Kuchnia wielkanocna. Przepisy na jajka faszerowane, barszcz biały na jabłkach i pieczoną w owocach kaczkę

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
Święta tuż, tuż
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do nachodzącej Wielkanocy. Szukasz pomysłu na pyszne dania pasujące do wielkanocnego menu? Sprawdź przepisy na jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga i oliwkami, biały barszcz na jabłkach z majerankiem i kaczkę pieczoną z gruszkami i jabłkami w sosie własnym.
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga wędzonego z oliwkami - przepis

Do przygotowania potrzeba przynajmniej 5 sztuk jajek. Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka obierz dokładnie ze skórki i przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.

Pasta z tuńczyka

  • 5 ugotowanych żółtek
  • 200 g filetów wędzonego pstrąga
  • 50 g zielonych oliwek + woda z oliwek do smaku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Ugotowane żółtka zmiksuj w robocie kuchennym razem z kawałkami pstrąga, kawałkami oliwek i świeżymi imbirem. Do smaku pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem cayenee. Pasta powinna mieć kremową konsystencję, przełóż ja do rękawa cukierniczego, nałóż na wierzch jajek i udekoruj oliwkami i świeżymi ziołami.

Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Biały barszcz na jabłkach z majerankiem - przepis

  • 0,5 kg białej cebuli
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g świeżego imbiru
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 l białego wina
  • 1 l zakwasu na barszcz jasny
  • Sól, czarny pieprz do smaku
  1. W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek.
  2. Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.
  3. Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
  • 100g cukru białego
  • 100ml octu białego winnego
  • 50g musztardy francuskiej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Z jabłek wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuje, dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.
  • Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.

Kaczka pieczona z gruszkami i jabłkami w sosie własnym - przepis

  • 1 szt. kaczki w całości
  • 1 duża łyżka soli
  • 1 duża łyżka pieprzu
  • 1 duża łyżka majeranku
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 l soku śliwkowego
  • 1 łyżka liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 100 g miodu
  1. Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno od środka jak i na zewnątrz.
  2. Do środka wsadź połówki owoców i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wyleciały one z kaczki.
  3. Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
  4. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C.
  5. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak aby kaczka mogła się bardziej delikatnie spiec.
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • olej do smażenia
  • 0,5 l białego wina
  • 100 g miodu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  1. Owoce przetnij na mniejsze kawałki obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej winem i miodem, poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje.
  2. Na patelnie do sosu dodaj płyny jakie powstały podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj do środka posiekane świeże zioła

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości