Przepisy kulinarne

Przepis na jabłka do słoików – wersja smażona, prażona i tarta. Najlepsze sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
paulbinet / Getty ImagesDuszone jabłka

Jabłka do słoików można przygotować na różne sposoby. Nie jest to trudnym zadaniem i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu, a satysfakcja z własnoręcznie przygotowanych przetworów jest ogromna. Poznaj sprawdzony przepis na jabłka smażone i prażone, a także na smaczny mus, który może być zdrową przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do innych potraw. Jak zrobić jabłka do słoików na zimę?

Jesień i zima to idealny czas, aby przygotować jabłka do słoików. Stosunkowo niskie ceny jabłek i różnorodność odmian w tym okresie zachęcają do próbowania nowych przepisów na przetwory. Raz przygotowane smażone jabłka do słoików można otwierać i zjadać w ciągu roku razem z ryżem, ciastem czy naleśnikami. To świetna, zdrowa alternatywa dla kupowanych w sklepach produktów, które często zawierają masę niepotrzebnych składników i nadmiar cukru. Zobacz, jak przygotować jabłka do słoików, żeby smakowały całej rodzinie.

Smażone jabłka do słoików – przepis krok po kroku

Tarte jabłka do słoików wykorzystuje się głównie do pieczenia szarlotek. Mogą przydać się również do podawania wraz z ryżem lub makaronem. Jak przygotować jabłka do słoików na zimę?

Składniki na 4 słoiki po 0,5 l:

  • 2 kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj i obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. 2Na patelnię wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj jabłka. Całość smaż na małym ogniu pod przykryciem, poczekaj aż odparuje sok.
  3. 3Na koniec dodaj cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. 4Gotowe jabłka przełóż do słoików, zakręć i obróć do góry dnem.

Jabłka do słoików na szarlotkę – jak przygotować?

Przygotowując jabłka do słoików na szarlotkę, wykorzystaj powyższe proporcje. Jedynym składnikiem, który musisz dodać, jest sok z wyciśniętej cytryny. Możesz zmniejszyć ilość cynamonu albo zastąpić go goździkami czy imbirem. Prażone jabłka do słoików świetnie nadają się do wypieku ciast i deserów, możesz podawać je również jako dodatek do naleśników.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj i obierz jabłka, pokrój je w dość cienkie paski.
  2. 2Do garnka wlej sok z wyciśniętej cytryny, dodaj jabłka i duś pod przykryciem na małym ogniu.
  3. 3Dodaj cukier oraz przyprawy według uznania.
  4. 4Poczekaj, aż jabłka się zagotują i przełóż je do wyparzonych wcześniej słoików.
  5. 5Słoiki dokładnie zakręć i obróć do góry dnem, a kiedy ostygną, przenieś je w chłodniejsze miejsce.

Jak zrobić jabłka do słoików w formie musu?

Wykorzystaj poniższy przepis na jabłka do słoików, który pozwoli na stworzenie prostej i szybkiej przekąski, którą możesz zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. To ciekawe rozwiązanie również dla małych dzieci, które nie chcą jeść owoców w ich czystej postaci. Świetna alternatywa dla słoiczków, które można dostać w sklepach.

Składniki na 6 słoiczków (0,3 l):

  • 2 kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • szklanka wody,
  • 3 łyżki cytryny.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj i obierz jabłka, pokrój je w drobną kostkę.
  2. 2Do garnka wlej wodę i cytrynę, dodaj cukier. Wsyp pokrojone jabłka.
  3. 3Całość gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli czujesz, że jabłka zaczynają się rozpadać, poczekaj aż całość się zagotuje i zdejmij garnek z ognia.
  4. 4Wszystko dokładnie wymieszaj i sprawdź konsystencję musu. Jeśli jest taka potrzeba – użyj blendera. Dzięki temu uzyskasz prawie całkowicie gładką masę.
  5. 5Rozlej mus do słoiczków i dokładnie je zakręć.
  6. 6Przygotuj garnek z wodą, włóż do niego słoiki i ponownie zagotuj. Po około 20 minutach mus będzie gotowy.

Jeśli chcesz zwiększyć korzyści płynące ze spożywania domowej roboty musu jabłkowego, możesz zrezygnować z cukru lub miodu. Jabłka do słoików bez cukru najlepiej przygotowywać również bez cytryny lub ze zmniejszoną jej ilością.

Jabłka do słoików w gęstym syropie karmelowym – jak je zrobić?

Do przepisu na jabłka w syropie karmelowym warto wybierać odmiany słodkie, dzięki czemu nie będzie konieczności dodawania dużych ilości cukru. Należy zwrócić również uwagę na to, jak twarde są owoce. Jeśli masz jabłka z ogrodu, mieszasz kilka odmian lub po prostu nie przywiązujesz do ich rodzaju zbyt dużej wagi, wybierz te, które nie są jeszcze zupełnie dojrzałe. Dzięki temu po otwarciu słoika będą chrupiące.

Składniki na około 6 słoików 0,5 litra (ostateczna ich liczba zależy od ilości soku, który się wytworzy, co zmienia się w zależności od odmiany owoców):

  • 3 kg twardych jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. 1Jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój w dość dużą kostkę. Całość zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj, poczekaj, aż owoce puszczą soki.
  2. 2Owoce odcedź i przełóż do innego garnka. Sok gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj.
  3. 3Jabłka zagotuj i wymieszaj z cynamonem. Przełóż do słoików.
  4. 4Zalej słoiki przygotowanym syropem, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem. Kiedy już ostygną – przenieś je do chłodnego miejsca, np. do piwnicy.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: paulbinet / Getty Images

Pozostałe wiadomości