Zdrowie

Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia

Zdrowie

Autor:
Teofila
Siewko
shironagasukujira/Getty ImagesHerbatka z igieł sosny - właściwości

Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości. 

Igliwie sosny bogate jest w wiele cennych składników, które mogą wzmocnić odporność. Warto ją pić przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest okres zachorowań na grypę. 

Herbatka z igieł sosny - właściwości

Igły sosny bogate są w różne składniki, między innymi w witaminę C i A. Dodatkowo można znaleźć w nich olejek lotny, żywicę, garbniki oraz gorycz. Składniki te nie tylko działają pozytywnie pod postacią olejków aromatycznych, ale również pod postacią nalewek i naparów. Herbatka ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. To idealne połączenie sprawia, że napój ten wspiera wzmocnienie odporności organizmu, pracę wątroby oraz przy wszelkich stanach zapalnych i przeziębieniach.

Warto podkreślić, że ilość witaminy C zawartej w 50 gramach igliwia sosnowego pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie.

Herbatka z igieł sosny - gdzie zbierać igliwie?

Igliwie to rodzaj liści. Drzewa iglaste, podobnie jak liściaste, wymieniają je, jednak nie robią tego co roku na jesieni, a powoli przez cały rok. Jakie ma to znaczenie podczas zbiorów? Ze względu na to, że igły trzymają się rośliny przez kilka lat, to w ciągu całego tego czasu magazynują różne substancje - tak pozytywne, jak i negatywne. Sosny rosnące blisko miast i miejsc zanieczyszczonych mogą więc kumulować w sobie znacznie więcej niezdrowych dla człowieka składników.

W związku z tym, jeśli chce się zbierać igły na napar warto wybrać drzewa w głębi lasu, z dala od potencjalnych nieczystości. Dodatkowo poleca się zbierać młode igliwie. Na wiosnę łatwo je rozpoznać - jest krótsze i rośnie typowymi kępkami. Jednak nawet jesienią i zimą łatwo rozpoznać jednoroczne igły, gdyż są one nieco jaśniejsze i jędrniejsze.

Herbatka z igieł sosny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeże igły sosny - 25 g,
  • woda - 250 ml,
  • imbir - plasterek,
  • cytryna - plasterek,
  • miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie.)

Sposób przygotowania:

  1. 1Igły dokładnie wymyć i delikatnie osuszyć. Przełożyć do moździerza i delikatnie ugniatać, aż puszczą pierwszy sok.
  2. 2Do rondelka wlać wodę i wsypać rozgniecione igły. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
  3. 3Po tym czasie do wywaru dołożyć imbir i gotować kolejne 5 minut.
  4. 4Wywar przelać przez sitko, dodać cytryny, a kiedy ostygnie można posłodzić.

Zobacz wideo: Recepty od matki natury na infekcje

Recepty od matki natury na infekcje
Recepty od matki natury na infekcje
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: shironagasukujira/Getty Images

Pozostałe wiadomości