Pajda ze smalcem hitem świątecznych jarmarków. Jak samodzielnie stworzyć ten rarytas?

Pajda ze smalcem hitem świątecznych jarmarków. Jak samodzielnie stworzyć ten rarytas?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smalec domowy – hit świątecznych jarmarków
Smalec domowy – hit świątecznych jarmarków
Co zjemy na jarmarku?
Co zjemy na jarmarku?
Jarmarki bożonarodzeniowe od lat cieszą się wielką popularnością. Jednym z największych hitów tego wydarzenia są bez wątpienia pajdy chrupiącego chleba ze smalcem i świeżymi ogórkami. Jak samodzielnie przygotować smalec, który skradnie podniebienia wszystkich? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła w Dzień Dobry TVN Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni dziewiątej edycji "MasterChefa".
Artykuł w skrócie:
  • Pajda chrupiącego chleba ze smalcem to coś, bez czego wielu Polaków nie wyobraża sobie świątecznego jarmarku
  • Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni dziewiątej edycji "MasterChefa", zdradziła w Dzień Dobry TVN, w jaki sposób samodzielnie przygotować wysokiej jakości smalec
  • Co jest najważniejsze w tym procesie?

Po jakie przysmaki Polacy sięgają najchętniej na bożonarodzeniowych jarmarkach?

- Takie kanapki, bardzo fajnie wyglądające. Widziałam też belgijskie gofry, które były kiedyś na Dworcu Centralnym. Poczułam ten zapach, magia Świąt się przypomniała - zdradziła jedna z pań spacerujących po warszawskim jarmarku bożonarodzeniowym.

- Oscypki, klasycznie. To jest jednak polski jarmark, więc polskie produkty i specjały - dodała kolejna.

W jaki sposób Polacy spędzają czas na jarmarkach bożonarodzeniowych?

- Przyjechaliśmy zwiedzić, zobaczyć i przywieźć wnuki, żeby pokazać im atrakcje - diabelski młyn, choinkę. Na razie widziałam piękną pajdę chleba ze smalcem i z rzodkiewką, ale strasznie drogo, 20 zł. U nas taka pajda to na festynach 10 zł kosztuje - podkreśliła inna uczestniczka warszawskiego jarmarku.

Okazuje się, że dla niektórych ilość smalcu na sprzedawanych w tym roku pajdach była niewystarczająca.

- To taka dietetyczna wersja - zażartowała kolejna z pań.

Jak zrobić smalec, który zachwyci wszystkich?

Studio Dzień Dobry TVN odwiedziła Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni dziewiątej edycji "MasterChefa". W rozmowie z prowadzącymi program szefowa kuchni zdradziła, z czego składa się idealny, tradycyjny smalec.

- Klasyczny smalec składa się z dwóch składników i nie ma wśród nich boczku. To są słonina i podgardle - dwa podstawowe produkty, na bazie których wytapia się smalec. Na 1,5 kg tłuszczyku powinno przypadać 1,2 kg słoniny czystej, bez skóry i około 200-300 g podgardla - wyjaśniła.

O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowywania smalcu?

- Bardzo ważna zasada - słoninę i podgardle kroimy bardzo drobno. Można to też zmielić przez maszynę - podkreśliła Ola Juszkiewicz.

Szefowa kuchni wspomniała też o sposobie, który ochroni smalec przed spaleniem.

- Istotne jest to, żeby wrzucić te nasze drobno pokrojone kawałki słoniny na zimny jeszcze garnek. To musi stać na bardzo małej mocy palnika. Smalec robi się około półtorej godziny - zdradziła.

Jakie dodatki powinny znaleźć się w idealnym smalcu?

- Dopiero gdy do końca smalcu zostaje nam około pół godziny, dodajemy dodatki takie, jak cebulka biała, jabłuszko, troszeczkę majeranku, sól, pieprz - zaznaczyła Ola Juszkiewicz.

Jak długo można przechowywać smalec w lodówce?

Zwyciężczyni "MasterChefa" zdradziła również, o czym nie powinniśmy zapominać podczas przygotowywania smalcu.

- Bardzo ważna rzecz - sól. Soli, nie żałujemy, bo jak nam ten smalec się wystudzi, to jak nie dodamy dużej ilości soli, on będzie bardzo mdły - wyjaśniła.

Ola Juszkiewicz przekonała także, że nie należy obawiać się pajdy ze smalcem.

- Smalec, wbrew pozorom, ma lepsze tłuszcze niż masło i ma mniej tego złego cholesterolu. Kalorii ma niestety sporo, więc po takiej pajdzie zapraszam na długi spacer - zażartowała.

W czym najlepiej przechowywać smalec i jak długo można go jeść?

- Bardzo ważna sprawa, żeby potem ten smalec od razu przelać do naczynia, w którym chcemy go trzymać, bo jak nam zastygnie, to będzie ciężko go przełożyć. Smalec utrzyma się nam spokojnie kilka tygodni w lodówce - podsumowała Ola Juszkiewicz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości