Wszechstronność zastosowania niektórych owoców i warzyw nie przestaje nas zaskakiwać. Jaki czas temu zachwalaliśmy bakłażana i jego możliwości, a tym razem bohaterem kuchni i domowych przetworów staje się cukinia. To, że można z niej przyrządzić wiele wytrwanych dań i przysmaków ze słoika, raczej nikogo specjalnie nie dziwi. Jednak cytrynowy dżem z cukinii to opcja zdecydowanie mniej znana. Chcesz zaskoczyć siebie i innych? Wypróbuj nasz przepis.
Cytrynowy dżem z cukinii - przepis
Składniki:
- 1,5 kg cukinii bez skórki i pestek
- szklanka drobnego cukru (można zastąpić innym słodzikiem)
- torebka galaretki cytrynowej
- sok z całej cytryny
Cytrynowy dżem z cukinii - sposób przygotowania
- Cukinię obrać, usunąć pestki, drobno zetrzeć na tarce i przerzucić do garnka.
- Całość dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać.
- Gdy woda z cukinii nieco odparuje, dodać cukier, galaretkę i sok z cytryny.
- Smażyć około 30-40 minut na zmniejszonym ogniu. Często mieszać, nie dopuszczać do przypalenia.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Po wystudzeniu można jeszcze dodatkowo zapasteryzować – gotować słoiki około 15 minut do połowy zanurzone w wodzie.
Zobacz także:
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: