Materiał promocyjny

Co można przygotować na bazie jogurtu roślinnego? Przepisy Piotra Kucharskiego

Co można przygotować na bazie jogurtu roślinnego? "Zawiera żywe kultury bakterii, wapń i witaminy"
Strefa relaksu w Kłodzku - Danone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Roślinne zamienniki jogurtów mogą być pyszną przekąską lub kluczowym składnikiem dań na słodko i słono. Świetnie smakują, kiedy jemy je prosto z kubeczka lub z płatkami, granolą czy owocami. Warto też po nie sięgać, gdy przygotowujemy sosy. Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN pokazał swoje pomysły na pyszności z dodatkiem jogurtów Alpro o smaku mango, kokosa i naturalnym.

Do czego wykorzystać jogurt roślinny?

Wegańskie alternatywy dla mleka cieszą się dużą popularnością. W sklepach i w kawiarniach z łatwością możemy dostać sojowe, migdałowe, owsiane, a nawet kokosowe napoje. Co więcej, na rynku dostępne są również inne zamienniki nabiału.

- Mamy jogurt roślinny, który zawiera żywe kultury bakterii, wapń i witaminy - powiedział Piotr Kucharski.

Ekspert kulinarny przyrządził trzy dania. - Dzisiaj wykorzystuję trzy smaki. Mam mango, kokos i naturalny. Możemy je otworzyć i najzwyczajniej w świecie je sobie zjeść, ale też mogą być bazą do pewnych klasycznych potraw, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przygotowałem śniadanie z jogurtem roślinnym o smaku mango z granolą i sezonowymi, świeżymi owocami - powiedział.

Jogurt Alpro naturalny świetnie się sprawdził do zrobienia greckiego sosu tzatziki.

- Osobiście uwielbiam tzatziki z takim ciemnym chlebem. Do tego możemy jeszcze dodać świeże ogórki - polecił Piotr Kucharski. - I ostatnie, to musi być koktajl. Ja tutaj akurat wykorzystałem jogurt kokosowy, to fajnie pasuje - dodał.

Przepisy Piotra Kucharskiego na dania z jogurtem roślinnym

Granola z owocami i jogurtem roślinnym

Składniki:

  • 400 g Alpro Skyr Mango,
  • ulubione owoce,
  • 30 g granoli.

Sposób przygotowania:

  • W szklance z szerokim dnem umieść połowę porcji roślinnej alternatywy dla jogurtu - Alpro Skyr Mango.
  • Dodaj połowę porcji owoców i połowę porcji granoli.
  • Powtórz czynność do uzyskania dwóch warstw.
  • Łyżka w dłoń i smacznego!

Arbuzowy koktajl

Składniki:

  1. 250 g Alpro jogurt o smaku kokosowym,
  2. 100 ml napoju Alpro Barista o smaku kokosowym,
  3. 450 g arbuza (do zamrożenia) + do dekoracji,
  4. sok z limonki,
  5. kilka listków mięty,
  6. 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w małe kostki, pozbądź się pestek. Włóż kostki do zamrażarki.
  2. Po zamrożeniu zblenduj arbuza z jogurtem roślinnym kokosowym, napojem kokosowym, sokiem cytrynowym i listkami mięty do uzyskania delikatnej konsystencji.
  3. Udekoruj szklankę - zamocz krawędzie w wodzie i posyp wiórkami kokosa.
  4. Wlej koktail i dodaj mały kawałek arbuza oraz liście mięty. Na zdrowie!

Grecki sos tzatziki

Składniki:

  • 400 g jogurtu Alpro Skyr Plain,
  • ogórek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka z cytryny,
  • 5 poszatkowanych listków mięty,
  • 3 łyżki poszatkowanego koperku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj zioła i zetrzyj skórkę cytryny.
  2. Zetrzyj ogórka, włóż do sitka i wyciśnij łyżką.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw szczyptą soli, pieprzu i odrobiną soku z cytryny.
  4. Pozostaw w lodówce na przynajmniej godzinę. Serwuj z pitą lub falafelem. Smacznego!

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości