Przepis na złote mleko – właściwości i działanie kurkumy

Złote mleko z kurkumy.
Fot. mirzamlk / Getty Images
Złote mleko z kurkumy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To forma naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, dezynfekującym i uśmierzającym ból. Poznaj właściwości kurkumy, przepis na złote mleko i efekty jego stosowania.

Kurkuma to azjatycka przyprawa, która znalazła zastosowanie nie tylko w różnych kuchniach świata, ale także w medycynie. To właśnie w połączeniu z mlekiem kurkuma ma najwięcej korzyści dla zdrowia. Tzw. złote mleko może stać się domowym antybiotykiem, który pomoże wyleczyć kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, a także pozbyć się bólu kości i stawów oraz oczyścić organizm z toksyn. Niektórzy uważają, że jest to również przyprawa, którą warto stosować w ramach profilaktyki chorób onkologicznych. Czym dokładnie jest złote mleko z kurkumy i jak je przygotować? Jakie ma właściwości?

Złote mleko – właściwości

Kurkuma już od wielu lat jest stosowana przez ludzi jako naturalny środek na wszelkiego rodzaju choroby i problemy ze zdrowiem. Jest ceniona za swoje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Właściwości złotego mleka wykorzystywane są do pozbywania się bólu głowy, przeziębienia, obrzęków ciała i do przyspieszenia gojenia się ran, a także do zapobiegania infekcjom. Spełnia większość funkcji aspiryny, przy czym jest to całkowicie naturalny sposób leczenia. Spożywanie złotego mleka nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Złote mleko z kurkumą może być stosowane również w następujących przypadkach:

  • dla wzmocnienia kości i stawów,
  • w ramach uśmierzania fizycznego bólu,
  • dla przywrócenia skórze blasku, elastyczności i jędrności,
  • przy występowaniu podrażnień i zaczerwienień,
  • w ramach walki z oznakami przeziębienia, kaszlem i katarem,
  • przy problemach pojawiających się z układem pokarmowym i niestrawnością,
  • w celu polepszenia koncentracji i pamięci,
  • w ramach walki ze zbędnymi kilogramami jako naturalny środek wspomagający odchudzanie.

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Złote mleko z kurkumy – przepis krok po kroku

Istnieje kilka metod na przygotowanie złotego mleka z kurkumy. Jeśli chce się zrobić je po raz pierwszy, warto wykorzystać tradycyjny przepis na złote mleko.

Składniki:

  • kurkuma - 1/4 szklanki,
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki,
  • woda - 1/2 szklanki,
  • mleko zwierzęce lub roślinne - 250 ml,
  • masło - 1 łyżeczka,
  • miód (opcjonalnie) - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurkumę, pieprz i wodę połączyć ze sobą w garnku z grubym dnem.
  2. Całość podgrzewać na małym ogniu przez około 8 minut, ciągle mieszając. Pasta powinna zgęstnieć, wtedy gotować jeszcze przez około minutę i zdjąć z ognia.
  3. Ostudzoną pastę można przetrzymywać w lodówce przez około 30 dni. Powinna być ona w szklanym, szczelnym pojemniku.
  4. Mleko wlać do rondla z grubym dnem. Dodać masło i łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy.
  5. Całość podgrzewać na małym ogniu aż do pierwszego zagotowania. Przez cały czas energicznie mieszając.
  6. Kiedy całość będzie gotowa, można dodać łyżkę miodu do smaku, aby całość była słodsza.

Złote mleko – efekty

Tylko trzy składniki wystarczą, żeby polepszyć swoje ogólne samopoczucie i poradzić sobie z większością dolegliwości, które występują w trakcie przeziębienia. Efekty stosowania złotego mleka to, przede wszystkim, wzmocnienie odporności, zwalczanie infekcji, wspomaganie pracy wątroby oraz poprawienie elastyczności kręgosłupa i stawów. Składniki tego napoju są również skutecznym wspomagaczem w walce z nadwagą i otyłością. Kurkuma zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Picie mleka z kurkumą pomaga także w walce z bezsennością, działa uspokajająco i wyciszająco.

Żeby w pełni korzystać z efektów, jakie przynosi włączenie złotego mleka do diety, nie wystarczy sama wiedza na temat tego, jak zrobić złote mleko. Ważna jest również pora przyjmowania tego naturalnego antybiotyku, a także czas trwania leczenia kurkumą. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania, które uniemożliwiałyby Ci spożywanie złotego mleka codziennie, a Twoje dolegliwości zdrowotne nie mają charakteru przejściowego (np. dokucza Ci ból stawów lub masz problemy z cerą), najlepszym rozwiązaniem będzie co najmniej miesięczna kuracja. Napój najlepiej pić wieczorem, raz dziennie. To właśnie dzięki regularności można szybko dostrzec korzystne działanie złotego mleka.

Zobacz wideo: A teraz wchodzi kurkuma. Cała na żółto

Zobacz film: A teraz wchodzi kurkuma. Cała na żółto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości