Bigos na bazie cukinii jest sycący, pachnący, przepyszny i co ważne, zdrowy. Jego zrobienie zajmuje bardzo mało czasu i jest naprawdę tanie. Poniższe przepisy są proste, ale można je też dowolnie modyfikować.
Bigos z cukinii z dodatkiem mięsa
Składniki:
- 3-4 cukinie
- pół kilograma świeżych pomidorów lub dobra pasta pomidorowa
- dodatkowo, opcjonalnie: 2 dobrej jakości kiełbasy
- 2 średnie cebule,
- 2-3 marchewki,
- około 2 łyżek oleju roślinnego,
- 5 dużych ząbków czosnku
- przyprawy: słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na rozgrzanym oleju.
- Dodać obrany i posiekany czosnek.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Całość dusić w dużym garnku. Naczynie powinno mieć gruby spód. W przeciwnym razie bigos może przywierać. Doprawić do smaku przyprawami.
- Bigos dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Przepis na bigos z cukinii z pieczarkami i tofu
Bigos z cukinii z pieczarkami i wędzonym tofu jest bardzo pożywny, a przy tym niezwykle aromatyczny i smaczny.
Składniki:
- około 2-3 kilogramów cukinii
- 3-4 marchewki sporej wielkości
- 1 opakowanie pieczarek
- około 200-300 g wędzonego tofu
- 4 duże cebule
- 5 dużych ząbków czosnku
- 8 dużych łyżek koncentratu lub pasty pomidorowej
- około 5 łyżek oleju
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę dusić na rozgrzanym oleju, na małym ogniu i gdy zmięknie, dodać czosnek.
- Tofu pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość podduszać na patelni na małym ogniu, cały czas mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką - to pomoże zapobiec przywarciu delikatnego tofu do powierzchni patelni.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
- Dodać do niego marchewkę i cukinię, którą można pokroić lub zetrzeć podobnie, jak marchew.
- Następnie dodać przyprawy i pastę pomidorową. Wymieszać, podduszać na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. I gotowe!
Zobacz także:
- Kabaczek i cukinia. Czy to jest to samo warzywo? Znamy odpowiedź
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów
Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision
podziel się: