Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami - przepis
Do przygotowania potrzeba przynajmniej 5 sztuk jajek. Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka obierz dokładnie ze skórki i przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.
Pasta z tuńczyka
- 5 ugotowanych żółtek
- 200 g filetów wędzonego pstrąga
- 50 g zielonych oliwek + woda z oliwek do smaku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- sok z cytryny do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Ugotowane żółtka zmiksuj w robocie kuchennym razem z kawałkami pstrąga, kawałkami oliwek i świeżymi imbirem. Do smaku pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem cayenee. Pasta powinna mieć kremową konsystencję, przełóż ja do rękawa cukierniczego, nałóż na wierzch jajek i udekoruj oliwkami i świeżymi ziołami.
Biały barszcz na jabłkach z majerankiem - przepis
- 0,5 kg białej cebuli
- 10 ząbków czosnku
- 100 g świeżego imbiru
- 2 szt. trawy cytrynowej
- 2 łyżki majeranku
- 1 kg jabłek
- 0,5 l białego wina
- 1 l zakwasu na barszcz jasny
- Sól, czarny pieprz do smaku
- W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek.
- Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.
- Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
- 100g cukru białego
- 100ml octu białego winnego
- 50g musztardy francuskiej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Z jabłek wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuje, dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.
- Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.
Kaczka pieczona z gruszkami i jabłkami w sosie własnym - przepis
- 1 szt. kaczki w całości
- 1 duża łyżka soli
- 1 duża łyżka pieprzu
- 1 duża łyżka majeranku
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 l soku śliwkowego
- 1 łyżka liści laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 100 g miodu
- Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno od środka jak i na zewnątrz.
- Do środka wsadź połówki owoców i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wyleciały one z kaczki.
- Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
- Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C.
- Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak aby kaczka mogła się bardziej delikatnie spiec.
- 0,5 kg jabłek
- 0,5 kg gruszek
- olej do smażenia
- 0,5 l białego wina
- 100 g miodu
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek koperku
- Owoce przetnij na mniejsze kawałki obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej winem i miodem, poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje.
- Na patelnie do sosu dodaj płyny jakie powstały podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj do środka posiekane świeże zioła
Zobacz także:
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
- Śniadanie Wielkanocne - czego nie powinno zabraknąć na stole?
- Wielkanocne potrawy z twarogiem w roli głównej. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images
podziel się: