów, w rozmowie z Onetem.
Trująca olszówka, czyli krowiak podwinięty
Często u osób spożywających te grzyby, mimo wyraźnych przeciwwskazań, objawy, jeśli nie wystąpią od razu, mogą pojawiać się po latach. Zwłaszcza, jeśli grzyb był często spożywany. Choroby mogą pojawić się nawet po wielu latach od spożywania tego grzyba.
Zobacz także:
- Niebezpieczne grzyby w polskich lasach. Tych gatunków lepiej unikać
- Co zrobić w przypadku zatrucia się grzybami? Nie zwlekajmy zbyt długo
- Grzyby jadalne, ale jednak szkodliwe. Kiedy dochodzi do nieswoistego zatrucia?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: wiadomosci.onet.pl/wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: Oleg Kovtun/Getty Images