Czy parzenie kawy bez ekspresu jest możliwe? Oczywiście, że tak, wystarczy bliżej przyjrzeć się budżetowym opcjom, które są dostępne na rynku. Co ważne, kawa przygotowana bez użycia specjalnych urządzeń za kilka, kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych, wcale nie musi być gorsza w smaku. Sprawdź, jak przygotować kawę w ekspresie ciśnieniowym. Porównaj tę metodę parzenia kawy z innymi, alternatywnymi sposobami.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym – instrukcja krok po kroku
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga odpowiedniego przygotowania i praktyki, która pozwoli na opanowanie podstaw używania sprzętu i czasu parzenia. Co zrobić, aby otrzymać napój o intensywnym smaku i aromacie? Jak najlepiej go przygotować?
- Zarówno ekspres ciśnieniowy, jak i kolba powinny być nagrzane i ciepłe w dotyku. Do kolby zmiel potrzebną ilość ziaren lub użyj gotowej kawy mielonej. W pojedynczej kolbie powinno znaleźć się około 8 g kawy, w podwójnej około 18 g. Kawę delikatnie wyrównaj palcem i jednym ruchem ubij tamperem. Przetrzyj brzegi kolby, przepłucz ekspres i włóż do niego kolbę. Włącz przycisk ekstrakcji, podstaw filiżankę i odczekaj około 20 sekund. Wyłącz urządzenie i delektuj się pysznym espresso.
Parzenie kawy – alternatywne sposoby na pyszny napój
Parzenie kawy bez użycia ekspresu wcale nie musi kojarzyć się z rozwodnioną, zbyt kwaśną i po prostu niesmaczną mieszanką składników. Bez ekspresu, samodzielnie w domu, również poradzisz sobie ze zrobieniem pysznej i aromatycznej kawy, która w smaku nie będzie gorsza niż ta przygotowana przez profesjonalnego baristę.
Alternatywne metody parzenia kawy są dość proste do opanowania, wystarczy dowiedzieć się o nich nieco więcej i po prostu trenować. Za którymś razem na pewno poczujesz różnicę i dojdziesz do wprawy. Przede wszystkim jednak musisz pamiętać o tym, że podstawowym czynnikiem, który odpowiada za smak kawy zrobionej bez użycia ekspresu, jest jej odpowiednio dobrany rodzaj. W przypadku metod alternatywnych należy stosować wyłącznie kawy o jasno palonych ziarnach.
Parzenie kawy po turecku – jak wygląda?
Parzenie kawy po turecku w zaparzaczu lub tygielku zajmuje kilkanaście minut i nie jest zbyt skomplikowane. Do przygotowania jednej filiżanki kawy po turecku potrzebujesz 100 ml zimnej wody, po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu oraz 2 łyżeczek ulubionej kawy. Jeśli nie masz młynka do kawy, możesz zdecydować się na zaparzenie kawy sypanej. Wybieraj jednak te dobrej jakości, dzięki czemu smak przypraw będzie się jeszcze lepiej komponował. Zmieloną kawę i przyprawy wsyp do tygielka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Temperatura wody przy parzeniu kawy po turecku nie powinna przekroczyć 90°C. Napój będzie gotowy, kiedy na wierzchu pojawi się kremowa pianka.
Parzenie kawy mielonej – jak zrobić kawę bez fusów?
Najprostszym sposobem na zaparzenie kawy mielonej, która nie będzie miała fusów, jest skorzystanie z ręcznego filtra papierowego. Nie jest to drogi wydatek i świetnie się sprawdza właśnie przy robieniu kawy w domu. Jak parzyć kawę mieloną krok po kroku?
- Zagotuj w czajniku wodę i przelej nią filtr w celu zwilżenia. Włóż filtr do filiżanki i dokładnie dociśnij do brzegów. Dzięki temu parzenie kawy bez fusów będzie jeszcze szybsze, ponieważ nie będziesz się obawiać, że przedostaną się do naczynia. Wsyp do filtra drobno zmieloną kawę. Na 200 ml płynu przypadają 2 czubate łyżeczki kawy. Wlej wodę, tak by całkowicie przykryła kawę. Po 30 sekundach powoli wlej do filiżanki resztę wody. Zaparzaj kawę około 2–3 minut, a następnie wyciągnij filtr.
W przypadku ręcznego filtra lepiej nie decydować się na parzenie kawy w dzbanku. Większość filtrów ma niewielkie rozmiary, co może utrudniać cały proces. Jeśli wiesz, że będziesz zaparzać kawę w większych ilościach, kup zaparzacz tłokowy. Dzięki niemu już po kilku minutach można zepchnąć fusy na sam dół dzbanka i nie martwić się, że podczas nalewania dostaną się do filiżanki.
Parzenie kawy rozpuszczalnej – o czym trzeba pamiętać?
Parzenie kawy rozpuszczalnej jest banalnie proste, jednak wiele osób popełnia błąd związany z temperaturą wody. Aby cieszyć się smakiem i aromatem tego rodzaju kawy, trzeba pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu. Profesjonalne parzenie kawy również w dużej mierze opiera się na prawidłowym nagrzaniu wody, której używa się do zalania ziaren. Żadnego rodzaju kawy nie można zalewać wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną parzy się w około 90°C.
Zobacz także:
- Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia
- Jadalne pączki roślin - które można jeść i co z nich zrobić?
- Napój ryżowy – zdrowa alternatywa dla mleka krowiego
Autor: Adrian Adamczyk