Które pączki roślinne są jadalne?
Nie wszystkie pączki roślin można jeść. Dlatego podczas ich zbierania należy kierować się zasadą 100 % pewności. Jeśli nie jest się pewnym jakiejś rośliny - lepiej jej nie zbierać. Większość pączków drzew i krzewów owocowych jest jadalna. Są to m.in. jabłonie, grusze czy porzeczki. Jednak już młode zalążki dzikiego bzu są trujące.
Jakie owady mogą nas pogryźć?
Jadalnymi pąkami są również te z:
- lipy,
- buka,
- brzozy,
- topoli,
- dębu,
- orzecha.
Co zrobić z jadalnych pączków roślin?
Pąki młodych roślin z drzew najczęściej stosowane są w ziołolecznictwie. Można je dodawać do sałatek, jednak najpopularniejsze są w formie naparów, nalewek czy maceratów.
Pączki topoli - działanie, zastosowanie, napar
Napar z pączków topoli używany jest przy przeziębieniu. Ma też działanie przeciwbólowe przy bólach reumatycznych i artretyzmie oraz działanie moczopędne. Do jego przygotowania potrzebne będzie 25 gramów świeżych pączków topoli i 500 ml wody. Roślinę posiekać i zalać gorącą wodą. Zostawić do zaparzenia na 30 minut. Po tym czasie odfiltrować i popijać przez cały dzień.
Pączki z leszczyny - działanie, zastosowanie, napar
Napar z leszczyny stosuje się przy zatruciach, nieżycie przewodu pokarmowego, zapaleniach przewodu moczowego oraz przy zaburzeniach przemiany materii. Można zbierać zarówno pączki liściowe, jak i kwiatowe. Świeże pączki należy rozdrobnić, a następnie 3 łyżki zalać gorącą wodą. Powinny się parzyć około 30 minut. Po tym czasie przecedzić i pić codziennie po 200 ml - 400 ml. Tak wykonany napar może również służyć do przemywania stanów zapalnych skóry, opuchlizny wokół oczu i wtedy, kiedy oczy pieką ze zmęczenia.
Pączki olchy - działanie, zastosowanie, napar
Pączki olchy można zbierać zarówno liściowe, jak i kwiatowe. Zbierane są wczesną wiosną i z odmiany szarej, zielonej i czarnej. Wyciągi z nich mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i uspokajające. Przygotowując napar korzysta się z 20 gramów świeżych pączków zalanych 500 ml wrzącej wody. Całość powinna się parzyć od 20 do 30 minut. Tak przygotowany napar można popijać lub przecierać nim zmiany skórne, np. trądzik.
Zobacz także:
- Herbata z kopru włoskiego – właściwości i zastosowanie
- Zdrowy napar z liści czarnej porzeczki. Dlaczego warto po niego sięgać?
- Napary z ziół - naturalny sposób na ból głowy. Jak zaparzyć leczniczą herbatę?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Wprost
Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Frank/Getty Images