Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie

surówka z cukinii
ANI HOBEL/Getty Images
Źródło: Moment RF
Sierpień jest miesiącem, w którym rozpoczyna się trwający do końca lata sezon na cukinię. To właśnie wtedy jest najpyszniejsza i doskonała do przygotowywania wielu różnych potraw. Można ją gotować, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Właśnie na tę ostatnią formę stawiamy w poniższym przepisie na surówkę z cukinii.

Surówka z sezonowej cukinii

Co prawda cukinia dostępna jest w marketach przez cały rok, ale to latem, jak większość sezonowych owoców i warzyw, smakuje najlepiej. Poza samym gotowaniem czy smażeniem, to warzywo świetnie nadaje się do faszerowania, marynowania czy na grilla. W swojej najmniej zmienionej, czyli surowej postaci, doskonale sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. Poznaj szybki i prosty przepis na surówkę z cukinii.

Przepis na surówkę z cukinii

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 marchewki
  • pół papryki
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyć warzywa: cukinię, marchew i paprykę.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Marchew obrać ze skóry i również zetrzeć na tarce.
  4. Paprykę pokroić w małe, cienkie paseczki i dodać do reszty warzyw.
  5. Wszystkie warzywa dobrze posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Po upływie tego czasu odcisnąć warzywa z nadmiaru wody.
  6. W małym naczyniu wymieszać miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy. Tak powstałą marynatą zaleć warzywa, wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić surówkę na ok. 20 minut, najlepiej do lodówki, aby smaki odpowiednio się przegryzły.

Zobacz także inne pomysły na dania z wykorzystaniem cukinii:

Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!