W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą wagę przykłada się do zdrowego stylu życia, odpowiedniej diety i pielęgnacji skóry, mech morski zyskuje na popularności. Jakie właściwości ma ta wyjątkowa roślina? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyk i technolog żywności Anna Radowicka.
Mech morski - co to jest? Zastosowanie
Wbrew nazwie mech morski (określany również mchem irlandzkim) wcale nie jest mchem, tylko rodzajem algi. - To gatunek czerwonych glonów - uświadamia dietetyk Anna Radowicka. Roślinę tę możemy nabyć w różnych formach: suchej (naturalna postać), sproszkowanej czy kapsułkowanej.
- Mech dobrej jakości sproszkowany, który możemy kupić, a z niego zrobić formę żelową, która jest fajna jako dodatek do koktajlu, do owsianki do zupy, nie jest biały. Najprawdopodobniej jest wybielany, został poddany procesowi obróbki chemicznej, więc jeżeli kupujemy, starajmy się patrzeć na skład. Skład suchego mchu to 100% mchu - przestrzega gościni Dzień Dobry TVN.
Zastosowanie mchu morskiego:
- kuchnia - jako naturalny zagęszczacz;
- kosmetologia - jako maseczka nawilżająca;
- suplementacja - dostępny w formie kapsułek lub proszku.
Jakie właściwości ma mech morski?
Okazuje się, że mech morski może pozytywnie wpływać zarówno na zdrowie, jak i urodę. Coraz częściej składnik ten jest wykorzystywany przez marki kosmetyczne jako element produktów wzmacniających naturalną produkcję kolagenu. Dobroczynne działanie tej rośliny dostrzegła m.in. modelka Bella Hadid.
- [Mech morski - przyp. red.] zawiera bardzo dużo witamin: A, C, E, K. Również selen, cynk, potas, żelazo, dzięki czemu bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Jest bardzo dobrym probiotykiem ze względu na substancje aktywne - zaznacza dietetyk Anna Radowicka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Co można przygotować na bazie jogurtu roślinnego? Przepisy Piotra Kucharskiego
- Dla wegan menu w wielu restauracjach to wyzwanie. "A po co tak wydziwiać? Raz zje pani ser, to nic się nie stanie"
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News