Kuchnia wielkanocna. Przepisy na jajka faszerowane, barszcz biały na jabłkach i pieczoną w owocach kaczkę

Święta tuż, tuż
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do nachodzącej Wielkanocy. Szukasz pomysłu na pyszne dania pasujące do wielkanocnego menu? Sprawdź przepisy na jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga i oliwkami, biały barszcz na jabłkach z majerankiem i kaczkę pieczoną z gruszkami i jabłkami w sosie własnym.
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami - przepis

Do przygotowania potrzeba przynajmniej 5 sztuk jajek. Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka obierz dokładnie ze skórki i przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.

Pasta z tuńczyka

  • 5 ugotowanych żółtek
    • 200 g filetów wędzonego pstrąga
      • 50 g zielonych oliwek + woda z oliwek do smaku
        • 1 łyżka startego świeżego imbiru
          • sok z cytryny do smaku
            • pieprz cayenne do smaku
              • świeże zioła do dekoracji

                Ugotowane żółtka zmiksuj w robocie kuchennym razem z kawałkami pstrąga, kawałkami oliwek i świeżymi imbirem. Do smaku pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem cayenee. Pasta powinna mieć kremową konsystencję, przełóż ja do rękawa cukierniczego, nałóż na wierzch jajek i udekoruj oliwkami i świeżymi ziołami.

                Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
                Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
                Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                Biały barszcz na jabłkach z majerankiem - przepis

                • 0,5 kg białej cebuli
                  • 10 ząbków czosnku
                    • 100 g świeżego imbiru
                      • 2 szt. trawy cytrynowej
                        • 2 łyżki majeranku
                          • 1 kg jabłek
                            • 0,5 l białego wina
                              • 1 l zakwasu na barszcz jasny
                                • Sól, czarny pieprz do smaku
                                  1. W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek.
                                    1. Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.
                                      1. Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                        • 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
                                          • 100g cukru białego
                                            • 100ml octu białego winnego
                                              • 50g musztardy francuskiej
                                                • 1 mały pęczek natki pietruszki
                                                  • Z jabłek wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuje, dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.
                                                    • Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.

                                                      Kaczka pieczona z gruszkami i jabłkami w sosie własnym - przepis

                                                      • 1 szt. kaczki w całości
                                                        • 1 duża łyżka soli
                                                          • 1 duża łyżka pieprzu
                                                            • 1 duża łyżka majeranku
                                                              • 1 kg jabłek
                                                                • 1 kg gruszek
                                                                  • 1 l soku śliwkowego
                                                                    • 1 łyżka liści laurowych
                                                                      • 1 łyżka ziaren pieprzu
                                                                        • 1 łyżka ziela angielskiego
                                                                          • 100 g miodu
                                                                            1. Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno od środka jak i na zewnątrz.
                                                                              1. Do środka wsadź połówki owoców i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wyleciały one z kaczki.
                                                                                1. Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
                                                                                  1. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C.
                                                                                    1. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak aby kaczka mogła się bardziej delikatnie spiec.
                                                                                      • 0,5 kg jabłek
                                                                                        • 0,5 kg gruszek
                                                                                          • olej do smażenia
                                                                                            • 0,5 l białego wina
                                                                                              • 100 g miodu
                                                                                                • 1 mały pęczek natki pietruszki
                                                                                                  • 1 mały pęczek koperku
                                                                                                    1. Owoce przetnij na mniejsze kawałki obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej winem i miodem, poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje.
                                                                                                      1. Na patelnie do sosu dodaj płyny jakie powstały podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj do środka posiekane świeże zioła

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana