Materiał promocyjny

Co można przygotować na bazie jogurtu roślinnego? Przepisy Piotra Kucharskiego

Strefa relaksu w Kłodzku - Danone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Roślinne zamienniki jogurtów mogą być pyszną przekąską lub kluczowym składnikiem dań na słodko i słono. Świetnie smakują, kiedy jemy je prosto z kubeczka lub z płatkami, granolą czy owocami. Warto też po nie sięgać, gdy przygotowujemy sosy. Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN pokazał swoje pomysły na pyszności z dodatkiem jogurtów Alpro o smaku mango, kokosa i naturalnym.

Do czego wykorzystać jogurt roślinny?

Wegańskie alternatywy dla mleka cieszą się dużą popularnością. W sklepach i w kawiarniach z łatwością możemy dostać sojowe, migdałowe, owsiane, a nawet kokosowe napoje. Co więcej, na rynku dostępne są również inne zamienniki nabiału.

- Mamy jogurt roślinny, który zawiera żywe kultury bakterii, wapń i witaminy - powiedział Piotr Kucharski.

Ekspert kulinarny przyrządził trzy dania. - Dzisiaj wykorzystuję trzy smaki. Mam mango, kokos i naturalny. Możemy je otworzyć i najzwyczajniej w świecie je sobie zjeść, ale też mogą być bazą do pewnych klasycznych potraw, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przygotowałem śniadanie z jogurtem roślinnym o smaku mango z granolą i sezonowymi, świeżymi owocami - powiedział.

Jogurt Alpro naturalny świetnie się sprawdził do zrobienia greckiego sosu tzatziki.

- Osobiście uwielbiam tzatziki z takim ciemnym chlebem. Do tego możemy jeszcze dodać świeże ogórki - polecił Piotr Kucharski. - I ostatnie, to musi być koktajl. Ja tutaj akurat wykorzystałem jogurt kokosowy, to fajnie pasuje - dodał.

Przepisy Piotra Kucharskiego na dania z jogurtem roślinnym

Granola z owocami i jogurtem roślinnym

Składniki:

  • 400 g Alpro Skyr Mango,
    • ulubione owoce,
      • 30 g granoli.

        Sposób przygotowania:

        • W szklance z szerokim dnem umieść połowę porcji roślinnej alternatywy dla jogurtu - Alpro Skyr Mango.
          • Dodaj połowę porcji owoców i połowę porcji granoli.
            • Powtórz czynność do uzyskania dwóch warstw.
              • Łyżka w dłoń i smacznego!

                Arbuzowy koktajl

                Składniki:

                1. 250 g Alpro jogurt o smaku kokosowym,
                  1. 100 ml napoju Alpro Barista o smaku kokosowym,
                    1. 450 g arbuza (do zamrożenia) + do dekoracji,
                      1. sok z limonki,
                        1. kilka listków mięty,
                          1. 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Pokrój arbuza w małe kostki, pozbądź się pestek. Włóż kostki do zamrażarki.
                              1. Po zamrożeniu zblenduj arbuza z jogurtem roślinnym kokosowym, napojem kokosowym, sokiem cytrynowym i listkami mięty do uzyskania delikatnej konsystencji.
                                1. Udekoruj szklankę - zamocz krawędzie w wodzie i posyp wiórkami kokosa.
                                  1. Wlej koktail i dodaj mały kawałek arbuza oraz liście mięty. Na zdrowie!

                                    Grecki sos tzatziki

                                    Składniki:

                                    • 400 g jogurtu Alpro Skyr Plain,
                                      • ogórek,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • skórka z cytryny,
                                            • 5 poszatkowanych listków mięty,
                                              • 3 łyżki poszatkowanego koperku,
                                                • łyżka oliwy z oliwek,
                                                  • sól, pieprz, sok z cytryny.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Poszatkuj zioła i zetrzyj skórkę cytryny.
                                                      1. Zetrzyj ogórka, włóż do sitka i wyciśnij łyżką.
                                                        1. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw szczyptą soli, pieprzu i odrobiną soku z cytryny.
                                                          1. Pozostaw w lodówce na przynajmniej godzinę. Serwuj z pitą lub falafelem. Smacznego!

                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana