Domowy marcepan - przepis krok po kroku
Składniki:
- migdały - 250 g,
- cukier puder - 250 g,
- likier amaretto - 30 ml,
- woda - 10 ml.
Zobacz wideo: Jabłko niejedno ma imię
Sposób przygotowania:
- Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 30 minut. Po tym czasie odlać i oczyścić z łupin.
- Migdały mielić partiami dodając cukier puder i likier.
- Całość ugniatać aż do uzyskania gładkiej masy.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Jabłko nadziewane marcepanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- jabłka zielone (kwaśne, twarde) - 2 szt.,
- marcepat - 125 g,
- żółtka jaj - 3 szt.,
- miód - 15 g.,
- śmietanka 30% - 150 ml,
- cynamon - 5 g,
- goździki - 3 szt.,
- ekstrakt waniliowy - 2 ml.
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne, tak, aby w jabłku powstała wydrążone zagłębienie, w które będzie można włożyć nadzieje.
- Śmietankę wlać do rondla z głębokim dnem, dodać żółtka, ekstrakt i miód. Całość podgrzewać do połączenia składników, tak, aby całość zgęstniała.
- Jabłka wypełnić marcepanem, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, faszerowaną stroną do góry. Piec 10 -15 minut w 180 stopniach.
- Jabłka upieczone wyjąć i polać ciepłym sosem ze śmietanki.
Zobacz także:
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: AnnaBreit/Getty Images
podziel się: