Bigos z cukinii. Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian

robienie bigosu z cukinii
Franziska&Tom Werner/Getty Images
Źródło: Digital Vision
Bigos z cukinii to świetna alternatywa dla kapusty i ciekawa propozycja na letni obiad. Można go przygotować z mięsem lub bez. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepisy, jak zrobić cukiniowy bigos krok po kroku.

Bigos na bazie cukinii jest sycący, pachnący, przepyszny i co ważne, zdrowy. Jego zrobienie zajmuje bardzo mało czasu i jest naprawdę tanie. Poniższe przepisy są proste, ale można je też dowolnie modyfikować.

Bigos z cukinii z dodatkiem mięsa

Składniki:

  • 3-4 cukinie
  • pół kilograma świeżych pomidorów lub dobra pasta pomidorowa
  • dodatkowo, opcjonalnie: 2 dobrej jakości kiełbasy
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 marchewki,
  • około 2 łyżek oleju roślinnego,
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • przyprawy: słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać obrany i posiekany czosnek.
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  4. Wszystkie warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  5. Całość dusić w dużym garnku. Naczynie powinno mieć gruby spód. W przeciwnym razie bigos może przywierać. Doprawić do smaku przyprawami.
  6. Bigos dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Przepis na bigos z cukinii z pieczarkami i tofu

Bigos z cukinii z pieczarkami i wędzonym tofu jest bardzo pożywny, a przy tym niezwykle aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 2-3 kilogramów cukinii
  • 3-4 marchewki sporej wielkości
  • 1 opakowanie pieczarek
  • około 200-300 g wędzonego tofu
  • 4 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 8 dużych łyżek koncentratu lub pasty pomidorowej
  • około 5 łyżek oleju
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę dusić na rozgrzanym oleju, na małym ogniu i gdy zmięknie, dodać czosnek.
  2. Tofu pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość podduszać na patelni na małym ogniu, cały czas mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką - to pomoże zapobiec przywarciu delikatnego tofu do powierzchni patelni.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
  5. Dodać do niego marchewkę i cukinię, którą można pokroić lub zetrzeć podobnie, jak marchew.
  6. Następnie dodać przyprawy i pastę pomidorową. Wymieszać, podduszać na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. I gotowe!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości