Igliwie sosny bogate jest w wiele cennych składników, które mogą wzmocnić odporność. Świeże gałązki sosny najlepiej jest zbierać wiosną. Wtedy mają najwięcej witamin i nie są zanieczyszczone.
Herbatka z igieł sosny - właściwości
Igły sosny bogate są w różne składniki, między innymi w witaminę C i A. Dodatkowo można znaleźć w nich olejek lotny, żywicę, garbniki oraz gorycz. Składniki te nie tylko działają pozytywnie pod postacią olejków aromatycznych, ale również pod postacią nalewek i naparów. Herbatka ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. To idealne połączenie sprawia, że napój ten wspiera wzmocnienie odporności organizmu, pracę wątroby oraz przy wszelkich stanach zapalnych i przeziębieniach.
Wiosna
Warto podkreślić, że ilość witaminy C zawartej w 50 gramach igliwia sosnowego pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie.
Herbatka z igieł sosny - gdzie zbierać igliwie?
Igliwie to rodzaj liści. Drzewa iglaste, podobnie jak liściaste, wymieniają je, jednak nie robią tego co roku na jesieni, a powoli przez cały rok. Jakie ma to znaczenie podczas zbiorów? Ze względu na to, że igły trzymają się rośliny przez kilka lat, to w ciągu całego tego czasu magazynują różne substancje - tak pozytywne, jak i negatywne. Sosny rosnące blisko miast i miejsc zanieczyszczonych mogą więc kumulować w sobie znacznie więcej niezdrowych dla człowieka składników.
W związku z tym, jeśli chce się zbierać igły na napar warto wybrać drzewa w głębi lasu, z dala od potencjalnych nieczystości. Dodatkowo poleca się zbierać młode igliwie. Na wiosnę łatwo je rozpoznać - jest krótsze i rośnie typowymi kępkami - to wtedy najlepiej je zbierać. Jednak nawet jesienią i zimą łatwo rozpoznać jednoroczne igły, gdyż są one nieco jaśniejsze i jędrniejsze.
Herbatka z igieł sosny - przepis krok po kroku
Składniki:
- świeże igły sosny - 25 g,
- woda - 250 ml,
- imbir - plasterek,
- cytryna - plasterek,
- miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie.)
Sposób przygotowania:
- Igły dokładnie wymyć i delikatnie osuszyć. Przełożyć do moździerza i delikatnie ugniatać, aż puszczą pierwszy sok.
- Do rondelka wlać wodę i wsypać rozgniecione igły. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
- Po tym czasie do wywaru dołożyć imbir i gotować kolejne 5 minut.
- Wywar przelać przez sitko, dodać cytryny, a kiedy ostygnie można posłodzić.
Zobacz wideo: Recepty od matki natury na infekcje
Zobacz także:
- Jadalne pączki roślin - które można jeść i co z nich zrobić?
- Jadalne kwiaty. Dzięki nim posiłki są smaczne i piękne
- Jadalne kwiaty forsycji - właściwości zdrowotne. Przepis na napar
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: shironagasukujira/Getty Images