Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? Sprawdź proste przepisy
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się z nami swoimi przepisami na domowe syropy na przeziębienie. Oprócz syropu z cebuli, Karolina i Maciej proponują też syrop z chrzanu, czosnku czy czarnuszki. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się zdrowiem!
Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować zdrowe syropy, które wzmocnią odporność i pomogą zwalczać przeziębienie. Do tego nie trzeba specjalnych umiejętności, aby je wykonać.
Domowy syrop z cebuli - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula - 2 sztuki,
- miód - 2 łyżki.
Sposób wykonania:
- 1Cebule drobno kroimy i zalewamy 2 łyżkami miodu.
- 2Odstawić na około 5 godzin.
- 3Można podawać po 1 łyżeczce 2 - 3 razy dziennie.
Przechowywać maksymalnie 2 - 3 dni.
Domowy syrop chrzanowy - przepis krok po kroku
Syrop chrzanowy: genialny sposób na chroniczny katar, a nawet zapalenie oskrzeli. Idąc za radą Teresy Lewkowicz-Mosiej, przygotuj syrop chrzanowy.
Składniki:
- korzeń chrzanu - 10 dag,
- woda - 125 ml,
- miód - 10 ag.
Sposób przygotowania:
- 1Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć na tarce (10 dag).
- 2Zmieszać z 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.
- 3Uzyskaną miazgę zostawić pod przykryciem na 30 minut.
- 4Wycisnąć sok przez płótno.
- 5Dodać około 10 dag naturalnego miodu.
Przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżce (dzieci po łyżeczce). Uwaga: osoby cierpiące na choroby nerek nie powinny używać go zbyt często.
Domowy syrop z miodu z czarnuszki - przepis krok po kroku
Przeziębienie, grypa, ból gardła? Przygotuj prosty i niezwykle skuteczny miód czarnuszkowy. To nasz sprawdzony sposób na infekcje, którym „zaraziliśmy” już całą rodzinę. Wystarczy zmielić czarnuszkę w młynku do kawy. Połączyć z taką samą ilością naturalnego miodu. Całość wymieszać. Łyżeczkę tak przygotowanej pasty przyjmuj dwa razy dziennie do ustąpienia choroby (przez maksymalnie 7 dni; czarnuszki nie powinny używać w nadmiarze kobiety w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy).
Domowy syrop z bazylii indyjskiej i czosnku - przepis krok po kroku
Jak radzi dr Partap Chauchan w "Ajurweda. Droga do zdrowia doskonałego" możesz przyrządzić specjalny syrop czosnkowy.
Składniki:
- czosnek - 2 ząbki,
- liście bazylii indyjskiej - 30 g,
- woda - 250 ml.
Sposób przygotowania:
- 1Wymieszać łyżeczkę rozgniecionego czosnku z około 2 łyżeczkami suszonych listków bazylii indyjskiej (tulsi).
- 2Dodać szklankę wody i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.
Zażywać po dwie łyżeczki (dziecko łyżeczka) dwa razy dziennie do ustąpienia choroby.
Zobacz także:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu