Jak marynować paprykę - przepis krok po kroku
Podstawą marynowanych warzyw jest specjalna zalewa octowa. Musi ona być odpowiednio doprawiona, aby nasze weki miały doskonały smak. Z przyprawami i dodatkami można eksperymentować do woli. Przedstawiamy podstawowy przepis na marynowaną paprykę w słoikach.
Składniki:
- papryka (dowolnego koloru, może być mieszanka) - 2 kg,
- słoiki 0,5 l - 6,
- czosnek - 3 ząbki,
- liście laurowe - 10,
- ziele angielskie - 1 łyżka,
- pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
- ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
- woda - 1,5 l,
- cukier - 0,5 szklanki,
- sól - 1 czubata łyżeczka,
- olej rzepakowy - 3-4 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć, przekroić każdą na pół i wykroić gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części, aby powstały średniej szerokości paski.
- Czosnek obrać i pokroić w drobne plastry.
- Słoiki wyparzyć i osuszyć. Do środka pionowo wkładać paprykę i kilka plastrów czosnku. Do każdego ze słoika dołożyć po 2-3 liście laurowe, trochę ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu. Jeżeli papryka nieco wystaje ze słoika - można ją delikatnie upchnąć, w procesie marynowania i tak zmięknie.
- W garnku zagotować 1,5 l wody. Kiedy zacznie wrzeć - dodać sól, cukier oraz ocet. Całość ponownie zagotować i zalać każdy słoik płynem.
- Słoiki zakręcić. Dodatkowo można je zapasteryzować - umieszczając je w kąpieli wodnej na 15 minut.
- Tak przygotowane warzywa można jeść po 7 dniach leżakowania. Im dłużej będą leżakować - tym papryka będzie bardziej ostra i miękka.
Marynowane warzywa z papryką - prosty przepis
Składniki:
- papryka - 1 kg,
- cukinia - 2 małe,
- cebula - 2 średnie,
- słoiki 0,5 l - 6,
- czosnek - 3 ząbki,
- liście laurowe - 10,
- ziele angielskie - 1 łyżka,
- pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
- ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
- woda - 1,5 l,
- cukier - 0,5 szklanki,
- sól - 1 czubata łyżeczka,
- olej rzepakowy - 3-4 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyć. Paprykę przekrawać na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Połówki pokroić w 4 części każdą.
- Cukinię (bez obierania) pokroić w grube plastry, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Wyparzyć słoiki i układać w nich warzywa: na dno cukinię w plastrach, pionowo przy ściankach paprykę, a do środka cebulę. Do każdego słoika włożyć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Przygotować zalewę: wodę zagotować w garnku, dodać do wrzątku cukier, sól i ocet. Ponownie zagotować i następnie zalać słoiki.
- Zakręcić pojemniki szczelnie i włożyć do kąpieli wodnej. Zagotować wodę i pasteryzować przez około 15 minut.
- Warzywa gotowe są do jedzenia po 5 dniach leżakowania.
Marynowana papryka z miodem
Marynatę do papryki można przygotować nie tylko przy użyciu cukru, ale również miodu. W zależności od tego, jakiego miodu użyjemy - uzyskamy nieco inny smak. Najbardziej polecane są miody jasne - rzepakowy, akacjowy oraz wielokwiatowe. Miód gryczany również się nada, ale zaprawa może mieć nieco goryczkowy posmak - co warto mieć na uwadze.
Składniki:
- papryka - 2 kg,
- słoiki 0,5 l - 6,
- czosnek - 3 ząbki,
- liście laurowe - 10,
- ziele angielskie - 1 łyżka,
- pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
- ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
- woda - 1,5 l,
- miód (według własnych preferencji) - 4 łyżki,
- sól - 1 czubata łyżeczka,
- olej rzepakowy - 3-4 łyżki.
Sposób wykonania:
- Paprykę wymyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w grube paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Słoiki wyparzyć i układać w nich warzywa wraz z przyprawami: pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Przygotować zalewę - zagotować wodę, dodać do niej miód, sól i ocet. Całość ponownie zagotować i zalać warzywa w słoikach.
- Słoiki należy pasteryzować - zanurzyć w kąpieli wodnej, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez około 15 minut.
- Marynowana na słodko papryka jest gotowa do jedzenia po 7 dniach.
Smacznego!
Zobacz wideo: Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Zobacz także:
- Papryka – uprawa. Jak uprawiać paprykę krok po kroku?
- Wszystko o paprykach i ich ostrości. "Zielona papryka nie ma pełni smaku"
- Dania z papryką – faszerowaną, duszoną i pieczoną
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images