Domowe sposoby

Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? Sprawdź proste przepisy

Domowe sposoby

Aktualizacja:
Syrop z cukru i ziół

W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się z nami swoimi przepisami na domowe syropy na przeziębienie. Oprócz syropu z cebuli, Karolina i Maciej proponują też syrop z chrzanu, czosnku czy czarnuszki. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się zdrowiem!

Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować zdrowe syropy, które wzmocnią odporność i pomogą zwalczać przeziębienie. Do tego nie trzeba specjalnych umiejętności, aby je wykonać.

Domowy syrop z cebuli - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki,
  • miód - 2 łyżki.

Sposób wykonania:

  1. 1Cebule drobno kroimy i zalewamy 2 łyżkami miodu.
  2. 2Odstawić na około 5 godzin.
  3. 3Można podawać po 1 łyżeczce 2 - 3 razy dziennie.

Przechowywać maksymalnie 2 - 3 dni.

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Domowy syrop chrzanowy - przepis krok po kroku

Syrop chrzanowy: genialny sposób na chroniczny katar, a nawet zapalenie oskrzeli. Idąc za radą Teresy Lewkowicz-Mosiej, przygotuj syrop chrzanowy.

Składniki:

  • korzeń chrzanu - 10 dag,
  • woda - 125 ml,
  • miód - 10 ag.

Sposób przygotowania:

  1. 1Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć na tarce (10 dag).
  2. 2Zmieszać z 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.
  3. 3Uzyskaną miazgę zostawić pod przykryciem na 30 minut.
  4. 4Wycisnąć sok przez płótno.
  5. 5Dodać około 10 dag naturalnego miodu.

Przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżce (dzieci po łyżeczce). Uwaga: osoby cierpiące na choroby nerek nie powinny używać go zbyt często.

Domowy syrop z miodu z czarnuszki - przepis krok po kroku

Przeziębienie, grypa, ból gardła? Przygotuj prosty i niezwykle skuteczny miód czarnuszkowy. To nasz sprawdzony sposób na infekcje, którym „zaraziliśmy” już całą rodzinę. Wystarczy zmielić czarnuszkę w młynku do kawy. Połączyć z taką samą ilością naturalnego miodu. Całość wymieszać. Łyżeczkę tak przygotowanej pasty przyjmuj dwa razy dziennie do ustąpienia choroby (przez maksymalnie 7 dni; czarnuszki nie powinny używać w nadmiarze kobiety w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy).

Domowy syrop z bazylii indyjskiej i czosnku - przepis krok po kroku

Jak radzi dr Partap Chauchan w "Ajurweda. Droga do zdrowia doskonałego" możesz przyrządzić specjalny syrop czosnkowy.

Składniki:

  • czosnek - 2 ząbki,
  • liście bazylii indyjskiej - 30 g,
  • woda - 250 ml.

Sposób przygotowania:

  1. 1Wymieszać łyżeczkę rozgniecionego czosnku z około 2 łyżeczkami suszonych listków bazylii indyjskiej (tulsi).
  2. 2Dodać szklankę wody i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.

Zażywać po dwie łyżeczki (dziecko łyżeczka) dwa razy dziennie do ustąpienia choroby.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Madeleine_Steinbach/Getty Images

Pozostałe wiadomości