Materiał promocyjny

Kawa mrożona to hit lata. Tak błyskawicznie przygotujesz ją w domu

Zapraszamy do strefy relaksu DDTVN. Alpro
Źródło: Dzień Dobry TVN
Alpro Barista to idealny dodatek do kawy – świetnie się pieni i można nadać kawie pysznego, ulubionego smaku. Gościem Dzień Dobry TVN był Łukasz Gałęcki – barista Alpro, który opowiedział o tym, jak przygotować idealny napój na lato.

Kawa na zimno - idealna na słoneczny dzień

Jak przygotować w domowym zaciszu wyśmienity napój na ciepłe dni? To bardzo proste.

- Kombinujcie z kawą mrożoną. Kombinacji jest niezliczona ilość. Tutaj macie klonowo-migdałowe cappucino na zimno, które spieniliśmy sobie takim "bzyczkiem". Na lodzie, espresso z syropami. Tutaj jest trochę bardziej fancy wersja owsianego shakerato. Trzeci napój to cold brew karmelowe z aksamitną owsianą pianką - powiedział Łukasz.

- Każdy z tych przepisów możecie zrobić na bezkofeinowej kawie, ale też możecie zastąpić kawę matchą, czyli zieloną herbatą, która jest bogata w antyoksydanty i dzięki temu będziecie bardziej pobudzeni, dłużej, ale też delikatniej - dodał.

Mity dotyczące kawy na zimno

Gość Dzień Dobry TVN obalił jedno z popularnych przekonań dotyczących kawy. Wcale nie muszą być bardzo dosładzane.

- Możecie spokojnie na podstawie napoju roślinnego, który jest naturalnie niesłodzony zrobić coś przepysznie słodkiego - posumował barista.

Poniżej letnie przepisy na zimną kawę.

Owsiane Shakerado - przepis

Składniki:

  • podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
    • brązowy cukier nierafowany dark muscovado lub syrop waniliowy,
      • kostki lodu,
        • 150-200 ml Alpro Barista Owies,
          • kieliszek typu coupe.

            Sposób przygotowania:

            • przygotuj podwójne espresso lub kawę z kawiarki,
              • dodaj do kawy czubatą łyżeczkę cukru brązowego lub 20 ml syropu waniliowego,
                • do shakera dodaj kolejno: 3-4 kostki lodu, mocno schłodzony napój owsiany i kawę,
                  • wstrząsaj intensywnie shakerem przez przynajmniej minutę,
                    • delikatnie przelej napój przez sitko do zamrożonego kieliszka typu coupe.

                      Karmelowe cold brew z aksamitną owsianą pianką - przepis

                      Składniki:

                      • 150 ml kawy cold brew,
                        • 20 ml syropu karmelowego,
                          • kostki lodu,
                            • 100-150 ml Alpro Barista Owies,
                              • wysoka szklanka.

                                Sposób przygotowania:

                                • do wysokiej szklanki wrzuć 3-4 kostki lodu i dodaj schłodzoną kawę cold brew.
                                  • do dzbanka wlej napój owsiany, dodaj syrop karmelowy i spień ręcznym spieniaczem do podwojenia objętości.
                                    • przelej aksamitną owsianą piankę do szklanki z cold brew.

                                      Mrożone klonowo-migdałowe cappuccino - przepis

                                      Składniki:

                                      • podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
                                        • 30 ml syropu klonowego,
                                          • kostki lodu,
                                            • 150-200 ml Alpro Barista Migdał,
                                              • szeroki kieliszek na nóżce lub niska szklanka koktajlowa.

                                                Sposób przygotowania:

                                                • przygotuj podwójne espresso lub kawę z kawiarki,
                                                  • do kieliszka lub szklanki wrzuć 3-4 kostki lodu,
                                                    • dodaj połowę (15 ml) syropu klonowego i kawę,
                                                      • do dzbanka wlej napój migdałowy, dodaj resztę syropu klonowego i spień ręcznym spieniaczem do podwojenia objętości,
                                                        • połącz aksamitną migdałową piankę z kawą.

                                                          Coco bomby z herbatą matcha lub kawą - przepis

                                                          Składniki:

                                                          • 40-50 ml wody (80 st. C),
                                                            • 20-30 g puree kokosowego,
                                                              • 280 ml Alpro Barista Kokos,
                                                                • wysoka szklanka koktajlowa.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  • przygotuj herbatę matcha i przelej ją do kieliszka do espresso,
                                                                    • do wysokiej szklanki dodaj 20-30 g puree kokosowego i zalej napojem sojowo-kokosowym,
                                                                      • zaraz przed serwowaniem wrzuć delikatnie kieliszek z herbatą matcha do szklanki.

                                                                        Składniki:

                                                                        • podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
                                                                          • 20-30 g puree kokosowego,
                                                                            • 280 ml Alpro Barista Kokos,
                                                                              • wysoka szklanka koktajlowa.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                • przygotuj espresso lub kawę z kawiarki w kieliszku do espresso,
                                                                                  • do wysokiej szklanki dodaj 20-30 g puree kokosowego i zalej napojem sojowo-kokosowym,
                                                                                    • zaraz przed serwowaniem wrzuć delikatnie kieliszek z kawą do szklanki.

                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:
                                                                                      Prowadzący:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana