Sałatka z awokado, fetą i orzechami pekan
Składniki:
- 2 x szklanka liści szpinaku
 - garść orzechów pekan
 - 1 miękkie awokado
 - garść borówek amerykańskich
 - 1 ser feta
 - ½ czerwonej cebuli
 - 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
 - kilka kwiatów jadalnych
 - liście świeżej mięty
 - świeżo mielony pieprz
 
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka sosu balsamicznego
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Fetę pokrój w kostkę. Awokado obierz ze skórki i pokrój w łódeczki lub kostkę.
Na półmisek wyłóż liście szpinaku. Dodaj pokrojoną cebulę, fetę i awokado. Następnie dodaj maliny oraz borówki. Na koniec posyp migdałami i listkami świeżej mięty. Udekoruj kwiatami jadalnymi.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej przygotowaną sałatę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Grillowany bakłażan z granatem i parmezanem podany na cytrynowym pęczaku z dressingiem malinowym
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
 - sok z dwóch cytryn
 - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
 - 1 łyżka miodu
 - 1 bakłażan
 - ½ granata
 - 2 łyżki tartego parmezanu
 - 1 łyżka pestek dyni
 - 10 pomidorków koktajlowych
 - kilka łyżek oliwy z oliwek
 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 - sól, pieprz
 
Dressing malinowy:
- 500 g świeżych malin
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - 1 łyżka oleju orzechowego
 - 1 łyżeczka musztardy
 
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wymieszaj z czosnkiem. Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj pędzelkiem oliwą i grilluj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Pęczak wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem oraz zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek.
Następnie ułóż bakłażan. Dodaj ziarenka granatu oraz parmezan, pomidorki przekrojone na połówki oraz pestki dyni.
Maliny wsyp do rondelka. Duś na małym ogniu z dodatkiem miodu. Jak już staną się płynne, przetrzyj je przez sitko tak, by pozbyć się pestek. Wymieszaj z resztą składników i zmiksuj na gładką masę. Bakłażana polej przygotowanym dressingiem.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Stek z tuńczyka w malinowym sosie z porto i czerwoną kapustą
Składniki:
- 3 steki z tuńczyka
 - sól, pieprz
 - 500 g malin
 - ⅓ szklanki porto
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka octu winnego
 - 1 łyżka oleju kokosowego
 
Składniki na czerwoną kapustę:
- ¼ czerwonej kapusty
 - sól, pieprz
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka miodu
 - 3 łyżki jogurtu greckiego
 - sok z 1 limonki
 - garść suszonej żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie
 
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
 - garść liści szpinaku
 - 3 łyżki orzechów pini
 
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Steki dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 12 minut. Maliny zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Przetrzyj przez sitko. Dodaj porto, miód, ocet i olej kokosowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Kapustę poszatkuj i zalej delikatnie wodą. Gotuj około 6 minut. Odsącz na sitku. Dodaj sól, pieprz, sok z limonki, miód oraz jogurt grecki i żurawinę.
Na półmisek wyłóż steki, dodaj sos malinowy, sałatkę z czerwonej kapusty. Udekoruj szpinakiem i orzechami.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Naleśniki z pesto, serem pleśniowym, szparagami, sałatą rzymską, szynką parmeńską i malinami
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka
 - 250 ml wody
 - 250 ml mąki
 - 2 jajka
 - 40 ml oleju
 - szczypta soli
 - szczypta oregano
 - masło klarowane do smażenia naleśników
 
Nadzienie:
- 2 opakowania sera pleśniowego
 - 1 sałata rzymska
 - 2 opakowania szynki parmeńskiej
 - opakowanie malin
 - opakowanie rukoli
 - zielone pesto
 - 1 gęsty jogurt grecki
 - 2 x opakowanie szparagów
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Ze składników na naleśniki przygotuj ciasto. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron i odłóż na bok.
Szparagi zblanszuj w gorącej wodzie. Jogurt grecki wymieszaj z zielonym pesto.
Każdy placek wysmaruj pesto z jogurtem. Dodaj liść sałaty rzymskiej, szparaga, plasterek szynki i sera pleśniowego. Zawiń w rulon i udekoruj rukolą oraz malinami.
Zobacz też:
Jak zrobić domowy sok z malin?
Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot