Kurkuma to azjatycka przyprawa, która znalazła zastosowanie nie tylko w różnych kuchniach świata, ale także w medycynie. To właśnie w połączeniu z mlekiem kurkuma ma najwięcej korzyści dla zdrowia. Tzw. złote mleko może stać się domowym antybiotykiem, który pomoże wyleczyć kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, a także pozbyć się bólu kości i stawów oraz oczyścić organizm z toksyn. Niektórzy uważają, że jest to również przyprawa, którą warto stosować w ramach profilaktyki chorób onkologicznych. Czym dokładnie jest złote mleko z kurkumy i jak je przygotować? Jakie ma właściwości?
Złote mleko – właściwości
Kurkuma już od wielu lat jest stosowana przez ludzi jako naturalny środek na wszelkiego rodzaju choroby i problemy ze zdrowiem. Jest ceniona za swoje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Właściwości złotego mleka wykorzystywane są do pozbywania się bólu głowy, przeziębienia, obrzęków ciała i do przyspieszenia gojenia się ran, a także do zapobiegania infekcjom. Spełnia większość funkcji aspiryny, przy czym jest to całkowicie naturalny sposób leczenia. Spożywanie złotego mleka nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Złote mleko z kurkumą może być stosowane również w następujących przypadkach:
- dla wzmocnienia kości i stawów,
- w ramach uśmierzania fizycznego bólu,
- dla przywrócenia skórze blasku, elastyczności i jędrności,
- przy występowaniu podrażnień i zaczerwienień,
- w ramach walki z oznakami przeziębienia, kaszlem i katarem,
- przy problemach pojawiających się z układem pokarmowym i niestrawnością,
- w celu polepszenia koncentracji i pamięci,
- w ramach walki ze zbędnymi kilogramami jako naturalny środek wspomagający odchudzanie.
Porady dietetyków
Złote mleko z kurkumy – przepis krok po kroku
Istnieje kilka metod na przygotowanie złotego mleka z kurkumy. Jeśli chce się zrobić je po raz pierwszy, warto wykorzystać tradycyjny przepis na złote mleko.
Składniki:
- kurkuma - 1/4 szklanki,
- pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki,
- woda - 1/2 szklanki,
- mleko zwierzęce lub roślinne - 250 ml,
- masło - 1 łyżeczka,
- miód (opcjonalnie) - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- Kurkumę, pieprz i wodę połączyć ze sobą w garnku z grubym dnem.
- Całość podgrzewać na małym ogniu przez około 8 minut, ciągle mieszając. Pasta powinna zgęstnieć, wtedy gotować jeszcze przez około minutę i zdjąć z ognia.
- Ostudzoną pastę można przetrzymywać w lodówce przez około 30 dni. Powinna być ona w szklanym, szczelnym pojemniku.
- Mleko wlać do rondla z grubym dnem. Dodać masło i łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy.
- Całość podgrzewać na małym ogniu aż do pierwszego zagotowania. Przez cały czas energicznie mieszając.
- Kiedy całość będzie gotowa, można dodać łyżkę miodu do smaku, aby całość była słodsza.
Złote mleko – efekty
Tylko trzy składniki wystarczą, żeby polepszyć swoje ogólne samopoczucie i poradzić sobie z większością dolegliwości, które występują w trakcie przeziębienia. Efekty stosowania złotego mleka to, przede wszystkim, wzmocnienie odporności, zwalczanie infekcji, wspomaganie pracy wątroby oraz poprawienie elastyczności kręgosłupa i stawów. Składniki tego napoju są również skutecznym wspomagaczem w walce z nadwagą i otyłością. Kurkuma zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Picie mleka z kurkumą pomaga także w walce z bezsennością, działa uspokajająco i wyciszająco.
Żeby w pełni korzystać z efektów, jakie przynosi włączenie złotego mleka do diety, nie wystarczy sama wiedza na temat tego, jak zrobić złote mleko. Ważna jest również pora przyjmowania tego naturalnego antybiotyku, a także czas trwania leczenia kurkumą. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania, które uniemożliwiałyby Ci spożywanie złotego mleka codziennie, a Twoje dolegliwości zdrowotne nie mają charakteru przejściowego (np. dokucza Ci ból stawów lub masz problemy z cerą), najlepszym rozwiązaniem będzie co najmniej miesięczna kuracja. Napój najlepiej pić wieczorem, raz dziennie. To właśnie dzięki regularności można szybko dostrzec korzystne działanie złotego mleka.
Zobacz wideo: A teraz wchodzi kurkuma. Cała na żółto
Zobacz także:
- Jak bez tabletek wzmocnić odporność całej rodziny. 12 sprawdzonych metod
- Kiszony czosnek. Przepis na jesienną odporność
- Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? Sprawdź proste przepisy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN