Surówka z sezonowej cukinii
Co prawda cukinia dostępna jest w marketach przez cały rok, ale to latem, jak większość sezonowych owoców i warzyw, smakuje najlepiej. Poza samym gotowaniem czy smażeniem, to warzywo świetnie nadaje się do faszerowania, marynowania czy na grilla. W swojej najmniej zmienionej, czyli surowej postaci, doskonale sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. Poznaj szybki i prosty przepis na surówkę z cukinii.
Przepis na surówkę z cukinii
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2 marchewki
- pół papryki
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyć warzywa: cukinię, marchew i paprykę.
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Marchew obrać ze skóry i również zetrzeć na tarce.
- Paprykę pokroić w małe, cienkie paseczki i dodać do reszty warzyw.
- Wszystkie warzywa dobrze posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Po upływie tego czasu odcisnąć warzywa z nadmiaru wody.
- W małym naczyniu wymieszać miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy. Tak powstałą marynatą zaleć warzywa, wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić surówkę na ok. 20 minut, najlepiej do lodówki, aby smaki odpowiednio się przegryzły.
Zobacz także inne pomysły na dania z wykorzystaniem cukinii:
- Puree z cukinii – przepisy na dania dla dorosłych i niemowląt
- Bigos z cukinii. Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów
Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: