Ten grzyb zabija powoli. Jeszcze do niedawna niektórzy uważali go za jadalny

Krowiak podwinięty
Ten grzyb zabija powoli. Jeszcze do niedawna niektórzy uważali go za jadalny
Źródło: Oleg Kovtun/Getty Images
Krowiak podwinięty, przez niektórych nazywany olszówką, to grzyb bardzo popularny w polskich lasach. Łatwo go pomylić z innymi garunkami, chyba, że zajrzymy pod kapelusz, gdyż ma wyraźne blaszki. Jeszcze do niedawna część osób uważała go za jadalny, jest jednak zupełnie inaczej. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Krowiak podwinięty - co to za grzyb?

Z daleka krowiak dla niewprawnego oka może przypominać podgrzybka, zwłaszcza, kiedy jest to młody owocnik i jego kapelusz jeszcze nie ma charakterystycznego kształtu. Jednak szybko powinniśmy się zorientować, ponieważ pod kapeluszem zamiast rurek, ma blaszki.

Krowiak podwinięty ma kapelusz o średnicy maksymalnie 13 cm. Młode egzemplarze charakteryzują się łagodnie łukowatym kształtem z wyraźnie podwiniętym brzegiem, który z wiekiem staje się płaski lub nieco wklęsły, ale nadal z podwiniętym brzegiem. Ich barwa oscyluje między żółtobrązową, oliwkową, ochrowobrązową a czerwonobrązową. W zależności od pogody, kapelusz może być suchy i błyszczący podczas suszy, natomiast staje się bardzo śliski, kiedy jest wilgotno. Jest podobny do swojego "kuzyna" krowiaka olszowego.

Krowiaki można spotkać w polskich lasach często - są grzybem pospolitym i często występującym. Owocuje od lipca, aż do listopada.

Czy krowiak podwinięty jest jadalny?

Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak uznawany był przez niektórych za jadalny, chociaż pod pewnymi warunkami. Niektórzy grzybiarze zbierali go, a podczas przygotowywania kilkukrotnie gotowali - nawet 5 do 7 razy. Obecnie jednak uważa się go za grzyba trującego, niezależnie od tego, jakiej obróbce termicznej go poddamy.

Chociaż faktycznie część osób nie reagowała źle na tego grzyba, to zawiera on substancję toksyczną, która może powodować śmiertelną reakcję układu odpornościowego człowieka. W odpowiedzi na nią organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko własnym krwinkom, te sklejają się i blokują przepływ krwi.

- Grzyby te zawierają substancję chemiczną inwolutynę, która odkłada się w organizmie, powoli niszczy czerwone ciałka krwi i prowadzi do białaczki nawet po 20 latach. Wszystko zależy od częstotliwości i ilości spożycia oraz siły organizmu - wyjaśniał Justyn Kołek, polski znawca grzybów, w rozmowie z Onetem.

Trująca olszówka, czyli krowiak podwinięty

Często u osób spożywających te grzyby, mimo wyraźnych przeciwwskazań, objawy, jeśli nie wystąpią od razu, mogą pojawiać się po latach. Zwłaszcza, jeśli grzyb był często spożywany. Choroby mogą pojawić się nawet po wielu latach od spożywania tego grzyba.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości