Dania z papryką – faszerowaną, duszoną i pieczoną

Czerwona papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Piotr Kucharski przygotował dla nas dania, w których jednym z głównych składników było właśnie to warzywo. Na naszym stole pojawiły się: pasta z orzechów i papryki, faszerowana papryka, a także fociaccia z pieczoną papryką.

Pasta z orzechów i papryki

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 czerwone papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażyć orzechy, przełożyć do malaksera i zmiksować. Cebulę, marchewkę, czosnek, papryki i imbir drobno posiekać, i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać przyprawy i razem wszystko podsmażyć. Wszystko jeszcze razem smażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dodać do malaksera z orzechami i zmiksować na gładki krem. Przelać do miski, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

>>> Zobacz także:

Faszerowana papryka

Składniki:

  • 100 g ryżu basmatti
  • 6 podłużnych papryk, np. ramiro
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 g sera cheddar do posypania

Sos:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg pomidorów na sos
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos: posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć kilka minut. Dodać wędzona paprykę i całość przesmażyć przez minutę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż sos zgęstnieje, następnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Ryż basmatti namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, i podsmażyć na oliwie z oliwek. Z kolb kukurydzy odciąć ziarna i dodać na patelnię, smażyć całość aż kukurydza będzie miękka. Dodać odsączony ryż i przesmażyć, żeby wciągnął całe smaki z patelni. Podlać 100 ml wody lub wywaru. Podgotować aż ryż wciągnie wodę, ale żeby był jeszcze lekko twardy. Dodać odsączoną fasolę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Papryki naciąć wzdłuż i nałożyć do środka farszu, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać sosem i posypać serem.

Piec około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

Fociaccia z pieczoną papryką

Składniki:

Dzień przed pieczeniem:

  • 1 łyżeczka zakwasu
  • 50 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 ml wody

Wymieszać wszystko razem w misce. Przykryć i odstawić na 8-10 godzin.

Dzień pieczenia:

Odłożyć łyżeczkę zakwasu do słoiczka i schować do lodówki.

W robocie delikatnie wymieszać:

  • 500 g maki orkiszowej typ 630-680
  • 390 g wody

Tylko żeby się połączyły i odstawić na 40 minut (autoliza)

Następnie dodać:

  • 100 g zakwasu
  • 20 g soli

Wyrobić na elastyczne ciasto przez około 5 minut. W trakcie dolać około 50 ml oliwy z oliwek.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 3-4 godziny.

W trakcie złożyć 3-4 razy w odstępach 40 minutowych. Następnie uformować jak okrągły bochenek i ułożyć na mocno naoliwionej blaszce z piekarnika. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonej papryki i skropić całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Pieczona papryka w oliwie

Składniki:

  • 12 różnokolorowych papryk
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • około 500 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Papryki ułożyć na kratce z piekarnika i ustawić ją na blaszce. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i zostawić do zaparowania. Następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku ułożyć rozmaryn, posiekaną papryczkę, rozgnieciony czosnek. Następnie paprykę. Całość zalać oliwa z oliwek tak aby zakrywała papryki. Odstawić do lodówki. Po kilku dniach jest idealna jako dodatek do kanapek lub sałatek. Aromatyzowaną oliwę również używamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości