Co zrobić z pestką awokado? Poznaj 5 praktycznych zastosowań

Awokado z pestką
Co zrobić z pestką awokado? Poznaj 5 praktycznych zastosowań
Źródło: forisana/Getty Images
Awokado to dosyć popularny owoc, który chętnie kupujemy. Nie trzeba nikogo przekonywać do jego zdrowotnych właściwości. Jednak jak to jest z jego pestką? Czy jest zdrowa? Co można z niej zrobić? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy pestkę z awokado można jeść,
    • jakie są zdrowotne właściwości pestki z awokado,
      • co można z niej przygotować,
        • jak ją przechowywać,
          • jak przygotować napar.

            Pestka z awokado - właściwości lecznicze

            Wiele osób wie, jak cennym źródłem witamin, olei i minerałów jest owoc awokado. Odżywcze składniki znajdują się w miękkim, zielono-żółtym miąższu. Jednak czy jego pestka jest jadalna? Długo uważano, że pestka z awokado jest nie tyle niejadalna, co wręcz trująca. Przeprowadzono wiele badań i w 2013 roku w czasopiśmie "Scientific World Journal" opublikowano wyniki, które zaprzeczyły temu przekonaniu. Okazało się, że jest ona nie tylko jadalna, ale dodatkowo ma wiele zdrowotnych właściwości. Można z niej znaleźć polifenole, błonnik pokarmowy, karotenoidy, antyoksydanty oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A i E.

            Zioła - naturalne metody leczenia

            Źródło: Dzień Dobry TVN
            Jak zadbać o siebie naturalnie
            Jak zadbać o siebie naturalnie
            Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
            Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
            Lecznicze zioła prosto z Kaszub
            Lecznicze zioła prosto z Kaszub
            W tej chacie aż pachnie zdrowiem
            W tej chacie aż pachnie zdrowiem

            W pestkach awokado znajduje się aż 70% więcej antyoksydantów, aniżeli w jego miąższu. Substancje te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników oraz uczestniczą w ich usuwaniu. Nadmiar wolnych rodników przyspiesza proces starzenia się organizmu oraz może przyczyniać się do powstawania różnych chorób.

            Błonnik zawarty w pestce hamuje apetyt i pozwala na dłuższe uczucie sytości. Jednak ze względu na to, że pestka jest bardzo gorzka, nie będziemy w stanie zjeść jej dużo. W tym przypadku główną zaletą błonnika jest regulacja perystaltyki jelit. Ważne są też witaminy A i E, dzięki którym włosy i paznokcie rosną zdrowe i mocne i poprawia się stan cery.

            Awokado z pestki - jak je wyhodować?

            Pestka awokado ma nie tylko zdrowotne właściwości, ale można z niej również wyhodować nową roślinę. W Polskich warunkach jest mała szansa na to, aby uzyskać z niej nowe owoce, ale jest ona niezwykle ładna i z pewnością będzie cieszyć oko. O tym, jak przygotować się do uprawy awokado z pestki i co zrobić, aby rosło zdrowo dowiesz się z tego artykułu: Jak zasadzić awokado? Zasadź swoje pierwsze drzewko awokado razem z nami

            Napar z pestki awokado - przepis krok po kroku

            Składniki:

            • pestka z awokado - 1 sztuka,
              • rumianek suszony - 1 łyżeczka,
                • melisa suszona - 1 łyżeczka,
                  • woda - 250 ml,
                    • miód - 1 łyżeczka.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Pestkę z awokado oczyścić z miąższu i zostawić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 3 dni do wyschnięcia. Po tym czasie zetrzeć ją na tarce o najmniejszych oczkach na drobny pył.
                        1. Do naczynia dodać zioła i płaską łyżeczkę startego awokado.
                          1. Całość zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut.
                            1. Po tym czasie całość odcedzić i dodać łyżeczkę miodu do smaku (pestka awokado jest bardzo gorzka, stąd warto dosłodzić napar).

                              Co zrobić z pestką z awokado?

                              Z pestki awokado można przygotować wiele rzeczy. Zanim jednak do tego przejdziemy, trzeba ją odpowiednio przygotować. W tym celu warto skorzystać z przepisu powyżej - pestkę trzeba wysuszyć i zetrzeć na drobny pył. Można to zrobić na tarce lub przy użyciu młynka do kawy. Taki proszek można dodawać po łyżeczce do każdego posiłku. Dodatkowo można z niego zrobić peeling, maseczkę, a nawet barwnik.

                              Peeling z pestki awokado

                              Starta pestka awokado idealnie nadaje się do zrobienia peelingu. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie go jedynie z domowych składników. Potrzebny będzie olej kokosowy i proszek z pestki. Jeśli potrzebujemy mocniejszego peelingu, można dodać fusy po kawie lub cukier w kryształach. Taki peeling nie tylko złuszcza martwy naskórek, ale również idealnie nawilża.

                              Maseczka z pestki awokado

                              Maseczka to idealny sposób na odżywienie cery od wewnątrz. Jej skład powinien zależeć od tego, co lubi nasza skóra. Jeżeli mamy cerę tłustą, skłonną do niedoskonałości, to lepiej zrezygnować z olei naturalnych na rzecz np. żelu aloesowego lub z siemienia lnianego. Osoby z cerą suchą i normalną, śmiało mogą dodawać swoje ulubione oleje: shea, jojoba czy kokosowy. Do wybranej bazy dodaje się od 5 do 10 gramów suszonej pestki z awokado. Wszystkie składniki powinno się dokładnie wymieszać i nakładać na oczyszczoną skórę. Trzymać od 5 do 10 minut.

                              Płukanka z pestki awokado

                              Z pestki można również zrobić płukankę. W tym przypadku nie trzeba jej suszyć i ścierać. Do przygotowania płukanki zmiękczającej włosy potrzebne będą około 3 litrów wody i 1 do 2 pestek z awokado (całe lub sproszkowane). Do wody wkłada się pestki i gotuje przez około godzinę, jeśli pestka jest cała, lub 30 minut, jeśli jest sproszkowana. Następnie wywar studzimy, wyjmujemy pestkę i płuczemy włosy.

                              Uwaga: przy jasnych odcieniach blondu, może powodować różowe refleksy.

                              Barwnik do tkanin z pestki awokado

                              Pestka z awokado, ale również jego skórka może posłużyć do przygotowania domowego barwnika. Do jego przygotowania potrzebne będzie kilka pestek, w zależności od tego, jak intensywny kolor chcemy otrzymać. Im ciemniejszy odcień różu - tym więcej pestek. Do 2 litrów wody dodajemy od 3 do 10 pestek, mogą być całe lub starte. Następnie wodę zagotowujemy i gotujemy około 30 do 60 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy 100 ml octu, a następnie wkładamy tkaninę. Im dłużej będziemy ją trzymać w roztworze - tym intensywniejszy kolor osiągniemy.

                              Ocet w tej mieszance potrzebny jest do utrwalenia koloru. Aby pozbyć się jego zapachu można tkaninę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie wyprać.

                              Jak przechowywać sproszkowaną pestkę awokado

                              Sproszkowaną pestkę z awokado należy trzymać tak, jak innego rodzaju susze - w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. Najlepsze do tego będą słoiki, które będziemy przechowywać w szafkach. Mogą być również puszki lub plastikowe opakowania. Papierowe torebki nie sprawdzą się w tym przypadku - jest duże ryzyko zawilgotnienia proszku, a to może doprowadzić do jego pleśnienia. 

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: forisana/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana