Beza Szymona Czerwińskiego
- 5 sztuk jaj od szczęśliwych kur
- 250 gram cukru drobnego / jedna szklanka /
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 litr śmietany 36%
- 500 gram serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 100 stopni C ( bez temoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej okrąg o średnicy 20 cm.
2. Do misy miksera wlej białka (pilnuj, aby nie dostało się żółtko) i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier - nie przerywając ubijania. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca bez grudek z cukru. Dodaj mąkę oraz ocet i i jeszcze przez chwile ubijaj, aż połączą się składniki. Nie martw się - już teraz nie ma możliwości przebicia piany.
3. Bezę wyłóż na przygotowany papier do pieczenia za pomocą łyżki stołowej. Zbyt długo nie formuj bezy, zrób to kilkoma sprawnymi ruchami. Pamiętaj, aby pośrodku zrobić „gniazdo”, w którym umieścimy krem.
4. Bezę wstaw do rozgrzanego pieca na 2,5 do 3 godzin. Pamiętaj, aby studzić ją w uchylonym piekarniku.
5. Do misy miksera włóż śmietanę kremówkę, mascarpone oraz ziarna wanilii i ubijaj przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem.
6. Wystudzoną bezę wyłóż na paterę. Wgłębienie wypełnij przygotowanym kremem. Wierzch udekoruj owocami sezonowymi i świeżą miętą.
Dzień Dobry TVN/Szymon Czerwiński
Jak zrobić bezę - rady Szymona Czerwińskiego
1. Na blasze do pieczenia zrób cztery kleksy z bezy (w czterech rogach), następnie wyłóż papier do pieczenia. Dzięki tej sztuczce papier nie będzie się ruszać.
2. Jeżeli ubijasz pianę z białek i przebijesz (białka podejdą wodą) - przerwij ubijanie. Dodaj jeszcze jedno białko i już ręcznie, przy pomocy rózgi cukierniczej, kontynuuj ubijanie. Piana po chwili nabierze oczekiwanej konsystencji.
3. Smacznego!
Dzień Dobry TVN/Szymon Czerwiński
Sprawdź również, jak Szymon Czerwiński przygotowuje domową chałkę:
Zobacz też:
Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
Autor: Luiza Bebłot