Finalistki "Masterchefa Nastolatki" testują wielkanocne triki. Czy dzięki nim przygotowanie świąt będzie łatwiejsze?

Finalistki "Masterchefa Nastolatki" testują wielkanocne triki. Czy dzięki nim przygotowanie świąt będzie łatwiejsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Finalistki “MasterChefa” testują wielkanocne triki
Finalistki “MasterChefa” testują wielkanocne triki
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Gotowanie to nie tylko kwestia dobrych składników, ale i sprytnych trików, które sprawiają, że potrawy wychodzą idealnie. Jako że przed nami nie lada wyzwanie, czyli przyrządzenie potraw wielkanocnych, w naszej kuchni zdradzamy patenty, które pomogą przygotować majonez o idealnej konsystencji oraz poradzić sobie z chrzanem, który piecze w nosie. Dodatkowo, razem z finalistkami "MasterChef Nastolatki", pokazujemy, jak łatwo obierać jajka.

Wielkanocne triki kulinarne - jak ułatwić sobie przygotowanie świąt?

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN gościła Daria Ładocha, a także uczestniczki drugiej edycji programu "MasterChef Nastolatki". Odwiedziły nas: Neli Szelestowska, a także finalistki Zofia Król, Ida Rojewska oraz Alicja Trólka. By ułatwić naszym widzom przygotowanie wielkanocnych potraw, dziewczyny zmierzyły się z różnymi patentami oraz trikami świątecznymi.

Nastoletnie kucharki podzielone zostały na dwie dwuosobowe drużyny, które miały za zadanie sprawdzić świeżość jajek, a także które z nich łatwiej się obiera. Wypróbowały także triki dotyczące tarcia chrzanu w taki sposób, by nie piekło w nosie oraz zaprezentowały, jak zrobić dobry domowy majonez.

Co zrobić, by jajko obierało się gładko? Jak sprawdzić jego świeżość?

Na początek Alicja, Zosia, Ida oraz Neli sprawdziły, które jajka łatwiej się obierają. Jedna grupa ugotowała starsze jajka w temperaturze pokojowej, z dodatkiem octu i późniejszym zahartowaniem w lodzie. Druga - świeże, prosto z lodówki, bez dodatkowych trików, jedynie schłodzone po gotowaniu.

Zanim Daria odcedziła jajka, dziewczyny pokazały też inne dwa triki:

  • jak rozpoznać, czy jajko jest ugotowane - porównując sposób, w jaki wirują na stole,
  • jak sprawdzić świeżość jajek, zanurzając je w wodzie.

 Na koniec dziewczyny sprawdziły też, które jajka obierają się łatwiej i która para zrobi to szybciej.

Z idealnie i szybko obranych jajek można przygotować sałatkę jajeczną. Co będzie do niej potrzebne? to lista składników:

  • 10 jajek,
  • rzodkiewka,
  • miękkie awokado,
  • koperek,
  • 2 ogórki małosolne,
  • musztarda francuska,
  • 200 g wędzonego łososia.

Jak trzeć chrzan, by nie piekło?

Chrzan zawdzięcza swoją ostrość zawartości specyficznych związków chemicznych, które uwalniają się podczas uszkadzania jego struktury - na przykład w trakcie tarcia. W wyniku tego procesu aktywowany zostaje enzym odpowiedzialny za charakterystyczny, piekący smak i wyraźne uczucie drażnienia nosa oraz oczu. Intensywność tego działania zależy m.in. od rodzaju tarki - im drobniejsze oczka, tym silniejsze uszkodzenie tkanek korzenia i, w konsekwencji, mocniejsze działanie drażniące. Z tego względu zaleca się używanie tarki o większych oczkach i dobrze naostrzonej, by zminimalizować nieprzyjemne efekty.

Aby złagodzić efekt pieczenia, warto też chrzan wcześniej schłodzić lub zamrozić. W naszej kuchni finalistki "MasterChefa Nastolatki" sprawdziły dwie tarki - jedną z dużymi, drugą z drobnymi oczkami - a także porównały, jak "zachowuje się" świeży, a jak zamrożony chrzan.

Ja zrobić domowy majonez?

Będący nieodzownym elementem Wielkanocy majonez nie zawsze się udaje. Niekoniecznie z winy kucharza. Przyczyną mogą być np. zbyt zimne jajka, za szybkie obroty blendera lub zbyt duża ilość oleju dodawana naraz. W naszej kuchni uczestniczki "MasterChef Nastolatki" przygotowały więc majonez na czas, a na zakończenie mogły wzbogacić go o wybrany przez siebie smak. Warto podążać za ich wskazówkami.

Składniki na domowy majonez:

  • 2 żółtka,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny.

"MasterChef Nastolatki" - kiedy finał 2. edycji programu?

Dziś wieczorem na antenie TVN transmitowany będzie finał 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki". Wezmą w nim udział trzy młode kucharki - Zofia Król, Ida Rojewska oraz Alicja Trólka. To moment, na który czekaliśmy przez 8 tygodni. Przed nami emocjonująca rywalizacja i wybór najlepszego młodego kucharza w Polsce.

Finałowy odcinek zobaczymy 14 kwietnia o godzinie 20:55. Zapraszamy przed telewizory!

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości