Pieczone jabłka nadziewane marcepanem - prosty przepis na pyszną przekąskę na zimę

Jabłko nadziewane marcepanem
Jabłko nadziewane marcepanem - prosty przepis na pyszną przekąskę na zimę
Źródło: AnnaBreit/Getty Images
Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.

Domowy marcepan - przepis krok po kroku

Składniki:

  • migdały - 250 g,
    • cukier puder - 250 g,
      • likier amaretto - 30 ml,
        • woda - 10 ml.

          Zobacz wideo: Jabłko niejedno ma imię

          Jabłko niejedno ma imię
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Sposób przygotowania:

          1. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 30 minut. Po tym czasie odlać i oczyścić z łupin.
            1. Migdały mielić partiami dodając cukier puder i likier.
              1. Całość ugniatać aż do uzyskania gładkiej masy.

                Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Dania imbirem pachnące
                Dania imbirem pachnące
                Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
                Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

                Jabłko nadziewane marcepanem - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • jabłka zielone (kwaśne, twarde) - 2 szt.,
                  • marcepat - 125 g,
                    • żółtka jaj - 3 szt.,
                      • miód - 15 g.,
                        • śmietanka 30% - 150 ml,
                          • cynamon - 5 g,
                            • goździki - 3 szt.,
                              • ekstrakt waniliowy - 2 ml.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Jabłka dokładnie wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne, tak, aby w jabłku powstała wydrążone zagłębienie, w które będzie można włożyć nadzieje.
                                  1. Śmietankę wlać do rondla z głębokim dnem, dodać żółtka, ekstrakt i miód. Całość podgrzewać do połączenia składników, tak, aby całość zgęstniała.
                                    1. Jabłka wypełnić marcepanem, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, faszerowaną stroną do góry. Piec 10 -15 minut w 180 stopniach.
                                      1. Jabłka upieczone wyjąć i polać ciepłym sosem ze śmietanki.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło zdjęcia głównego: AnnaBreit/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości