Dzięki niemu nawet do najbardziej nudnego dania można wnieść nutę egzotyki. Jeśli dodać do tego profity zdrowotne, chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, że w dobrze zbilansowanej diecie powinien znaleźć się kumkwat. Owoc ten jest bowiem nie tylko smaczny, ale także przynosi wymierne korzyści dla organizmu.
Kumkwat – jak jeść ten owoc i jak on wygląda?
Kumkwat należy do rodziny cytrusów. W wyglądzie przypomina nieco pomarańczę, stąd też niektóre źródła podają nazwę "pomarańcza karłowata", jednak owoc ten jest o wiele mniejszy i ma owalny kształt. Jego bardzo charakterystyczną cechą jest intensywny zapach. Smak kumkwatu zaś jest dość kwaśny, ale właśnie przez to niezwykle odświeżający. Skórka natomiast jest cienka i całkowicie jadalna! Owoce rosną na krzewach o lśniących liściach i kolczastych gałązkach. Gdzie rośnie kumkwat? Korfu jest stolicą tych pysznych owoców, choć są one uprawiane także w Ameryce Południowej, Japonii oraz Chinach. Na tej greckiej wyspie są jednak tak lubiane, że można je spotkać praktycznie w każdej formie, np. kandyzowanej, pod postacią dżemów i konfitur, a nawet cukierków. Co ciekawe, w miejscowych sklepikach można nabyć także alkohole zrobione na ich bazie. Prym wiedzie popularny i niezwykle smaczny likier z kumkwatu. To jednak nie jedyna "procentowa" propozycja wytwórców tego rodzaju trunków. Równie popularna jest nalewka z kumkwatu.
Zdrowa dieta
Jak wykorzystać kumkwat w kuchni? Przepisów kulinarnych z użyciem tego wyjątkowego owocu można mnożyć, bo ilość wariantów, w jakich może występować kumkwat, jest niezliczona. Na jego bazie można przyrządzić nie tylko pyszne i bardzo orzeźwiające koktajle polecane zwłaszcza na lato, ale także włączyć go jako dodatek do sałatek, grillowanego mięsa czy deserów. Owoce można również zalać syropem, czy przygotować w formie kandyzowanej. W czasie zimy natomiast idealnie sprawdzą się jako składnik aromatycznych grzańców z wina czy piwa. Owoce kumkwaty świetnie nadadzą się też jako składnik pysznej lemoniady. Należy jednak pamiętać, że w Polsce są one dość drogie, więc nadal wiele osób traktuje je jako kulinarny rarytas.
Właściwości kumkwatu
Ten mały, bardzo niepozorny owoc to skarbnica witamin i cennych dla zdrowia właściwości. Znaleźć w nim można m.in.: cynk, potas, magnez, żelazo, sód oraz fosfor, a także witaminę A, E i te z grupy B. Kumkwat jest także cennym źródłem błonnika. Dzięki temu reguluje trawienie i korzystnie działa na pracę przewodu pokarmowego. Zawarty w kumkwacie beta karoten zaś chroni przed chorobami oczu i wspomaga leczenie trądziku. Nie bez znaczenia jest także obecność w nim flawonoidów, które z kolei zapobiegają miażdżycy i rozwojowi nowotworów. Owoce kumkwatu, jak przystało na cytrusy, zawierają przede wszystkim sporą ilość witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie infekcji i przeziębień. Ponadto pozwala ona utrzymywać na właściwym poziomie cholesterol i zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych. Witamina C walczy także z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia.
Jak hodować kumkwat?
Jak wyhodować we własnym mieszkaniu kumkwat? Uprawa z pestki to coś dla wytrawnych miłośników samodzielnie posadzonych roślin. W owocu znajdują się nasiona, więc gotowy materiał do siewu już w nim jest. Pozostaje tylko stworzyć idealne warunki do wykiełkowania kumkwatu. Sadzonki do wzrostu potrzebują ciepła i wilgoci, więc założenie podziurkowanej folii na doniczkę sprawdzi się tu idealnie, choć można też pokusić się o kupno gotowej mini-szklarni. W uprawie kumkwatu należy pamiętać, że jednym z najważniejszych czynników jest gleba, która powinna być o kwaśnym odczynie. Doniczkę należy ustawić w ciepłym miejscu i podlewać w zależności od potrzeb. Ziemia powinna być stale wilgotna. Kiełkowanie pojawia się zazwyczaj po kilku tygodniach. Po wyrośnięciu, sadząc roślinę w doniczce, nie można zapomnieć o drenażu. Warstwa keramzytu sprawi, że podłoże będzie dobrze przepuszczalne, więc nie będzie ryzyka pojawienia się nadmiaru wilgoci zalegającej w naczyniu.
Jak pielęgnować kumkwat? Drzewko niezależnie od tego, czy powstało z sadzonki posianej samodzielnie, czy zostało kupione w formie gotowej z sklepie, powinno być ustawione w słonecznym punkcie mieszkania, ale nie takim, w którym narażone byłoby na przegrzanie. Jeśli chodzi o nawodnienie rośliny, ziemia powinna być zawsze lekko wilgotna. Nie można przesadzać z podlewaniem, bo łatwo o gnicie korzeni. Podczas zimowania rośliny należy ją wstawić do chłodnego pomieszczenia, ale nie takiego w którym jest mniej niż 0 stopni.
Zobacz także:
- Napój ryżowy – zdrowa alternatywa dla mleka krowiego
- Dieta bez skrobi. Czy rzeczywiście tak bezpieczna, jak twierdzą celebrytki?
- Olej kokosowy rafinowany – właściwości, zastosowanie
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Krzeslak/Getty Images