Pieczone jabłka nadziewane marcepanem - prosty przepis na pyszną przekąskę na zimę

Jabłko nadziewane marcepanem
Jabłko nadziewane marcepanem - prosty przepis na pyszną przekąskę na zimę
Źródło: AnnaBreit/Getty Images
Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.

Domowy marcepan - przepis krok po kroku

Składniki:

  • migdały - 250 g,
  • cukier puder - 250 g,
  • likier amaretto - 30 ml,
  • woda - 10 ml.

Zobacz wideo: Jabłko niejedno ma imię

Jabłko niejedno ma imię
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 30 minut. Po tym czasie odlać i oczyścić z łupin.
  2. Migdały mielić partiami dodając cukier puder i likier.
  3. Całość ugniatać aż do uzyskania gładkiej masy.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Jabłko nadziewane marcepanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jabłka zielone (kwaśne, twarde) - 2 szt.,
  • marcepat - 125 g,
  • żółtka jaj - 3 szt.,
  • miód - 15 g.,
  • śmietanka 30% - 150 ml,
  • cynamon - 5 g,
  • goździki - 3 szt.,
  • ekstrakt waniliowy - 2 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne, tak, aby w jabłku powstała wydrążone zagłębienie, w które będzie można włożyć nadzieje.
  2. Śmietankę wlać do rondla z głębokim dnem, dodać żółtka, ekstrakt i miód. Całość podgrzewać do połączenia składników, tak, aby całość zgęstniała.
  3. Jabłka wypełnić marcepanem, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, faszerowaną stroną do góry. Piec 10 -15 minut w 180 stopniach.
  4. Jabłka upieczone wyjąć i polać ciepłym sosem ze śmietanki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości